10 Cara Mudah Membersihkan Skrin Laptop

Semasa cuba membuka komputer riba untuk bekerja atau menjalankan tugas, selalunya komputer riba yang akan kita gunakan agak kotor dan berhabuk. Bagi sesetengah orang, ini menjadikannya tidak selesa. Oleh itu anda perlu membersihkannya, terutamanya skrin komputer riba.

Tikus, papan kekunci, dan komputer dalaman cenderung dirawat secara berkala. Tetapi skrin komputer riba sering dibiarkan sehingga habuk terkumpul dan bahkan menempel pada kotoran lain. Walaupun tidak akan menyebabkan kerosakan jangka panjang, kotoran atau habuk pada skrin komputer riba boleh sangat menjengkelkan ketika melakukan sesuatu.

Membersihkan skrin komputer riba sebenarnya tidak sukar. Tetapi jika ia tidak dilakukan dengan betul, ia berpotensi merosakkan kinerjanya. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui kaedah pembersihan apa yang diperlukan oleh skrin komputer riba dan alat apa yang boleh anda gunakan untuk membersihkannya. Berikut adalah beberapa cara untuk membersihkan skrin komputer riba anda dengan mudah.

1. Sediakan Alatan dan Bahan

Sediakan Alatan dan Bahan

Sebelum anda mula membersihkan skrin komputer riba, pastikan anda telah membeli alat dan bahan yang diperlukan. Kerana untuk benar-benar menjadikan skrin komputer riba anda bersih, anda memerlukan alat dan bahan khas. Sebenarnya anda tidak perlu membeli banyak barang, anda hanya memerlukan semburan pembersih komputer riba dan kain microfiber.

Sekiranya anda menghadapi masalah dalam mencari kedua item ini, jangan risau kerana anda juga dapat membersihkan layar komputer riba dengan produk yang ada di rumah. Mulailah membuat pembersih sendiri menggunakan cuka putih, alkohol, dan air.

Lebih baik tidak menggunakan tisu. Sebagai gantinya, pilih baju kapas atau sapu tangan. Selain dari itu alternatif lain yang selamat adalah tuala kecil.

2. Matikan Komputer riba

Matikan Komputer riba

Perkara penting yang harus anda pertimbangkan sebelum menggosok komputer riba adalah mematikannya. Pastikan komputer riba anda dimatikan, cabut penyesuai kuasa dan bateri. Kerana jika anda membersihkannya semasa menggunakannya, ia boleh menyebabkan kerosakan kekal. Jadi untuk selamat, matikan komputer riba anda dan jangan hanya memasukkannya ke mod Tidur.

Selain itu, jika layar komputer riba anda dibersihkan semasa menyala, kemungkinan masalah piksel mungkin terjadi. Oleh itu, matikan komputer riba agar kerja anda menjadi lebih mudah.

3. Gunakan Kain Microfiber untuk Debu Cahaya

Gunakan Kain Microfiber

Kain jenis ini yang sering digunakan untuk membersihkan lensa dan kamera kaca mata adalah kain yang sangat lembut dan tidak akan menggaru skrin komputer riba anda. Walaupun kain lain dapat membersihkan juga, serat mikro adalah pilihan terbaik untuk skrin komputer riba.

Ini kerana kain microfiber dirancang untuk membersihkan habuk dan serpihan tanpa merosakkan permukaan. Cara menggunakannya sangat mudah, iaitu lap dan tekan skrin dengan lembut, bersihkan ke satu arah.

Jangan menggosok dan menggosoknya secara bulat kerana boleh menyebabkan kerosakan pada skrin komputer riba. Selain itu, jangan tekan terlalu keras kerana boleh merosakkan skrin. Kemudian teruskan dengan mengelap skrin sehingga bebas dari habuk.

4. Gunakan Span untuk Debu Berat

Gunakan span

Mungkin anda mempunyai komputer riba yang jarang anda gunakan dan tiba-tiba ingat untuk membersihkannya. Sudah tentu, komputer riba yang dibiarkan lama untuk mengumpul banyak habuk.

Membersihkan skrin komputer riba dengan habuk tebal memerlukan sesuatu yang lebih hebat daripada mikrofiber nipis. Untuk kes seperti ini, anda harus menggunakan span yang masih baru, bersih dan basah. Gunakan air mengalir kemudian perah span sehingga lembap.

Kemudian perlahan-lahan lap skrin dan biarkan kering sebelum menggunakannya lagi. Gunakan microfiber untuk mengelap noda yang tinggal. Sebelum menggunakannya, tunggu skrin kering sepenuhnya.

5. Gunakan Spray untuk Minyak dan Sesuatu yang Melekit

Gunakan semburan

Sekiranya anda menemui kesan minyak dan cap jari, sukar untuk dibuang. Sekiranya menggunakan kain microfiber dan span basah tidak dapat membersihkan noda, maka anda boleh menggunakan larutan pembersih botol atau membuatnya sendiri.

Anda boleh membeli semburan pembersih skrin di kedai. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membuatnya sendiri, anda memerlukan campuran air dan cuka putih. Sebagai alternatif, gunakan air dan alkohol yang sama dengan peratusan yang mencukupi. Produk ini boleh digunakan untuk membersihkan skrin komputer riba tanpa merosakkannya.

