10 Cara Mencari Biodata Seseorang di Internet dengan Mudah

Kehadiran internet sememangnya boleh sangat membantu. Selain memudahkan manusia mengakses maklumat dengan lebih cepat, tidak jarang kehadiran internet juga digunakan untuk menjalin komunikasi dengan orang-orang dari masa lalu yang mungkin sudah lama tidak bertemu.

Baiklah, jika anda adalah salah satu daripada mereka yang ingin menjalin hubungan dengan rakan lama atau rakan masa kecil anda yang telah lama kehilangan komunikasi, kali ini akan membincangkan beberapa cara untuk mencari biodata seseorang di internet yang boleh anda cuba. Berikut adalah ulasan.

1. Google

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ketika ingin mencari maklumat mengenai data peribadi seseorang di internet tentunya dengan menggunakan mesin carian Google. Anda hanya perlu menulis nama di medan carian, kemudian tekan enter. Untuk melakukan ini (dan semua kaedah lain di bawah) pastikan rangkaian internet anda aktif.

Anda tidak perlu menunggu lama kerana kata kunci yang anda masukkan dalam mesin pencari akan dipilih yang paling relevan. Sekiranya orang yang anda cari aktif di laman rangkaian sosial, tentu sangat mudah bagi anda untuk segera menemui orang itu.

Menggunakan Google sebagai mesin pencari memang boleh dilakukan. Tetapi kadang-kadang ia boleh membuat anda terharu memandangkan maklumat yang ditawarkan cukup pelbagai. Oleh itu, masukkan kata kunci yang betul termasuk nama penuh orang yang ingin mencari datanya.

2. Facebook

Pilihan carian seterusnya adalah laman persahabatan Facebook. Bagi anda yang tergolong dalam generasi terdahulu, pilihan untuk mencari biodata orang lain dengan laman persahabatan ini mungkin sangat berkesan. Anda boleh mencari dengan tiga cara.

Mula-mula anda hanya perlu menulis nama orang yang ingin anda cari di medan carian. Sekiranya nama rakan anda sesuai, dia akan segera muncul. Anda juga tidak perlu risau kerana biasanya Facebook juga memaparkan nama alternatif yang serupa dengan nama yang anda cari.

Kedua, anda juga boleh mencari dari senarai rakan yang mungkin berkaitan dengan orang yang anda sasarkan. Kemudian yang ketiga anda boleh melihat senarai nama yang ditandai dalam foto jika rakan yang anda cari ada di dalamnya. Walaupun kadang-kadang orang lupa atau sengaja tidak menandakan nama dalam foto.

3. Instagram

Instagram

Untuk milenium, Instagram mungkin merupakan pilihan yang tepat untuk mencari biodata seseorang yang lengkap dengan foto yang mereka ada. Instagram memang telah menjadi salah satu aplikasi persahabatan yang paling popular di Internet dan mempunyai banyak peminat di seluruh dunia.

Sama seperti rangkaian persahabatan Facebook, di Instagram anda juga boleh mencari dengan tiga pilihan. Setelah anda menjumpai akaun yang anda cari, anda dapat melihat maklumat orang tersebut dari profil yang biasanya disenaraikan di bahagian atas galeri. Anda juga dapat melihat maklumat lain dari muat naik foto orang tersebut, mulai dari aktiviti hingga hobi yang disukainya.

4. LinkedIn

LinkedIn

Pilihan LinkedIn sebagai enjin carian biodata sesuai untuk orang yang berjuang dalam tenaga kerja profesional. Laman web ini dapat membantu anda dalam menjalankan biodata lengkap seseorang, bermula dari bidang pekerjaan yang mereka diceburi hingga ke data lain seperti e-mel atau nama syarikat tempat mereka bekerja.

Yang mesti anda buat ialah klik nama orang yang anda cari di medan carian kemudian tekan enter. LinkedIn seketika akan menunjukkan profil sasaran carian anda. Enjin carian ini sememangnya sangat mudah dicari kerana lebih khusus hanya untuk ruang lingkup pekerjaan.

