10 Cadangan Permainan Strategi PC Terbaik yang Sangat Menarik

Permainan PC mempunyai pelbagai jenis. Salah satu yang masih mendapat permintaan tinggi hari ini adalah permainan strategi atau strategi. Keberadaannya sememangnya cukup menggemari peminat permainan. Ini dibuktikan dengan beberapa siri permainan strategi yang dilancarkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Sekiranya anda peminat permainan strategi, maka anda harus mengetahui 10 cadangan permainan strategi PC terbaik yang boleh membuat anda lupa masa ketika memainkannya. Berikut adalah senarai.

1. Tentara Salib Kuat II

Perang Salib kubu kuat II

Stronghold Crusader II adalah salah satu siri permainan strategi Stronghold yang dikeluarkan pada tahun 2014. Permainan ini sememangnya cukup popular di kalangan pencinta permainan strategi PC. Tentara Salib Kuat II berlaku semasa Perang Salib yang telah berlaku di wilayah Timur Tengah.

Stronghold Crusader II memang mempunyai persamaan dengan siri permainan Stronghold sebelumnya, cuma ada beberapa unit baru yang ditambahkan pada siri ini. Selain itu, latar permainan di Timur Tengah juga menjadi pembezaan dari siri lain.

Di Stronghold Crusader II, ladang hanya dapat dibina di kawasan yang terletak berhampiran dengan perampasan tanah. Oleh itu, para pemain perlu menjalankan strategi yang cukup mantap dalam pengurusannya. Warna unit disesuaikan dengan Knights Templar. Bagi pencinta permainan strategi, Stronghold Crusader II adalah permainan yang mesti dicuba.

2. Perintah dan Penaklukan: Jeneral

Perintah dan Penaklukan

Command and Conquer: Generals dikeluarkan pada tahun 2003 oleh pemaju permainan EA DICE. Permainan ini mengambil latar masa depan di mana kumpulan Tentera Pembebasan Global berusaha mengalahkan kuasa besar. Tentera Pembebasan Global adalah kumpulan pengganas yang merupakan musuh utama dalam permainan Command and Conquer: Generals.

Dalam permainan ini para pemain boleh memilih untuk menjadi sebahagian daripada dua negara, iaitu Amerika Syarikat atau Republik Rakyat China. Kedua-dua negara ini mempunyai kelebihan masing-masing untuk memusnahkan musuh.

Pemain masih boleh bermain permainan ini dengan mudah di PC kelas rendah . Untuk spesifikasi tersendiri, permainan Command and Conquer: Generals akan berfungsi dengan baik pada PC dengan spesifikasi minimum Pentium 4 dengan RAM 256MB dan HDD 2GB. Bagaimana anda berminat untuk mencuba?

3. StarCraft 2: Wings of Liberty

StarCraft 2

Salah satu permainan RTS ( strategi masa nyata ) yang sangat popular dan banyak peminat adalah StarCraft II, yang dikeluarkan oleh Blizzard pada tahun 2014. Tidak seperti siri StarCraft sebelumnya, StarCraft 2: Wings of Liberty mempunyai penampilan yang jauh lebih menarik dan lebih berkelas.

Kehadiran Ras Protos yang menjadi salah satu faksi dalam permainan ini sememangnya cukup menarik peminat permainan pengembangan StarCraft. Pengkritik juga memuji StarCcraft 2: Wings of Liberty kerana tiga puak unik yang mempunyai kekuatan yang berbeza. Selain itu, permainan ini juga mempunyai penampilan dan jalan cerita yang baik.

Permainan ini, yang sejak tahun 2017 telah menjadi permainan bebas untuk dimainkan , memang dapat menjadi pilihan bagi pencinta permainan strategi untuk menghabiskan waktu luang mereka.

4. Zaman Empayar II: Zaman Raja

Zaman Empayar II

Age of Empires II: The Age of Kings adalah permainan RTS yang dilancarkan pada tahun 1999. Permainan ini adalah sekuel siri Age of Empires yang dilancarkan dua tahun sebelumnya. Game Age of Empires II: The Age of Kings membolehkan pemain mengawal sesuatu bangsa.

Sama seperti permainan RTS pada umumnya, pemain mesti dapat mengawal sumber dan mengawal pasukan dalam setiap misi. Selain memiliki mod kempen , permainan lama ini juga memiliki banyak pilihan mod yang dapat membuat pemain lupa waktu. Walaupun ia adalah permainan lama, anda pasti akan menyukai permainan terlaris ini dari Microsoft.

5. Stellaris

Stellaris

Permainan Stellaris adalah permainan strategi 4X (pemain mengendalikan kerajaan sambil menjelajah, mengembangkan, mengeksploitasi , dan memusnahkan ) yang dikembangkan dan dirilis oleh Paradox Interactive pada tahun 2016. Stellaris adalah salah satu permainan strategi PC terbaik yang pernah dibuat yang mengambil latar belakang galaksi pada tahun 2200.

