10 Cara Membersihkan Softcase HP dengan Mudah dan Murah

Oleh kerana kita mempunyai telefon bimbit, selongsong telefon bimbit diperlukan untuk melindungi dan meningkatkan telefon bimbit kita dalam penggunaan sehari-hari. Secara amnya, terdapat dua jenis selongsong bergerak di pasaran, iaitu hardcase dan softcase. Nah, bagi anda pengguna softcase, biasanya akan lebih mudah untuk menghadapi masalah noda yang melekat pada objek.

Softcases yang kusam atau menguning biasanya berlaku kerana sinaran ultraviolet dari matahari atau sering meletakkan softcases di kawasan berdebu atau kotor. Softcase yang lebih mudah kotor juga berlaku kerana panas, geseran, dan kelembapan. Sekiranya demikian, anda harus segera membersihkannya.

Tetapi walaupun beg lembut anda tidak kelihatan kotor, anda harus sentiasa menjaga kebersihannya dan mengelakkan kuman dan bakteria. Cara membersihkan softcase juga tidak boleh sewenang-wenangnya. Terdapat beberapa cara yang harus anda ketahui di bawah.

1. Keluarkan Softcase dari telefon bimbit

Keluarkan Softcase Dari Handphone

Sebelum membersihkan softcase, langkah pertama yang mesti dilakukan adalah membuang softcase anda. Keluarkan softcase dari telefon bimbit dan lepaskan perlahan-lahan. Sebarkan sudut softcase anda untuk mula menariknya dari telefon bimbit.

Kemudian angkat softcase di sekitar telefon bimbit sehingga anda dapat mengeluarkannya sepenuhnya. Elakkan menarik softcase cukup keras untuk mengelakkan kerosakan atau terkoyak.

2. Basuh dengan sabun cair

Basuh dengan sabun cair

Kaedah yang paling biasa digunakan adalah merendam softcase dalam bekas dengan sabun cair dan air. Masukkan sabun cair yang cukup ke dalam bekas berisi air, dan kacau dengan tangan anda hingga berbuih. Selepas itu, letakkan softcase di dalam air sabun dan biarkan selama beberapa minit.

Kemudian gunakan sikat lembut atau sikat gigi untuk menyikat lembut softcase sehingga noda hilang. Untuk membersihkan noda di tepinya, gosok dengan berus gigi yang lembut.

3. Baking Soda

Serbuk penaik

Baking soda atau baking soda juga dapat membersihkan softcase telefon bimbit, anda tahu ! Taburkan sedikit baking soda ke atas kotoran atau noda yang degil. Baking soda dapat membantu menghilangkan bintik-bintik minyak, habuk, atau kotoran pada softcase telefon bimbit anda yang sukar dikeluarkan. Setelah taburkan, teruskan menggosok softcase dengan berus gigi.

Kemudian bilas beg lembut dengan air yang mengalir. Setelah dibilas dengan air, gosokkan softcase semula dengan lembut untuk memastikan tiada sisa baking soda.

4. Ubat Gigi

ubat gigi

Seperti yang diketahui oleh hampir semua orang, selain membersihkan gigi, ubat gigi juga boleh menjadi agen pembersih yang sangat berkesan. Caranya, tuangkan sedikit ubat gigi di permukaan beg lembut. Kemudian gosokkan berulang kali dengan berus gigi. Setelah kelihatan bersih, bilas menggunakan air mengalir.

Walaupun ubat gigi dapat membersihkan noda teh atau noda kopi dari cawan dengan mudah, dan bahkan dapat menghilangkan calar kecil di permukaan telefon bimbit, tetapi ubat gigi tidak dapat membersihkan noda kuning pada kotak lembut.

5. Cecair Peluntur

peluntur

Kali ini adalah penyelesaian untuk masalah kotak kekuningan anda. Untuk dapat menghilangkan noda kuning pada kotak lembut dengan berkesan, anda memerlukan lebih banyak daya pembersih. Salah satunya ialah anda boleh menggunakan peluntur pakaian untuk membersihkan beg lembut.

Sebelum menggunakan peluntur, anda harus menyediakan beberapa peralatan, seperti sepasang sarung tangan plastik, celemek dan topeng muka sekali pakai. Sebab anda memerlukan item ini adalah kerana peluntur menghakis. Oleh itu, anda memerlukan beberapa barang pelindung.

