Apakah perbezaan antara iPhone 7 dan iPhone 7 Plus?

Selain berjaya dengan barisan siri iPhone X, Apple juga sempat meraih kejayaan dengan kehadiran duo siri iPhone 7 yang telah menendang dunia telefon pintar dengan kemunculan kamera ganda dengan lensa telefoto yang mampu menghasilkan foto dalam gaya kamera DSLR.

Baiklah, akan membincangkan perbezaan antara iPhone 7 dan iPhone 7 Plus, khusus bagi anda yang ingin tahu atau ingin membeli salah satu daripadanya, tetapi bingung mengenai mana yang harus dipilih. Daripada keliru, lebih baik mempertimbangkan perbincangan di bawah ini, deh.

Spesifikasi iPhone 7

  • Chipset : Apple A10 Fusion (16 nm)
  • RAM & Memori : 2GB & 256GB
  • Kamera : 12 MP
  • Bateri : Li-Ion 1960 mAh
  • Julat Harga : -

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi iPhone 7 Plus

  • Chipset : Apple A10 Fusion (16 nm)
  • RAM & Memori : 3GB & 256GB
  • Kamera : Dual 12 MP + 12 MP
  • Bateri : 2900 mAh Li-Ion
  • Julat Harga : -

Spesifikasi selengkanya ...

Perbezaan antara iPhone 7 dan iPhone 7 Plus

1. Ukuran Skrin yang berbeza

Perbezaan Antara iPhone 7 dan iPhone 7 Plus

Satu perbezaan antara dua telefon bimbit terletak pada ukuran skrin. Siri iPhone 7 mempunyai ukuran layar 4.7 inci dengan resolusi 1334 x 750 piksel. Nisbah skrin itu sendiri adalah 16: 9 dengan nisbah ukuran skrin ke badan 65.6 peratus.

Sementara iPhone 7 Plus mempunyai ukuran layar yang lebih besar daripada iPhone 7. Ukuran skrin itu sendiri adalah 5.5 inci. Resolusi skrin itu sendiri adalah Full HD berukuran 1920 x 1080 piksel dengan kepadatan skrin yang lebih baik daripada iPhone 7 Plus, iaitu 401 ppi. Ukuran skrin ke badan 67.7 peratus.

Untuk makluman anda , skrin iPhone 7 dan iPhone 7 Plus sudah menggunakan teknologi Retina HD. Panel paparan yang digunakan pada iPhone 7 dan iPhone 7 Plus adalah teknologi IPS LCD yang mempunyai tahap kejelasan dan ketajaman warna yang baik.

Bezel dari kedua telefon bimbit memang masih tebal sehingga kesannya masih sangat lama. Bezel tebal juga menjadikan skrin kelihatan kurang luas. Walau bagaimanapun, jika anda suka telefon bimbit dengan bezel tebal, itu tentu tidak menjadi masalah besar.

2. Dimensi yang berbeza

iphone 7 n 6

Selain ukuran skrin yang berbeza, iPhone 7 dan iPhone 7 Plus juga mempunyai ukuran dimensi yang berbeza. IPhone 7 mempunyai ketinggian 138.3 mm (5.44 inci), lebar 67.1 mm (2.64 inci) dan berat 138 gram (4.87 auns).

Bagi iPhone 7 Plus, tingginya 158,2 mm (6,23 inci), lebarnya 77,9 mm (3,07 inci) dan beratnya 188 gram (6,63 ons). Untuk ketebalannya, kedua-dua iPhone 7 dan iPhone 7 plus mempunyai ukuran yang tidak jauh berbeza. IPhone 7 mempunyai ketebalan 7.1 mm (0.28 inci) sementara iPhone 7 Plus adalah 7.3 mm (0.29 inci).

Oh ya , kedua-dua telefon bimbit ini kedua-duanya mempunyai sijil IP67 yang membolehkannya bertahan dalam kedalaman satu meter dalam air selama 30 minit.

3. Kamera Tunggal vs Dwi

Ulasan Terpercaya iPhone7 Plus

Perbezaan lain yang terdapat pada kedua-dua telefon bimbit adalah di sektor kamera. Sama seperti iPhone 8, siri iPhone 7 hanya mempunyai satu lensa kamera utama berukuran 12 MP.

GSM Arena mengatakan, tangkapan kamera utama atau kamera belakang iPhone 7 mempunyai perincian juga ketajaman yang bagus, terutama ketika gambar diambil dengan keadaan pencahayaan yang mencukupi.

GSMArena juga mengatakan, kontras, warna dan julat foto dinamik yang dihasilkan oleh kamera utama siri 7 iPhone cukup bagus.

Lalu bagaimana dengan kamera selfie? Apple melengkapkan iPhone 7 dengan lensa 7 MP. Kamera depan sememangnya sesuai digunakan dengan selfie.

Nah, jika iPhone 7 hanya membawa satu lensa, iPhone 7 Plus telah dilengkapi dengan dua lensa kamera utama, anda tahu . Ya, tepat satu lensa sudut lebar dan satu lensa jenis telefoto untuk mengambil gambar lebih dekat tanpa menjadikan kualiti gambar lebih buruk.

GSMArena berkata, gambar kamera utama dari iPhone 7 Plus juga mempunyai perincian dan warna serta ketajaman yang baik. Oh ya , untuk kamera selfie, Apple juga menyematkan lensa 7 MP dengan kualiti foto yang bagus.