5. Pipl

Pipl

Laman Pipl adalah mesin pencari berdasarkan maklumat di Web Tidak Terlihat. Anda boleh mencari biodata seseorang melalui enjin carian ini dengan lebih mudah dan lebih baik dan lebih tepat hasilnya daripada menggunakan mesin carian umum.

Pipl melakukan carian dengan merangkumi perkhidmatan rangkaian sosial, mesin pencari, pangkalan data, dan lain-lain. Dengan carian data yang lebih luas dan spesifik, Pipl menjadi lokasi pilihan banyak orang dalam mencari biodata seseorang.

6. Sebutan Sosial

Salah satu laman web yang boleh anda lawati jika anda mencari biodata seseorang adalah Social Mentions. Di laman carian ini, anda boleh mencari data peribadi seseorang melalui media sosial yang dimiliki oleh orang yang menjadi sasaran carian anda, seperti Facebook, Twitter, Instagram atau apa sahaja yang dimiliki oleh orang itu.

Penggunaan laman web carian satu ini cukup mudah. Anda hanya perlu menaip nama orang yang anda ingin cari identiti mereka di medan carian, kemudian klik dan tekan butang carian . Selanjutnya anda akan disajikan dengan hasil carian yang merangkumi foto, video, blog, laman web dan lain-lain.

7. MengintipAnda

MengintipAnda

PeekYou adalah laman carian orang percuma yang dapat membantu masalah anda dalam mencari data seseorang. Anda boleh menggunakan laman web ini untuk mencari rakan atau rakan anda melalui semua laman web yang tersedia untuk umum.

PeekYou boleh digunakan untuk mencari data peribadi seseorang dengan memasukkan kata kunci dalam bentuk nama, nama pengguna media sosial yang dimiliki oleh sasaran, atau nombor telefon orang yang anda cari di bidang carian.

8. Pencarian Orang Wink

Pencarian Orang Wink

Laman web alternatif lain yang boleh anda gunakan untuk melakukan carian biodata disebut Wink People Search. Di laman web ini anda dapat mencari semua komuniti sosial dan profil dalam talian yang ada yang menjadi sasaran carian anda.

Dengan laman Wink People Search anda bebas mencari data peribadi seseorang melalui rangkaian sosial dan semua web awam yang ada. Di sini anda dapat mencari orang dengan menggunakan nama, alamat atau lokasi, sekolah, pekerjaan, minat, dan semua perkara yang berkaitan dengan carian sasaran anda.

9. Lullar

Lullar

Laman carian seterusnya yang biasanya digunakan untuk mencari data peribadi di internet adalah Lullar. Enjin carian orang terbesar yang dibuat khusus untuk mencari pelbagai profil di internet.

Oleh itu, anda boleh mencari data peribadi dengan mudah melalui profil di laman rangkaian sosial seperti Facebook, Twitter, YouTube dan profil lain yang dimiliki oleh sasaran carian anda.

10. Halaman Putih

Halaman Putih

Laman web percuma lain yang boleh anda gunakan untuk mencari data peribadi seseorang adalah Whitepages. Di laman web ini anda boleh mencari data peribadi seseorang dengan menuliskan nama orang yang anda cari di ruangan enjin carian . Anda akan dapat hasil walaupun terasa kurang optimum.

Halaman putih terhad untuk menunjukkan alamat atau nombor telefon orang yang anda cari. Berbanding dengan laman carian lain, laman Whitepage sememangnya lebih konvensional. Walaupun begitu, apa salahnya mencuba? Selain Halaman Putih, anda juga dapat menggunakan situs berbayar yang dapat membantu pencarian, seperti intelius.com atau speako.com.

Itulah beberapa cara untuk mencari biodata seseorang di internet yang boleh anda lakukan dengan mudah. Hasil yang anda perolehi bergantung pada kelengkapan data yang telah anda masukkan. Perlu diingat bahawa tidak semua orang berminat menyimpan data mereka dengan sengaja di internet atas sebab tertentu.