Para pemain dapat meneroka ruang dan menjalankan misi sebuah kerajaan dan membuat strategi untuk mempersiapkan perang antara tamadun di angkasa lepas. Pemain juga boleh membuat pakatan secara diplomatik dan membuat perjanjian perdagangan dengan kaum lain di planet ini.

Secara keseluruhan permainan strategi PC terbaik yang satu ini memang cukup menarik sehingga menjadikannya layak menjadi koleksi permainan strategi yang mesti dimiliki.

6. Warcraft III: Wilayah Kekacauan

Warcraft III

Warcraft III: Region of Chaos adalah permainan RTS yang dikeluarkan oleh Blizzard Entertainment pada tahun 2002. Memiliki jalan cerita yang menarik, Warcraft 3 memang telah menjadi salah satu permainan strategi yang paling berjaya.

Permainan ini mengisahkan dua bangsa yang sering bertarung, iaitu manusia dan orc. Tetapi dalam perjalanan, permainan visual yang menarik ini telah melibatkan banyak pihak yang menjadikannya lebih menarik dan berbeza dari permainan RTS yang ada.

Dalam permainan, mod kempen di Warcraft dibahagikan kepada 4 bahagian, di mana setiap perlumbaan mempunyai jalan cerita tersendiri. Secara keseluruhan, permainan strategi satu ini mempunyai kekuatan dari segi cerita dan watak. Blizzard selalu berjaya membawa tema yang cukup menarik bagi para pemain di seluruh dunia.

7. Homeworld: Gurun Kharak

Dunia Baru

Permainan RTS terbaik yang satu ini adalah hasil pengembangan Blackbird Interactive yang dikeluarkan oleh Gearbox Software. Homeworld: Gurun Kharak mengambil latar gurun yang luas di planet yang disebut Kharak.

Permainan yang satu ini selain mempunyai jalan cerita dan narasi yang menarik. Homeworld: Deserts of Kharak juga mempunyai visual grafik yang cukup bagus. Dalam permainan ini pemain akan melakukan perjalanan di padang pasir dengan tujuan menyelamatkan tamadun.

Setiap unit yang tersisa ketika menjalani pertempuran akan menjalankan misi seterusnya. Oleh itu pemain mesti membuat strategi yang cukup baik untuk dapat bertahan. Bagi peminat permainan strategi, satu permainan memang boleh dimasukkan dalam senarai permainan strategi terbaik.

8. XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2 adalah permainan RTS yang dikembangkan oleh Firaxis Games dan dilancarkan oleh 2K Games pada tahun 2016. Permainan ini mempunyai latar belakang 20 tahun setelah peristiwa Enemy Unknown, sebuah organisasi ketenteraan yang mengalami kekalahan terhadap serangan asing.

Di XCOM 2, pemain akan berhadapan dengan kisah epik dengan tahap kesukaran yang tinggi untuk pemula.

Pemain akan berasa selesa untuk bermain. Selain mempunyai paparan grafik yang baik, ciri-ciri musuh yang cukup pelbagai menjadikan XCOM 2 sebagai permainan yang mesti dimiliki oleh para pencinta permainan RTS.

9. Jumlah Perang: Warhammer II

Perang Total

Total War: Warhammer II adalah hasil pembangun Creative Assembly yang diterbitkan oleh SEGA. Permainan ini adalah sekuel Total War 2016. Total War: Warhammer II diatur dalam dunia fiksyen fantasi dan menjadi permainan ikonik di mana pemain akan meneroka dunia fantasi dengan perang yang cukup sengit.

Dalam permainan ini pemain akan mengawal sejumlah besar pasukan tentera. Memiliki pelbagai watak dengan kekuatan yang unik dan berbeza, permainan strategi perang berskala besar ini memang berjaya mencuri perhatian para pemain. Mempunyai visual yang baik, permainan ini layak menjadi salah satu permainan PC yang mesti anda kumpulkan.

10. Tamadun 4

Tamadun 4

Game Civilization 4 atau Sid Meier's Civilization IV adalah siri keempat Tamadun. Permainan ini direka oleh Soren Johnson di bawah arahan Sid Meier's dengan Firaxis Games sebagai pembangun.

Civilization IV sendiri menggunakan model pembinaan empayar 4X , di mana fokus utama para pemain adalah membina peradaban. Mengambil masa 4000 SM, para pemain akan diminta untuk membina peradaban. Permainan yang mempunyai misi yang cukup menarik memang sangat diminati.

Nah, itulah 10 cadangan permainan strategi PC terbaik yang boleh membuat anda lupa masa. Dapatkan juga maklumat menarik mengenai permainan strategi terbaik untuk platform Android di sini.