10 Permainan Zombie yang Menarik dan Mendebarkan di PC

Salah satu tema dan pilihan kegemaran banyak orang ketika bermain permainan PC adalah zombi. Pelbagai judul permainan zombie telah dikeluarkan ke pasar untuk menarik perhatian para pemain. Malah ada di antaranya yang membuat versi filem yang tidak kalah menarik dan tegang.

Pemupukan jalan cerita yang lebih serius sehingga kualiti grafik yang terus ditingkatkan menjadikan para pemain berasa seperti berada di rumah untuk masa yang lama di hadapan komputer untuk bermain permainan zombie. Dari sekian banyak permainan bertema zombie yang telah dikeluarkan, berikut adalah beberapa permainan terbaik.

1. Cahaya Mati

Lampu malap

Dying Light adalah permainan PC bertema zombie yang dikeluarkan oleh Techland. Dalam permainan ini, pemain akan melakonkan watak ejen khas bernama Kyle Crane yang ditugaskan oleh organisasi rahsia GRE untuk menyusup ke kota Harran. Harran sendiri adalah kota karantina, di mana virus telah membuat orang berubah menjadi zombi.

Tetapi ketika di tengah misi, pemain akan bersatu kembali dengan orang yang masih bertahan. Oleh itu, pemain mesti memilih untuk bermain sebagai individu untuk menyelamatkan mangsa yang selamat atau menyelesaikan misi dari organisasi.

Secara keseluruhan permainan zombie yang satu ini memang menarik. Selain menampilkan kualiti grafik grafik masa kini, ciri Parkour dan mod berbilang pemain juga sangat menarik. Oleh itu permainan yang dikeluarkan pada tahun 2015 telah menjadi salah satu permainan zombie dalam senarai permainan zombie PC terbaik.

2. Perang Dunia Z

Perang Dunia Z

World War Z adalah permainan bertema zombie yang dikeluarkan pada 16 April 2019. Permainan yang dibuat oleh Saber Interactive ini adalah permainan koperasi berbilang pemain yang mempunyai grafik visual yang baik.

Permainan ini mempunyai dua mod permainan yang menarik untuk dimainkan secara berpasukan. Dalam mod kempen, pemain akan digandingkan dengan tiga pemain lain untuk membasmi pasukan zombie. Semasa dalam mod berbilang pemain, pemain akan menghadapi musuh dari pemain lain dan juga pasukan zombie.

Sejak penampilannya, penjualan permainan yang satu ini memang sangat bagus, malah boleh dikatakan cukup berjaya. Oleh itu, adalah wajar jika permainan berbilang pemain ini termasuk dalam senarai permainan zombie PC terbaik.

3. Keadaan Pereputan

Keadaan usang

State of Decay adalah permainan kotak pasir bertema zombie pertama yang menarik dan boleh dikatakan salah satu permainan PC bertema zombie terbaik. Konsep unik yang ditawarkan oleh Undead Labs dalam permainan yang satu ini memang mampu mencuri perhatian para pemain.

Mengambil lokasi di sebuah pulau di mana pasukan zombie berada, para pemain akan menjadi salah seorang yang selamat yang mesti bertahan dengan mengumpulkan makanan, senjata dan membuat strategi dan bekerjasama dengan mangsa lain yang masih bertahan.

Secara keseluruhan, permainan bertema zombie ini cukup menarik kerana menunjukkan aktiviti yang cukup banyak. Mempunyai grafik dan jalan cerita yang bagus menjadikan permainan ini yang mempunyai banyak ciri menyeronokkan untuk dimainkan.

4. Pembentukan Semula Jahat 2

Pembuatan Semula Jahat Resident 2

Selain War World Z, pembuatan semula Resident Evil 2 menjadi salah satu permainan bertema zombie yang paling dinanti-nantikan pada tahun 2019. Setelah dilancarkan pada 25 Januari 2019, output permainan Capcom ini memang membuktikan kesungguhannya dengan menampilkan kualiti visual yang sejuk tanpa menghilangkan suasana gelap yang menakutkan .

Pemain akan merasakan perubahan dalam permainan di atas bahu yang dibuat lebih kontemporari. Walaupun begitu, Capcom masih mengekalkan plot cerita seperti dalam versi asalnya. Walau bagaimanapun, pemain Remake 2 Resident Evil masih dapat merasakan perbezaan yang ketara.

Memandangkan kejayaan versi Resident Evil 2 yang asli, tidak hairanlah bahawa versi pembuatan semula permainan yang satu ini adalah salah satu permainan PC zombie terbaik.

