Ayuh, Ketahui Perbezaan antara Telefon iPhone 6, 6s dan 6s Plus!

Seperti yang kita ketahui, iPhone juga mempunyai rangkaian iPhone 6, 6s dan 6s Plus yang boleh menjadi sangat baik. Telefon bimbit ini merupakan primadona zaman mereka dan banyak diburu oleh pencinta alat pada masa itu.

Telefon bimbit ini boleh menjadi pilihan alternatif bagi anda yang ingin membeli iPhone yang berpatutan, anda tahu. Adakah anda ingin mengetahui perbezaan antara ketiganya? Akan membincangkannya secara eksklusif untuk anda. Ingin tahu? Dengarkan terus perbincangan di bawah, ya.

Spesifikasi iPhone 6

kelebihan dan kekurangan iPhone 6

 • Skrin:  LED IPS dengan lampu latar LED, skrin sentuh kapasitif, warna 16M
 • Resolusi Skrin:  750 x 1334 piksel,
 • Chipset: Apple A8 (20 nm)
 • CPU:  Dwi-teras 1.4 GHz Taufan (berdasarkan ARM v8)
 • GPU: PowerVR GX6450 (grafik quad-core)
 • Memori Dalaman: 16/32/64/128 GB, RAM 1 GB
 • Memori Luaran:  -
 • Kamera Belakang: 8 MP, f / 2.2, 29mm (standard), 1/3 ″, 1.5µm, PDAF
 • Kamera Depan: 1.2 MP, f / 2.2, 31mm (standard)
 • Bateri: Baterai Li-Po 1810 mAh yang tidak boleh ditanggalkan (6.9 Wh)

Spesifikasi iPhone 6s

 • Chipset : Apple A9 (14 nm)
 • RAM & Memori : 2GB & 16GB
 • Kamera : 12 MP
 • Bateri : Li-Ion 1715 mAh
 • Julat Harga : -

Spesifikasi selengkanya ...

Spesifikasi iPhone 6s Plus

 • Chipset : Apple A9 (14 nm)
 • RAM & Memori : 2GB & 128GB
 • Kamera : 12 MP
 • Bateri : Li-Ion 2750 mAh
 • Julat Harga : -

Spesifikasi selengkanya ...

Perbezaan antara iPhone 6, 6s dan iPhone 6s Plus

1. Saiz Skrin

iphone 6s

Sekiranya anda ingin tahu, apakah perbezaan yang terdapat di antara siri iPhone 6, 6s dan 6s Plus? Salah satunya terletak pada ukuran skrin. Siri iPhone 6 dan 6s kedua-duanya membawa layar 4,7 inci dengan resolusi 1334 x 450 piksel. Sementara iPhone 6s Plus membawa layar 5.5 inci dengan resolusi skrin Full HD 1080 x 1920 piksel dan kepadatan skrin yang lebih tinggi daripada siri iPhone 6 dan 6s, iaitu 401 ppi.

Kedua-dua iPhone 6, 6s dan iPhone 6s Plus menggunakan panel paparan teknologi IPS LCD yang tidak kurang selesa untuk dilihat dari skrin dengan panel OLED. Anda hanya memilih mengikut kehendak atau keperluan anda.

Tetapi tentu saja tidak ada kedudukan yang menjadikan ketiga-tiga telefon bimbit ini kelihatan elegan dan terkini. Sekiranya anda tidak menyukai kehadiran poni khas ini, maka salah satu daripada tiga telefon bimbit iPhone dalam siri 6 ini boleh menjadi pilihan anda. Walau bagaimanapun, jika anda suka dengan kehadiran bangs aka notch , terutamanya dalam bentuk titik sajli atau serupa dengan setitik air, maka telefon bimbit ini tidak adalah pilihan yang tepat.

2. Chipset Yang Digunakan Juga Berbeza

iphone 6s5

Bagaimana dengan cip yang digunakan pada ketiga-tiga telefon bimbit itu? Adakah semuanya sama? Jawapannya, ya, untuk siri plus iPhone 6s dan 6s. Kedua-dua telefon bimbit ini menggunakan cip Apple A9 yang menyokong kelancaran prestasi telefon bimbit. Sementara siri iPhone 6 masih menggunakan cip Apple A8.

Kedua-dua siri iPhone 6, 6s dan 6s Plus mempunyai prestasi yang lancar berkat sokongan cip buatan Apple. Walaupun tidak sepantas cip bionik Apple A11 atau A12, dengan sokongan, anda masih dapat menikmati prestasi baik dari ketiga-tiga telefon ini.

Terutama jika hanya ada di media sosial Twitter, Facebook ke Instagram. Anda juga boleh menggunakannya untuk menonton vlogger kegemaran anda di YouTube dengan siri iPhone 6, 6s atau 6s Plus iPhone ini.

Saluran permainan uji YouTube malah diuji bermain permainan popular Playground Unknown Battlegrounds atau PUBG pada HP iPhone 6. Hasilnya, telefon bimbit ini dapat menjalankan permainan dengan baik, tentunya dengan tetapan grafik yang harus disesuaikan lagi.

3. Sektor Kamera

iphone 6s 2

Perbezaan lain yang terdapat pada iPhone 6, 6s dan 6s Plus adalah di sektor kamera. Ya, iPhone 6 masih membawa satu lensa kamera utama 8 MP. Sementara iPhone 6s dan iPhone 6s Plus mempunyai satu resolusi lensa kamera utama 12 MP. Foto yang dihasilkan oleh kamera dari ketiga-tiga iPhone ini tetap sesuai untuk anda paparkan di laman media sosial anda.

