Inilah Perbezaan antara Gojek dan Grab yang Perlu Anda Ketahui

Adakah anda biasa dengan aplikasi teksi motosikal dalam talian yang dipanggil Gojek dan Grab? Nah, aplikasi yang menyediakan perkhidmatan teksi motosikal dalam talian cukup popular di kalangan masyarakat. Gojek dan Grab sendiri tidak hanya menyediakan perkhidmatan teksi motosikal dalam talian tetapi terdapat juga beberapa ciri dan perkhidmatan lain yang ditawarkan, seperti memesan makanan untuk memesan teksi secara dalam talian.

Namun, tahukah anda bahawa Gojek dan Grab mempunyai beberapa perbezaan? Ya, walaupun kedua-duanya mempunyai fungsi dan tujuan yang sama, dari segi pembayaran, ciri, dan juga layanannya ada perbedaan. Oleh itu mulai masa ini akan menjelaskan beberapa perbezaan Gojek dan Grab yang perlu anda ketahui. Ingin tahu? Di sini teruskan untuk melihat review diya.

4 Jenis Perbezaan Gojek dan Grab

1. Perbezaan kadar teksi Motosikal Dalam Talian

Perbezaan tarif adalah salah satu perkara menarik untuk dibincangkan antara Gojek dan Grab. Kerana perbezaan kadar itu sendiri sebenarnya tidak terlalu ketara atau mempunyai perbezaan yang terlalu menonjol. Berikut ini menerangkan perbezaan antara Gojek dan Grab berdasarkan tarif / kos.

  • Tambang teksi

Seperti yang dijelaskan dalam perenggan sebelumnya, walaupun terlihat sama, Gojek dan Grab mempunyai kadar yang berbeza, anda tahu. Dilaporkan oleh Tekno Kompas maklumat bahawa Gojek mempunyai tambang asas 12,000 rupiah untuk perjalanan 1-10KM.

tambang teksi

Sekiranya anda menempuh perjalanan sejauh 11-15km, Gojek menetapkan tarif 15,000 rupiah. Namun, jika anda menempuh perjalanan lebih dari 15km, Gojek akan menambahkan yuran 2,000 rupiah untuk tambahan per kilometer.

Harga ini dikenakan pada waktu biasa dan bukan waktu puncak. Sekiranya pada waktu sibuk terdapat bayaran yang berbeza. Untuk waktu puncak, anda akan dikenakan bayaran tambahan sebanyak 5,000 rupiah. Maksudnya, anda akan membayar kadar yang lebih mahal jika dibandingkan dengan anda menggunakan Gojek pada waktu biasa.

  • Dapatkan Tambang Basikal

Sekarang, seterusnya adalah Grab Bike. Perkhidmatan Grab Bike ini menetapkan tambang berdasarkan jarak perjalanan. Untuk tambang per kilometer Grab Bike sendiri adalah 1,500 rupiah. Namun, Grab Bike juga menentukan kadar minimum yang harus dibayar iaitu Rp 10,000.

Sebagai contoh, katakan anda mempunyai jarak hanya 5 kilometer, maka 5 X 1,500 = 7,500. Tetapi anda tidak akan membayar 7.500 tetapi mesti membayar 10,000 rupiah. Kerana, Grab Bike menetapkan tarif minimum 10.000 rupiah. Oleh itu, jika perjalanan anda mempunyai jarak di bawah 10,000 rupiah, maka anda masih akan membayar mengikut tarif minimum IDR 10,000.

ambil harga basikal

Namun, jika anda melakukan perjalanan dengan harga lebih dari 10,000 rupiah, pengguna akan membayar mengikut jarak perjalanan. Contohnya, anda menempuh jarak 9 kilometer kemudian 9 X 1.500 = 13.500 rupiah.

Untuk Grab Bike sendiri, ia sama dengan Gojek, yang memberikan harga yang berbeza pada jam-jam tertentu. Pengguna Grab Bike mesti membayar tarif tambahan sebanyak 5,000 rupiah dari hari Isnin hingga Jumaat pada jam 06.00 - 09.00 dan 16.00 - 19.00 (jam sibuk). 

