10 Cadangan Permainan MMORPG Terbaik untuk Platform PC

Bagi pemain veteran mungkin sudah biasa dengan istilah Massively Multiplayer Online Role Playing Game atau disingkat MMORPG. Tajuknya adalah genre permainan di mana pemain akan memainkan watak.

Selepas itu, pemain akan berhadapan dengan beberapa siri misi dan kemudian dapat bertemu dengan pemain lain yang berhubung secara dalam talian. Dengan kata lain, anda yang bermain permainan MMORPG ini akan bermain dengan pemain lain melalui watak masing-masing.

Di samping itu, anda dan mereka dapat bersaing untuk mendapatkan reputasi sebagai pemain yang paling dihormati. Jenis ini menawarkan permainan yang agak panjang playthrough , kerana anda diberi kebebasan untuk membangunkan watak yang anda mahu.

Hingga kini, sudah tentu banyak judul permainan MMORPG beredar di industri permainan. Mungkin salah satu daripadanya telah dimainkan oleh anda.

Baiklah, dalam perbincangan ini, kami akan memberikan cadangan untuk sepuluh permainan MMORPG menarik untuk dimainkan di platform PC. Apa pendapat anda tentang permainan ini? Berikut adalah ulasan.

1. Bilah dan Jiwa

Blade dan Jiwa

Dalam permainan ini, anda akan bertindak sebagai pelajar dari kolej Kungfu bernama Hongmoon School in Heaven's Reach. Berkat latihan yang berterusan dari Master Hong, anda mempunyai kemahiran Kung Fu yang kuat.

Pada suatu hari, seorang wanita kuat bernama Jinsoyun menyerang Hongmoon School dan merancang untuk mengambil Twilight's Edge dari tangan Master Hong.

Percubaan penyergapan berjalan lancar kerana salah seorang murid Master Hong yang dipercayai, Lusung, tiba-tiba mengkhianatinya. Pedang suci-Nya kini telah bertukar tangan menjadi yang jahat.

Tuan Hong kemudian mati dan watak yang anda mainkan dilemparkan ke lautan. Dari sana pengembaraan anda akan dimulakan dengan menelusuri pelbagai misi untuk melawan kejahatan Jinsoyun.

2. Zaman Arche

Zaman Arche

Dunia yang dipanggil Auroria menjadi rumah yang selesa untuk enam perlumbaan, iaitu Nuian, Elf, Firran, Harani, Dwarf, dan Warborn. Sehingga suatu hari, berlaku perang yang dahsyat antara dewa-dewa Kyrios dan Aranzeb yang akhirnya memberi kesan kepada kehancuran Auroria.

Mereka yang selamat kemudian bergegas melarikan diri ke benua lain melalui portal antara dimensi yang dibuat oleh Dewi Kehidupan bernama Nui. Ras Nuian dan Elves kini tinggal di Pulau Nuia, sementara Firran dan Harrani menetap di Pulau Haranya.

Mereka mula bertentangan antara satu sama lain dan menjadi salah satu lawan yang mesti dihadapi. Untuk mula bermain permainan ini, anda boleh memilih dari keempat-empat perlumbaan. Setiap perlumbaan pasti mempunyai jalan cerita tersendiri.

Dalam sistem pertempuran, Arche Age menyajikan serangan berdasarkan kemahiran untuk mengalahkan musuh. Oleh itu, disyorkan untuk menggabungkannya menjadi kombo supaya musuh cepat dikalahkan.

Yang perlu diingat, kemahiran dengan serangan rendah mempunyai masa pengaktifan yang cepat, sementara kemahiran tinggi memerlukan masa pemulihan yang lama. Oleh itu, anda mesti menggunakannya pada masa yang tepat.

3. Kisah Maple 2

Kisah Maple 2

Dalam ceritanya, Maple Story 2 adalah prekuel dari permainan pertama yang dilancarkan pada tahun 2003. Dalam permainan ini, diceritakan permulaan penciptaan dunia bernama Lapenta yang dijaga oleh tiga orang bijak bernama Sages.