4. Ciri-ciri Kamera

iphone 7 2

Kamera iPhone 7 dan iPhone 7 Plus dilengkapi dengan pelbagai ciri canggih. IPhone 7 Plus, yang sudah memiliki dua lensa kamera utama, tentu saja, mempunyai ciri yang lebih kaya daripada iPhone 7. Anda boleh mengambil gambar dalam mod potret, tetapi anda boleh mengambil gambar dengan kesan latar belakang kabur alias bokeh yang sedang tren . Rasa menggunakan DSLR, deh.

Sekiranya iPhone 7 hanya dapat mengezum digital atau memperbesar foto secara digital hingga 5x, kamera iPhone 7 Plus sudah menyokong pembesaran gambar dengan mod optik hingga 10x dan gambar yang diperbesar masih mempunyai kualiti yang baik.

Bukan itu sahaja, anda juga masih boleh melakukan zoom digital sehingga 5x seperti pada iPhone 7. Oh ya , kedua-dua kamera HP ini dilengkapi dengan empat lampu kilat LED untuk hasil foto maksimum.

Untuk makluman anda , lensa kamera iPhone 7 dan iPhone 7 Plus sudah dilengkapi dengan penstabil gambar optik atau biasanya disingkat OIS. Dengan OIS ini, gambar yang dihasilkan akan tetap baik dan tidak kabur, anda tahu.

5. Kapasiti dan Ketahanan Bateri

iphone 7 tambah 3

Perbezaan lain dari iPhone 7 dan iPhone 7 Plus terletak pada sektor bateri. Apple melengkapkan iPhone 7 dengan kapasiti 1960 mAh yang tidak besar. Berdasarkan ujian ketahanan yang dilakukan oleh GSMArena, bateri dari iPhone 7 dapat bertahan selama 61 jam dengan perincian, 11:25 jam untuk waktu bercakap 3G, 11:48 jam untuk melayari internet dan 9:15 jam untuk main balik video.

Lalu, bagaimana dengan saudara iPhone 7, iPhone 7 Plus? Apple memasang bateri berkapasiti 2900 mAh di telefon bimbit ini. Dari pemerhatian GSMArena, bateri iPhone 7 Plus dapat bertahan lebih kurang 75 jam dengan perincian, 18:03 jam untuk waktu bercakap 3G , 13:31 jam untuk melayari internet dan 7:54 jam untuk main balik video.

Malangnya, Apple tidak melengkapkan kedua-dua telefon bimbit ini dengan teknologi pengecasan tanpa wayar . GSMArena juga menyebutkan, pengecas lalai dari telefon bimbit ini masih menggunakan pengecas 'biasa' dengan voltan 5 volt 1 ampere, jadi mengecas bateri agak lama. Namun, jika anda menggunakan penyesuai dengan voltan 5 volt 2 amp, masa pengecasan bateri dapat dipercepat .

6. Saiz RAM yang berbeza

iphone 7 tambah 2

Apa lagi perbezaan dari iPhone 7 dan iPhone 7 Plus? Ya , satu perbezaan lain adalah pada kapasiti RAM yang digunakan. iPhone 7 masih menggunakan RAM 2 GB, sementara iPhone 7 Plus sudah menggunakan RAM 3 GB. Kedua-duanya menggunakan cip Apple A10 Fusion yang mampu menyokong prestasi yang lancar.

Terutama jika anda hanya membuka aplikasi media sosial, seperti Twitter atau Instagram, untuk menonton siri Netflix kegemaran anda, anda tidak akan menghadapi masalah yang ketara. Sebenarnya, menurut pengalaman dari berutzstore, untuk bermain permainan kelas PUBG dengan tetapan grafik yang cukup tinggi masih boleh diangkat, sungguh.

7. Perbezaan Harga

Harga

Perbezaan antara iPhone 7 dan iPhone 7 Plus terkini adalah harganya. Telefon bimbit ini dilancarkan dengan pelbagai varian ROM. Untuk iPhone 7 dengan RAM 2 GB dan ROM 32 GB, HP ini berharga hanya Rp 5 juta di pasaran. Sementara versi ROM 128GB dijual pada harga Rp6.5 juta dan versi ROM 256GB sekitar Rp8 juta.

Sementara saudaranya, iPhone 7 Plus dengan varian RAM 3GB dan ROM 32GB dijual pada kisaran harga Rp8 juta, untuk versi ROM 128 GB Rp10 juta dan untuk versi 256GB Rp12 juta per unit.

Kesimpulannya

Sekiranya anda memerlukan iPhone yang canggih dan masih boleh digunakan pada tahun 2019, tetapi tentu saja dengan harga yang mesra, anda boleh memilih iPhone 7. Sekarang, jika iPhone 7 tidak mencukupi, anda boleh memilih iPhone 7 Plus yang boleh dibeli di sini dengan dua kamera dan kapasiti bateri yang lebih besar. Bagi anda yang berminat dengan iPhone 7, sila beli iPhone 7 melalui kedai dalam talian di pautan ini.

Sekiranya anda mahukan iPhone dengan bezel nipis, skrin yang lebih jelas dan lebih luas, anda boleh memilih iPhone X, XR atau bahkan siri XS Max. Lebih-lebih lagi jika anda mempunyai anggaran yang tepat .