5. Orang Mati Berjalan

The Walking Dead

Salah satu permainan bertema zombie terbaik adalah The Walking Dead, yang merupakan permainan pengembaraan atau pengembaraan zombie . Output permainan Telltales Permainan ini memang mempunyai kekuatan dari segi plot dan penceritaan.

Kejayaan permainan ini dibuktikan dengan pelbagai pujian dari para pemain dan anugerah sebagai permainan tahun ini pada tahun 2012. Melihat kejayaan permainan genre drama interaktif ini pada setiap siri menjadikan The Walking Dead layak dipanggil salah satu yang terbaik dalam jenisnya.

6. Mati Meningkat

Mati Meningkat

Siri permainan yang juga mencuri perhatian pemain di seluruh dunia adalah Capcom's Dead Rising. Mempunyai visual yang keren dalam versi baru di PC, Capcom konsisten dalam menjaga jalan cerita di setiap versi terbaru.

Peningkatan jumlah zombi dalam versi terbaru menjadikan konsep permainan dunia terbuka ini menjadi lebih menarik. Keseluruhan Dead Rising menawarkan sensasi permainan yang menyeronokkan dan menarik. Selain ciri-ciri yang lebih lengkap dan bervariasi, permainan yang satu ini layak mendapat perhatian peminat permainan bertema zombie.

7. Mimpi buruk Redead Redemption Undead

Mimpi buruk Redead Redemption Undead

Permainan zombie ini mempunyai jalan cerita yang cukup unik. Dalam permainan ini anda akan bermain sebagai John Marston yang berusaha membasmi wabak zombie di kediamannya. Selain zombi, pemain juga akan menghadapi makhluk legenda, menambah keseronokan permainan.

Permainan itu sendiri masih sama dengan permainan Red Dead Redemption atau RDR yang asli. Bahkan tidak ada perubahan dalam permainan atau kawalan. RDR Undead Nightmare memberitahu garis masa alternatif dan tidak ada kaitan dengan kisah RDR sebelumnya.

Walaupun kelihatan terdistorsi, tetapi permainan bertema zombie ini mempunyai penanaman yang baik, sehingga menghasilkan permainan yang menarik untuk dimainkan.

8. Kejahatan Dalam 2

Kejahatan Dalam 2

The Evil Within 2 adalah permainan PC bertema zombie dengan konsep survival dengan pelbagai musuh yang menakutkan dan tidak masuk akal . Pelbagai jenis zombi yang disajikan dapat membuat pemain merasakan ketegangan ketika bermain. Selain mempunyai plot cerita yang menarik, permainan yang dibawa hampir sama dengan siri pertama.

Hanya ada tambahan baru dan pelbagai ciri yang dapat memperkuat kemampuan pemain. Secara keseluruhan, output dari Tango Gameworks pada tahun 2017 sangat menarik dan dapat membuat pemain merasa di rumah untuk terus bermain.

9. Kiri 4 Mati

Tinggal 4 Mati

Left 4 Dead adalah permainan berbilang pemain bertema zombie dengan konsep FPS. Permainan yang dikembangkan oleh Valve Corporation cukup popular dan diterima oleh peminat permainan dengan konsep FPS.

Kejayaan permainan Left 4 Dead 1 telah menjadikan pemaju membuat sekuel Left 4 Dead 2 pada tahun 2009 dan telah meletakkan Left 4 Dead 2 menjadi salah satu permainan terbaik dengan tema zombie semasa dilancarkan.

10. Membunuh Lantai 2

Membunuh Tingkat 2

Mempunyai banyak watak zombie, bermula dari pelbagai bentuk dan saiz dan menyerang secara berkumpulan dan dengan cepat menjadikan Killing Floor 2 sebagai salah satu permainan zombie pick-and-play offline PC -co-op terbaik.

Permainan dengan konsep FPS memang cukup menarik. Selain dapat dimainkan di luar talian, permainan yang satu ini juga boleh dimainkan berbilang pemain. Hanya untuk mod berbilang pemain, pemain mesti mempunyai rangkaian internet yang aktif.

Sekiranya anda antara pemain yang suka berlama-lama membunuh zombie, permainan Tripwire Interactive ini pada tahun 2009 boleh menjadi pilihan yang baik.

Nah, itu adalah perbincangan ringkas mengenai permainan zombie PC terbaik yang boleh anda mainkan. Dapatkan juga maklumat menarik mengenai permainan zombie terbaik untuk Android di sini.