Mereka bertiga berusaha mengekalkan keseimbangan ruang dan masa di Lapenta. Namun, kekuatan gelap yang disebut Balrog berjaya merosakkan segalanya.

The Sages dan pahlawan lain cuba melawan Balrog, tetapi rancangannya masih tidak berjaya. Akhirnya para Sage mengorbankan diri untuk mengunci kekuatan gelap Balrog di Lapenta.

Aliran permainan menjadi menarik apabila anda telah memilih watak wira yang akan dimainkan. Sekarang, anda dan pemain lain akan bekerjasama dan berjuang untuk melindungi Lapenta dari kekuatan jahat Balrog.

4. Star Wars: Republik Lama

Star Wars Republik Lama

Star Wars The Old Republic akan membawa anda ke pilihan untuk melindungi atau mengawal galaksi. Anda mesti memilih satu daripada lapan kelas watak yang terbahagi kepada dua sisi, iaitu Republik dan Empayar.

Parti Republik akan dilindungi oleh kekuatan The Light Side dari kesatria Jedi. Sementara itu, Dark Side yang kuat bergantung pada kekuatan Sith di Empire Empire.

Sekiranya anda memutuskan untuk berpihak kepada Republic, maka anda boleh memilih watak Jedi Knight, Jedi Consular, Smuggler dan Trooper. Sekiranya keinginan anda untuk mengawal galaksi cukup kuat, tidak perlu ragu untuk bergabung dengan tentera Empire.

Dalam tentera Empire anda boleh menjadi Sith Warrior, Sith Inquisitor, Bounty Hunter, atau Imperial Agent. Masa depan Galaxy kini berada di tangan anda sendiri melalui watak yang anda mainkan.

5. Keturunan 2

Keturunan 2

Kerajaan Elmoreden memasuki zaman kegelapan dengan ancaman keruntuhan di depan mata. Akibatnya, berbagai wilayah mulai menyatakan kemerdekaan mereka. Melalui syarat-syarat ini, anda ditugaskan untuk bergabung dengan Silverlight Mercenary untuk menamatkan zaman kegelapan.

Terdapat empat perlumbaan yang boleh anda pilih sebagai watak anda, antaranya ialah Human, Elf, Dark Elf, dan Dwarf. Setiap perlumbaan mempunyai kemampuan masing-masing. Human Race mempunyai penyesuaian yang baik dalam arena perang, sementara Elf sangat tangkas dan tangkas ketika menghadapi musuh. Sementara itu, Dark Elves dan Dwarves mempunyai kekuatan yang kuat untuk menguasai pertempuran.

Setelah menentukan perlumbaan yang akan dimainkan, anda kemudian harus memilih salah satu daripada tiga kelas watak yang ada. Pertama ialah Warrior yang menyerang dari jarak dekat. Kedua Rogues yang mahir menggunakan senjata pisau dan anak panah. Mystic Ketiga, mereka menggunakan sihir untuk menyerang lawan.

6. Perang Persekutuan 2

Perang Persekutuan 2

Guild Wars 2 menawarkan pengalaman baru dalam memainkan mekanisme MMORPG. Dalam permainan ini, anda boleh fokus menjadi legenda baru dan dapat memiliki reputasi hebat yang diakui oleh pemain lain.

Sebelum menuju ke tahap ini, sebagai permulaan, anda diminta membuat watak yang akan dimainkan seperti pemilihan bangsa, jantina, fizikal, profesional dan latar belakang.

Terdapat lapan profesion yang boleh anda pilih, masing-masing mempunyai pelbagai senjata. Setiap senjata mempunyai kemahiran dan kebolehan yang berbeza-beza bergantung pada pilihan profesionnya nanti.

Sebagai contoh, Pencuri boleh menggunakan senjata dwi-senapang , Elementalist dwi-belati , atau Ranger yang mampu menguasai pedang besar sebagai senjatanya.