Untuk menggunakannya, sapukan terlebih dahulu larutan tersebut pada kain microfiber. Pastikan kainnya lembap, tetapi jangan terlalu basah. Kemudian gunakan kain microfiber untuk menggosok layar komputer riba, lap dengan lembut di kawasan yang kotor.

Ulangi mengikut keperluan dan biarkan kering sebelum melakukannya lagi. Perlu diingat bahawa anda harus mengelakkan menggunakan sebarang jenis pembersih kaca. Anda juga tidak boleh menyemburkan apa-apa secara langsung di skrin komputer riba. Tunggu skrin kering sepenuhnya sebelum anda siap menggunakannya.

6. Gunakan Kaedah Berbeza untuk Laptop Skrin Sentuh

Skrin Sentuh Dell Inspiron 14 3421

Sekiranya anda mempunyai komputer riba dengan paparan skrin sentuh, anda memerlukan kaedah pembersihan yang sedikit berbeza daripada komputer riba biasa. Ini kerana peranti ini menarik lebih banyak minyak dan habuk daripada skrin komputer riba biasa. Skrin komputer riba skrin sentuh dibersihkan dengan cara yang sama seperti tablet dan telefon pintar.

Selepas peranti dimatikan, anda boleh membersihkannya menggunakan kain mikrofiber. Leret perlahan skrin secara mendatar atau menegak ke satu arah berulang kali. Contohnya, mulakan dari sebelah kiri skrin dan leret lurus ke sebelah kanan skrin. Seterusnya, gerakkan kain sedikit lebih rendah dan ulangi proses ini untuk membersihkan keseluruhan skrin.

Sekiranya perlu, gunakan sedikit air tanpa sabun untuk menjadikan sudut kain sedikit lembap. Gunakan kain lembap untuk membersihkan skrin dengan cara yang sama. Kemudian lap skrin dengan sehelai kain microfiber yang kering hingga kering. Kemudian biarkan baki air di skrin kering dengan sendirinya. Jangan terlalu keras semasa mengeringkannya dengan kain.

7. Gunakan Udara Mampat

Gunakan Udara Mampat

Sekiranya skrin komputer riba anda hanya terkena habuk cahaya, pertimbangkan untuk membersihkannya menggunakan produk udara termampat. Ini adalah udara yang disimpan di bawah tekanan yang lebih besar daripada tekanan atmosfera.

Produk ini biasanya digunakan untuk alat elektrik, seperti palu udara, gerudi, kunci pas dan lain-lain. Jadi, daripada anda bersusah payah menggunakan penyelesaian pembersih, span, dan kain, anda boleh menggunakan benda ini. Tetapi ingat, jangan pasangkan muncung ke meterai atau kawasan pemisahan, kerana tekanannya boleh membahayakan.

8. Gunakan Kaedah yang berbeza untuk Laptop Model Lama

Gunakan Cara Berbeza untuk Laptop Model Lama

Sekiranya anda masih mempunyai komputer atau komputer riba lama yang mempunyai monitor Cathode Ray Tube (CRT), anda boleh membersihkannya secara berbeza dari komputer riba biasa. Caranya adalah dengan menggunakan kain microfiber dan cecair pembersih skrin. Anda juga boleh menggunakan pencuci kaca untuk komputer riba dengan skrin jenis ini.

Mula lap dengan kain dan cecair pembersih sambil menutup sarung yang berdebu. Seterusnya, semburkan pembersih layar ke kain microfiber, lap skrin dengan garis lurus. Sekiranya kain kering, anda boleh menyemburkan sedikit cecair pembersih.

9. Gunakan Pembersih Vakum Mudah Alih

Gunakan Pembersih Vakum Portable

Anda juga boleh menggunakan pembersih vakum mudah alih untuk menyedut kotoran, habuk, atau rambut di sekitar skrin komputer riba anda. Namun, jangan gunakan pembersih vakum yang disambungkan terus ke sumber kuasa kerana boleh membuat banyak elektrik statik yang boleh merosakkan komputer riba anda. Oleh itu, gunakan pembersih vakum mudah alih untuk selamat.

Kaedahnya hampir sama dengan kaedah sebelumnya. Matikan komputer riba anda terlebih dahulu, kemudian alihkan pembersih vakum mudah alih terus ke skrin komputer riba dan bersihkan sehingga habuk hilang sepenuhnya.

10. Gunakan Sapu Kapas

Sapu Kapas

Anda juga boleh menggunakan sapu kapas yang telah dibasahi dengan alkohol atau air. Perkara ini adalah alat yang sangat baik untuk membersihkan habuk dari skrin komputer riba anda. Cara membasahi sedikit kapas dengan alkohol dan gosokkannya perlahan ke skrin komputer riba.

Kemudian gosok berulang kali sehingga habuk hilang sepenuhnya. Pastikan sapu kapas yang anda gunakan lembap dan tidak basah.

Itulah beberapa cara untuk membersihkan skrin komputer riba yang boleh anda gunakan dengan mudah. Baca juga petua menarik mengenai skrin komputer riba yang lain, seperti cara menghilangkan garisan pada skrin komputer riba atau cara menyesuaikan kecerahan skrin komputer riba dengan mudah.