Caranya adalah dengan mencampurkan peluntur pakaian dan air ke dalam mangkuk. Gunakan sedikit peluntur, kerana jika terlalu banyak ia boleh merosakkan softcase. Sekiranya anda hanya mempunyai serbuk pemutih, anda boleh menipiskan satu sudu teh peluntur ke dalam air suam. Kemudian masukkan softcase ke dalam bekas larutan pemutih selama beberapa minit. Kemudian angkat dan keringkan.

6. Alkohol

cara membersihkan skrin HP Gunakan Alkohol Gel

Alkohol diketahui mempunyai kemampuan membersihkan yang sangat baik. Ini kerana alkohol mempunyai ciri-ciri penyahtinjaan dan penguapan yang kuat.

Sekiranya beg lembut berwarna kuning, anda juga boleh menggunakan alkohol untuk membersihkannya. Caranya adalah dengan menuangkan beberapa tetes alkohol ke dalam bekas air. Kemudian rendam softcase selama 10 minit. Selepas itu, gosokkan noda berulang kali.

Kaedah ini agak berkesan, tetapi tidak banyak mempengaruhi membersihkan noda. Sekiranya anda berminat dengan kaedah ini, anda harus membeli sebotol alkohol perubatan yang mengandungi 75% alkohol.

7. Pemadam

Semasa kecil, alat tulis yang paling biasa digunakan ialah pensil, jadi pemadam pensil sangat diperlukan. Selain berfungsi untuk menghapus tulisan di atas kertas, pemadam juga dapat membersihkan noda pada objek lain termasuk sarung lembut.

Pemadam cukup berkesan untuk membersihkan sarung lembut, terutamanya sarung lembut yang menggunakan kemasan matte . Kaedahnya cukup mudah, gosokkan pemadam pada permukaan softcase yang telah ternoda. Setelah hilang, hanya lap dengan tisu basah kemudian lap dengan tisu kering.

8. Boraks

Boraks

Sekiranya anda telah menggunakan beberapa kaedah di atas tetapi noda masih ada, anda boleh menggunakan boraks. Caranya ialah mencampurkan cecair pencuci pinggan dengan air di dalam mangkuk atau sink. Tambahkan sedikit boraks ke dalam campuran, kemudian biarkan beg lembut merendam dalam campuran selama kira-kira satu jam.

Selepas itu, gosokkan bahagian kotor dengan lembut menggunakan berus bulu lembut, seperti berus gigi lama, kemudian bilas dengan baik. Kemudian gunakan kain microfiber untuk mengeringkan softcase. Ini akan mengelakkan calar dan serat yang tertinggal.

9. Gunakan Kain Microfiber

Gunakan Kain Microfiber

Apa sahaja kaedah yang anda gunakan untuk membersihkan beg lembut, selalu pastikan menggunakan kain microfiber untuk membersihkannya. Setelah menggunakan salah satu kaedah di atas, lap sarung lembut dengan kain microfiber. Elakkan menggunakan tuala kertas, anda harus menggunakan kain microfiber untuk menghilangkan noda dan debu dengan lembut.

Sekiranya anda tidak mempunyai kain microfiber, anda boleh menggunakan tepi baju anda dalam keadaan kecemasan. Dan jika beg lembut anda mempunyai noda melekit atau benda melekit yang kuat di atasnya, letakkan sedikit air di atas kain dan bukannya pada kotak lembut. Kemudian buang noda dengan berhati-hati.

10. Keringkan Softcase

Softcase kering

Selepas pembersihan, langkah terakhir adalah mengeringkannya. Biarkan selama beberapa jam dan biarkan telefon anda bernafas. Sekiranya anda membersihkan softcase pada waktu malam, anda harus membiarkannya semalaman sebelum menggantinya semula pada waktu pagi.

Lebih baik menghindari pengeringan softcase dengan mengeringkannya di bawah sinar matahari langsung, kerana dapat merosakkan kualiti softcase anda.

Itulah beberapa cara untuk membersihkan softcase mudah alih kegemaran anda dengan mudah dan murah. Anda boleh memilih cara membersihkan softcase yang sesuai dengan noda yang perlu dikeluarkan. Untuk menjaga kebersihan softcase anda, anda harus melakukan pembersihan sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Pastikan berhati-hati semasa menggunakan beberapa bahan di atas, seperti pemutih, alkohol, dan boraks. Sekiranya noda pada softcase tidak dapat ditanggalkan atau kekal, penyelesaian terbaik yang boleh anda lakukan adalah menggantinya dengan yang baru.