2. Perbezaan Tambang Teksi Dalam Talian

Selain mempunyai perbezaan dalam kadar teksi motosikal dalam talian, ternyata perbezaan antara Gojek dan Grab juga terletak pada tambang teksi dalam talian yang anda tahu. Kedua-dua Gojek dan Grab juga mempunyai harga istimewa untuk waktu sibuk. Nah, inilah penjelasan mengenai perbezaan harga Go-car dan Grab Car.

  • Tambang pergi-kereta

Tambang pergi-masuk kereta 1

Seperti diketahui bahawa aplikasi Gojek tidak hanya menyediakan perkhidmatan teksi motosikal dalam talian, Gojek juga menyediakan kemudahan Go-car di mana anda boleh memesan teksi secara dalam talian. Dalam aplikasinya, Go-car ini memiliki tarif minimum Rp 10.000 untuk perjalanan 1-285 KM.

Tambang pergi-kereta

Bagi anda yang menempuh perjalanan lebih dari 2.85 KM, harganya 3.500 per kilometer. Walau bagaimanapun, kadar ini hanya berlaku pada waktu biasa. Sekiranya anda menggunakan kereta Go pada waktu sibuk, anda akan dikenakan bayaran 4.250 per kilometer untuk perjalanan lebih dari 2.35 KM.

  • Dapatkan harga kereta

Gojek bukan sahaja mempunyai perkhidmatan teksi dalam talian, Grab juga mempunyai perkhidmatan teksi dalam talian dengan harga yang cukup kompetitif. Dalam perkhidmatannya, Grab-car menetapkan tarif minimum yang sama dengan Go-Car, yaitu 10,000 rupiah.

Namun, untuk tarif per kilometer, Grab-car memiliki tarif 4.000 rupiah. Jadi, jika anda mengambil perjalanan 2 KM dengan harga 8,000 rupiah, maka anda tetap akan membayar 10,000 rupiah. Untuk waktu puncak, Grab-Car menentukan kadar berdasarkan penawaran, permintaan lokasi, dan keadaan cuaca. Belum dikenali dengan harga tertentu untuk jam sibuk.

3. Perbezaan jenis perkhidmatan

Selain mempunyai harga yang berbeza, ternyata Gojek dan Grab juga mempunyai pelbagai jenis perkhidmatan. Mungkin anda pengguna Gojek atau Grab yang aktif sudah mengetahui beberapa perbezaannya. Baiklah, di sini kita akan mengkaji beberapa perbezaan antara Gojek dan Grab dari segi perkhidmatan.

  • Jenis Perkhidmatan Gojek

Jenis Perkhidmatan Gojek

Sehingga kini Gojek sendiri tidak hanya menyediakan perkhidmatan pengangkutan dalam talian. Sebabnya, Gojek sudah mempunyai sekitar 17 jenis perkhidmatan yang akan memudahkan penggunanya. Selain Gojek dan Go-car, aplikasi Gojek juga merangkumi jenis perkhidmatan lain.

Perkhidmatan yang ada pada aplikasi Gojek sangat berbeza dalam bentuk Go-Bluebird, Go-Food, Go-Send, Go-Pulsam Go-Bills, Go-Shop, Go-Mart, Go-Tix, Go-Box, Go-Massage, Go -Clean, Go-Glam, Go-Auto, Go-Med, dan Go-Busway.

Dengan semua jenis perkhidmatan ini, pengguna akan lebih dimanjakan dalam membeli-belah, memesan tiket, untuk memperbaiki kereta. Untuk cara menggunakan aplikasi Gojek, ia juga cukup mudah. Tetapi sayangnya semua perkhidmatan ini tidak dapat dinikmati di semua bandar. Hanya beberapa bandar yang dapat menikmati semua jenis perkhidmatan dari Gojek.

