10 Cara Menghilangkan Goresan pada Telefon Bimbit yang Kuat dan Mudah

Telefon bimbit yang kita gunakan setiap hari boleh berisiko menggaru walaupun diletakkan di tempat yang selamat, seperti beg atau beg pakaian. Objek yang sering membuat telefon bimbit kita tergores termasuk kunci kenderaan dan duit syiling. Malah HP juga boleh melepuh setelah jatuh.

Anda tidak perlu datang ke perkhidmatan jika telefon bimbit anda tergores, kerana anda boleh mengatasinya sendiri. Sebelum mencuba salah satu kaedah di bawah ini, pastikan anda mematikan telefon bimbit dan mengeluarkan baterinya. Nah, berikut adalah beberapa penyelesaian yang sesuai untuk menghilangkan calar dari telefon bimbit anda.

1. Ubat Gigi

ubat gigi

Ubat gigi tidak hanya berfungsi membersihkan gigi atau membersihkan objek. Tetapi ubat gigi juga dapat membantu menghilangkan calar pada telefon bimbit anda. Ubat gigi sudah diketahui dapat melakukannya dengan berkesan.

Untuk melakukan ini, pastikan anda memilih ubat gigi biasa dan bukannya ubat gel. Kerana jika anda menggunakan ubat gigi gel, hasil yang diperoleh boleh berbeza.

Cara untuk melaksanakannya juga mudah. Cukup sapukan sedikit ubat gigi pada sehelai tisu dan gosokkannya ke kawasan telefon bimbit yang tercalar. Kemudian biarkan selama beberapa minit. Selepas itu, lap dengan tisu basah dan bersihkan ubat gigi yang tinggal dari telefon bimbit.

2. Baking Soda

Serbuk penaik

Tidak hanya berguna untuk membuat kue, baking soda juga ternyata digunakan untuk menghilangkan calar pada telefon bimbit. Ini adalah salah satu helah paling mudah dan merupakan penyelesaian yang baik untuk menghilangkan calar pada telefon bimbit.

Anda hanya perlu membuat pes pekat dari baking soda dan air jika anda ingin menggunakan kaedah ini. Tetapi anda harus berhati-hati ketika menggunakan pasta soda penaik kerana ia boleh mempengaruhi skrin mudah alih kerana kelembapannya.

Caranya, tuangkan pasta pada kain yang bersih dan lembut, kemudian sapukannya tepat pada HP yang tergores. Kemudian gosok dengan gerakan bulat pada calar telefon bimbit. Akhirnya, lap air yang tinggal.

3. Penghilang Gores Kereta

Penghilang Gores Kereta

Bagi anda yang mempunyai penghilang calar kereta di rumah, anda tidak perlu panik ketika telefon anda tergores kerana produk dapat mengatasinya. Ini juga merupakan salah satu kaedah praktikal dan alternatif untuk menghilangkan calar kecil di telefon bimbit anda.

Sebelum menggunakannya, pastikan untuk menutup port dan butang telefon bimbit anda dengan pita pelekat sehingga tidak ada cairan yang masuk. Pastikan juga membersihkan habuk dan cap jari dengan kain lembap, kemudian biarkan kering.

Sekiranya demikian, sapukan sejumlah kecil penghilang calar kereta pada kain microfiber dan gosokkannya ke dalam telefon bimbit yang tercalar dengan gerakan bulat selama kira-kira lima minit. Seterusnya bersihkan noda dengan kain kering. Sekiranya calar pada telefon bimbit anda masih kelihatan, gosokkannya lebih lama.

4. Pemadam Sihir

Pemadam Sihir

Menggunakan pemadam sihir adalah kaedah terbaik untuk menghilangkan calar kecil di telefon bimbit anda. Ini kerana pemadam sihir ini terbuat dari busa melamin, sehingga boleh menjadi sangat halus seperti kertas pasir.

Seperti yang diarahkan pada bungkusan produk, tambahkan air ke pemadam ajaib dan gosokkannya perlahan-lahan di kawasan yang terkena. Selain berguna untuk menghilangkan calar pada telefon bimbit, pemadam sihir juga dapat digunakan pada peranti lain, anda tahu !

5. Serbuk Bayi

Bedak bayi

Serbuk bayi juga boleh menjadi alternatif yang kuat untuk menghilangkan calar pada telefon bimbit. Caranya adalah dengan mencampurkan sedikit bedak bayi dengan air di dalam mangkuk, kemudian kacau campuran sehingga pasta terbentuk.