7. DC Universe Dalam Talian

DC Universe Dalam Talian

Bagi mereka yang menyukai watak pahlawan dan penjahat dari komik DC mesti cuba bermain permainan ini. Selain dapat menggambarkan watak pahlawan, anda boleh memilih untuk menjadi penjahat.

Sekiranya pahlawan super adalah pilihan anda, maka anda mesti menjalankan beberapa tugas untuk melindungi bandar ini dari serangan penjahat. Anda boleh menjelajah ke seluruh pelosok kota di DC Universe Online.

Sekiranya watak wira anda telah mencapai tahap 30, maka anda boleh mengambil mod PvP (Player Versus Player) . Dalam mod itu, anda boleh melawan wira super lain yang berada dalam talian pada masa yang sama.

Permainan ini menyediakan ciri tutorial bagi mereka yang keliru bermain DC Universe Online. Ciri ini sangat berguna untuk melatih kemampuan menembak dan memukul ketika menghadapi musuh.

8. Penunggang Icarus

Penunggang Icarus

Riders of Icarus menawarkan konsep dunia terbuka dengan sistem pertempuran di udara. Dalam permainan ini, anda boleh terbang dengan menunggang haiwan mitologi fantasi seperti kuda bersayap atau Pegasus.

Di samping itu, anda boleh menunggang naga yang dapat menembak api. Anda juga akan bertualang untuk menjinakkan dan mengumpulkan makhluk yang masih liar.

Setelah berjaya menjinakkannya, anda boleh melatihnya untuk menjadi lebih kuat. Apabila tiba waktunya, anda dapat menunggang makhluk itu dan bersiap untuk meneroka dunia.

Jangan lupa untuk selalu mencari raksasa raksasa yang menjadi musuh anda. Sekiranya anda cukup bosan dengan cabaran permainan MMORPG yang monoton, tidak ada salahnya mencuba bermain permainan ini

9. Jalan Pengasingan

Jalan Pengasingan

Di jalan cerita, Path of Exile menawarkan cerita yang cukup sederhana dan tidak rumit. Dalam permainan ini, anda menjadi seseorang yang ditangkap dan dibawa ke sebuah pulau misteri.

Di dalam pulau itu terdapat makhluk mengerikan seperti raksasa, zombie dan manusia dan penjahat yang gila. Di sinilah perlawanan anda akan bermula dengan menghadapi mereka dan sekumpulan musuh jahat yang lain.

Walaupun Path of Exile membawa konsep dalam talian dalam permainan, terdapat beberapa perbezaan yang terdapat pada mod pemain tunggal dan berbilang pemain .

Semasa berada di bandar untuk menjalankan misi, anda boleh berinteraksi dan bertransaksi dengan pemain lain. Walau bagaimanapun, apabila anda meninggalkan bandar, secara automatik akan memasuki mod pemain tunggal dan harus berjuang sendirian.

10. Wahyu Dalam Talian

Wahyu Dalam Talian

Pada awal permainan, anda akan dibawa untuk menyesuaikan watak yang akan dimainkan kemudian. Terdapat enam kelas untuk dipilih dalam permainan ini, termasuk Swordmage, Vanguard, Occultist, Gunslinger, Blademaster dan Spirit Shaper.

Setiap kelas mempunyai keunikan tersendiri ketika berada di arena pertempuran. Sebagai contoh, kelas Gunslinger mesti tangkas dalam menggunakan kemahiran untuk mengelakkan serangan musuh. Manakala Ocultist mesti tangkas dan cepat dalam mengubah cara serangan dan penyembuhan.

Permainan ini mempunyai peta yang cukup luas, sehingga menawarkan fitur menarik. Anda boleh bertualang di dunia fantasi ini dengan terbang atau menyelam ke lautan.

Itulah cadangan permainan MMORPG yang boleh anda mainkan di PC kegemaran anda. Sekiranya anda berminat, jangan lupa untuk meletakkan permainannya sekarang dan mainkan sekarang. Rasakan kegembiraan pengembaraan dalam dunia fantasi melalui watak-watak yang anda buat. Semoga berjaya!