  • Jenis Perkhidmatan Grab

Jenis Perkhidmatan Grab

Memang Grab tidak mempunyai perkhidmatan yang lengkap seperti Gojek. Walaupun begitu, Grab juga mempunyai beberapa perkhidmatan dan kemudahan yang dapat dinikmati oleh penggunanya. Buat masa ini, Grab sudah mempunyai 3 perkhidmatan utama yang siap untuk memudahkan semua jenis aktiviti pengguna Grab.

Tiga jenis perkhidmatan tersebut dikategorikan sebagai Pengangkutan, Makanan, dan Penghantaran. Untuk perkhidmatan pengangkutan jenis ini , ambil membahagikannya kepada empat kemudahan iaitu GrabBike, GrabTaxi, GrabHitch (Nebeng) Car, dan GrabHitch (Nebeng) Bike.

Tetapi untuk kemudahan (Nebeng) mungkin hanya terdapat di beberapa bandar. Begitu juga dengan perkhidmatan Makanan dan penghantaran hanya avail di beberapa bandar sahaja. Tetapi secara keseluruhan Grab juga merupakan aplikasi yang mudah digunakan, klik di sini untuk membaca artikel tentang cara menggunakan Grab.

4. Perbezaan Ciri

Perbezaan antara gojek dan ambil ciri-cirinya

Perbezaan antara Gojek dan Grab tidak berhenti hanya dengan jenis perkhidmatan. Kedua-dua aplikasi pengangkutan dalam talian juga mempunyai ciri yang berbeza. Walau bagaimanapun, kedua-duanya sama-sama mudah digunakan dan tidak rumit. Berikut ini adalah tinjauan mengenai perbezaan ciri Gojek dan Grab.

  • Ciri Gojek

Sekiranya anda memasuki aplikasi Gojek, anda akan dilayan oleh 4 menu utama iaitu Laman Utama, Sejarah, Bantuan, dan Akaun Saya. Pada menu Laman Utama, anda boleh memilih jenis perkhidmatan yang tersedia di Gojek. Bukan hanya itu, menu Laman Utama ini juga akan menunjukkan baki Go-Pay anda dan juga Go-Point anda.

Semasa berada di menu Sejarah , terdapat ciri di mana anda dapat melihat kemajuan perjalanan anda atau menempah perkhidmatan Gojek. Dalam menu Sejarah , terdapat dua ciri, iaitu In-Progress, yang bermaksud bahawa perkhidmatan Gojek yang anda pilih belum lengkap. Dan yang kedua selesai, yang bermaksud semua perkhidmatan Gojek anda sudah selesai

Pada menu Bantuan terdapat maklumat mengenai semua perkhidmatan yang tersedia di Gojek. Manakala menu Akaun Saya menerangkan akaun Gojek anda. Lengkap dan cukup mudah untuk menggunakannya bukan?

  • Ciri ambil

Mengenai GrabBike

Perbezaan ciri Grab tidak jauh dari ciri-ciri di Gojek. Aplikasi Grab juga mempunyai ciri untuk membayar perkhidmatan Grab menggunakan Grab-Pay dan juga Wang Tunai. Juga, Grab mempunyai ciri sejarah untuk melihat perkhidmatan yang anda pesan.

Uniknya, Grab mempunyai ciri tempahan. Ciri-ciri ini dapat digunakan oleh pengguna untuk membuat tempahan untuk GrabBike atau GrabCar. Oleh itu, dengan ciri tempahan, anda boleh memesan pengangkutan dalam talian untuk anda gunakan kemudian. Bukan hanya itu, Grab juga mempunyai fitur poin yang boleh digunakan untuk baucar atau potongan lain.

Sekarang itu 4 perbezaan antara Gojek dan Grab yang telah dibincangkan oleh Caris Signal. Kedua-dua Gojek dan Grab mempunyai fungsi dan tujuan yang sama. Sekarang, anda boleh memilih antara Gojek dan Grab mengikut keperluan anda. Yang mana anda pilih? Gojek atau Grab?

Artikel Berkaitan