Kemudian sapukan pes menggunakan kain lembut ke kawasan yang terkena. Kemudian gosok dengan perlahan dalam gerakan bulat. Setelah hilang, bersihkan skrin dengan kain bersih yang sedikit dibasahi.

6. Minyak Semula jadi

Minyak Semula jadi

Cara terpantas lain untuk menghilangkan calar dari telefon bimbit adalah dengan menggunakan minyak semula jadi, seperti minyak sayuran atau minyak zaitun. Cara menggunakannya, tambah satu tetes kecil minyak semula jadi ke goresan, kemudian gosokkannya dengan lembut.

Pastikan anda tidak menggunakan minyak dalam jumlah besar kerana ia boleh membuat skrin mudah alih berminyak dan licin. Sebenarnya, ia dapat meresap ke dalam telefon bimbit dan menyebabkan kerosakan. Perlu diingat bahawa kaedah ini hanya sementara.

7. Kertas pasir

Kertas pasir

Sekiranya bahagian badan telefon bimbit anda tergores teruk, anda boleh menggunakan kertas pasir untuk menghilangkan calar. Kerana alat ini mempunyai tekstur kasar, pastikan anda membeli kertas pasir jenis yang tidak kasar.

Di samping itu, disarankan agar anda menggosok kertas pasir dengan berhati-hati, menekannya perlahan ke telefon bimbit sehingga kawasan yang tergores menjadi baik. Perlu diingat bahawa anda harus menggunakan kertas pasir yang terbaik dan paling kasar sehingga tidak merosakkan telefon bimbit anda.

8. Gam

Lem

Ternyata gam tidak hanya berfungsi sebagai pelekat, tetapi juga dapat menghilangkan calar pada telefon bimbit. Anda boleh menggunakan jenama gam yang mempunyai pes paling kuat. Tetapi ingat untuk menggunakan sedikit sahaja.

Setelah menggunakan bahagian yang tergores, gunakan pita pelindung untuk melindungi kawasan sekitarnya untuk mengelakkan gam sampai ke kawasan yang tidak tergores. Seterusnya, gunakan kad atau pengikis cat untuk memperbaiki gam dengan lembut.

Setelah lem mengering, gunakan penghilang kuku , sapukan pada kapas untuk membersihkan gam yang berlebihan. Tetapi anda mesti berhati-hati agar cecair tersebut tidak menyentuh bahagian telefon bimbit anda.

9. Putih Telur dan Alum

Putih Telur dan Alum

Penggunaan putih telur sebagai pembersih objek mungkin masih terasa asing bagi anda. Tetapi putih telur yang mengandungi protein dianggap pilihan yang tepat untuk menghilangkan calar pada telefon bimbit. Walau bagaimanapun, gunakan serentak dengan tawas.

Untuk berfungsi sebagai penghilang calar, anda memerlukan kain microfiber, oven, panci, aluminium foil, putih telur dan tawas. Sekiranya anda tidak tahu di mana untuk membeli barang-barang ini, anda boleh membeli tawas di farmasi.

Cara membuatnya, campurkan satu putih telur dengan satu sudu teh tawas dalam kuali yang dipanaskan. Rendam kain microfiber dalam campuran. Letakkan sehelai kain di aluminium foil. Selepas itu, letakkan di dalam ketuhar pada suhu 150 darjah dan panaskan sehingga kain kering.

Setelah betul-betul kering, angkat kain dan bilas menggunakan air sejuk. Lakukan langkah-langkah ini tiga kali. Keringkan kain selama 48 jam. Dengan cara itu, campuran boleh digunakan.

10. Tampal Berlian

Diamond Paste

Diamond paste adalah serbuk halus yang terbuat dari berlian yang digunakan untuk mengoles permukaan halus dan halus. Item ini juga dapat digunakan untuk menghilangkan calar pada telefon bimbit.

Cara menggunakannya, gunakan pita pelekat terlebih dahulu pada bahagian telefon bimbit yang tidak tergores sehingga kandungan kompaun tidak melekit atau melekit.

Anda boleh menggunakan sisi pemadam pensil dan menempelkan sedikit pasta ke telefon bimbit anda. Tekan dengan kuat selama kira-kira tiga minit. Apabila pasta mengeras, calar anda akan kelihatan hilang. Kemudian bersihkan pasta yang tinggal. Proses ini mungkin perlu diulang beberapa kali untuk pukulan yang lebih tebal.

Itulah pelbagai cara untuk menghilangkan calar pada badan dan skrin telefon bimbit yang boleh anda gunakan dengan mudah. Anda harus memilih bahan-bahan yang anda fikir paling selamat! Ingat, jangan gunakan kaedah yang salah untuk menghilangkan calar di skrin telefon bimbit!