Oh ya, untuk kamera selfie, iPhone 6s dan iPhone 6s Plus sudah mempunyai lensa 5 MP. Malangnya, siri iPhone 6 masih menggunakan lensa 1.2 MP sahaja. Walaupun begitu, tentunya kamera depan ketiga-tiga telefon bimbit itu masih dapat memenuhi keperluan selfie anda.

4. Dimensi Badan yang berbeza

iphone 6s 3

Bukan hanya pada layar, kedua-dua iPhone 6, 6s dan juga seri 6s Plus mempunyai dimensi badan yang berbeza. IPhone 6 dan iPhone 6s hadir dengan ketinggian 138.1 mm (5.44 inci), sementara iPhone 6s Plus adalah 158.2 mm (6.23 inci). Sementara lebar iPhone 6 dan iPhone 6s adalah 67.0 mm atau 2.64 inci. Untuk iPhone 6s Plus, lebarnya sendiri berbeza, pada 77.9 mm (3.07 inci).

Mengenai ketebalan badan, sudah tentu iPhone 6s Plus adalah yang paling tebal dari ketiga-tiganya. Telefon bimbit ini mempunyai ketebalan 7.3 mm (0.29 inci). Sementara iPhone 6s mempunyai ketebalan badan sekitar 7.1 mm (0.28 inci) dan iPhone 6 setebal 6.9 mm (0.27 inci).

Bagi beratnya, iPhone 6s Plus adalah yang paling berat di sini. Telefon bimbit ini mempunyai berat 192 gram, sementara iPhone 6s 143 gram dan iPhone 6 129 gram. Malangnya, kedua-dua siri iPhone 6, 6s atau 6s Plus belum mempunyai sijil IP67 atau IP68, jadi ketiga-tiga telefon bimbit ini tidak mempunyai ketahanan terhadap air dan debu.

5. Kapasiti dan Ketahanan Bateri

iphone 6splus

Apple melengkapkan iPhone 6 dengan kapasiti bateri 1810 mAh. Bateri HP ini didakwa mampu bertahan selama 14 jam untuk penggunaan masa bercakap, 10 jam untuk melayari internet, 11 jam untuk main balik video dan 50 jam untuk main balik audio. Begitu juga dengan iPhone 6s yang dilengkapi dengan bateri 1715 mAh, ketahanannya lebih kurang sama dengan iPhone 6.

Sementara itu, iPhone 6s Plus disokong dengan kapasiti bateri 2750 mAh yang dituntut Apple dapat bertahan selama 24 jam (waktu bercakap 3G), 12 jam untuk penggunaan internet, 14 jam untuk main balik video dan 80 jam untuk memainkan audio. Malang sekali, ketiga-tiga telefon bimbit ini belum disokong oleh teknologi pengecasan pantas alias pengecasan pantas dan tidak ada pengecasan tanpa wayar untuk pengisian bateri yang lebih praktikal.

6. Kapasiti RAM

perbezaan antara iphone 6, 6s dan 6s plus

Apple iPhone 6 dilengkapi dengan kapasiti RAM yang sangat kecil, iaitu 1 GB sahaja. Sementara dua beradik itu, iPhone 6s dan iPhone 6s Plus sudah mempunyai RAM 2 GB. Walaupun begitu, RAM dengan kapasiti yang kecil masih dapat menyokong prestasi yang baik untuk telefon bimbit dari Apple.

7. Perbezaan Harga

Harga

Anda juga pasti ingin tahu mengenai harga ketiga-tiga telefon bimbit ini, bukan? iPhone 6 versi 16 hingga 128 GB telah dipasarkan dengan harga yang berpatutan, iaitu di bawah 5 juta sahaja. Sementara untuk iPhone 6s versi 16 GB dijual pada harga 4.5 juta. Versi ROM 32GB berharga 4.9 juta dan versi ROM iPhone 6s 128GB dijual pada harga 5.6 juta.

Sementara untuk iPhone 6s Plus ROM versi 16 GB dipasarkan dengan harga 6.4 juta. ROM 32 GB dijual pada harga 6.9 juta dan ROM 64 dijual pada harga 7.8 juta Rupiah. Untuk versi iPhone 6s Plus 128GB, harganya masih dalam lingkungan 9.4 juta per unit.

Kesimpulannya

IPhone siri iPhone 6 ini hadir sebagai alternatif bagi anda yang ingin membeli iPhone dengan harga yang boleh dikatakan lebih mesra. Anda hanya perlu menyesuaikan diri dengan anggaran anda dan tentu saja keperluan anda sendiri.

Sekiranya anda memerlukan iPhone dalam siri ini dengan jangka hayat bateri yang cukup kuat, anda boleh memilih iPhone 6s Plus. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan siri iPhone 6 dengan skrin yang lebih kecil, misalnya, anda boleh memilih iPhone 6 atau iPhone 6s. Berminat untuk membeli? Anda boleh membeli iPhone 6 melalui kedai dalam talian di pautan ini. Anda juga boleh membeli iPhone 6 melalui pasaran di pautan ini.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan ketiga-tiga iPhone di atas, anda boleh memilih siri iPhone lain yang lebih baru seperti iPhone 7 atau iPhone 7 Plus dengan kamera yang lebih berkemampuan. Atau, jika anda mahukan iPhone dengan prestasi super, anda boleh bergantung pada siri iPhone X ke atas. Nah, bagaimana, sudah tahu iPhone mana yang menjadi pilihan anda? Sekiranya ya, sila hantarkan terus di ruangan komen di bawah, ya.