Ayuh, Ketahui Perbezaan antara Redmi Note 7 dan Redmi 7

Kejayaan menarik perhatian pencinta gadget dengan Redmi Note 7 yang melanda semuanya , Redmi, sub-jenama dari Xiaomi telah mengeluarkan telefon bimbit terbarunya, Redmi Note 7 yang tidak kalah kerennya. Baiklah, kali ini, saya akan mengkaji secara menyeluruh perbezaan antara Redmi Note 7 dan Redmi 7.

Bagaimana , ingin mengetahui apa perbezaan antara dua telefon bimbit yang dibuat oleh vendor dari negara Tirai Bambu? Dengarkan terus perbincangan di bawah, ya.

Spesifikasi Redmi Note 7

Catatan Redmi 7

  • Chipset : Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm)
  • RAM & Memori : 6GB & 64GB
  • Kamera : Dual 48 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Po 4000 mAh
  • Julat Harga : Rp. 3,299,000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Redmi 7

perbezaan antara Redmi Note 7 dan Redmi 7

  • Chipset : Qualcomm SDM632 Snapdragon 632 (14 nm)
  • RAM & Memori : 3GB & 32GB
  • Kamera : Dual 12 MP + 2 MP
  • Bateri : Li-Po 4000 mAh
  • Julat Harga : Rp.1,799,000

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Xiaomi Redmi Note 7 dan Redmi 7

Sekarang, setelah mengetahui spesifikasi kedua-dua telefon bimbit Redmi ini, rujuk saja tinjauan perbezaan Redmi Note 7 dan Redmi 7 di bawah.

1. Reka bentuknya sama cantik, tetapi ...

KELEBIHAN DAN KURANG CATATAN REDMI 7

Redmi Note 7 dan Redmi 7 kedua-duanya mempunyai reka bentuk yang cantik dan menakjubkan. Tetapi, ada perbezaan di sini. Penutup belakang Redmi Note 7 dilapisi dengan kaca, serta penutup pelindung yang dibuat oleh Corning, Gorilla Glass generasi kelima.

Sementara penutup belakang Redmi 7 dibuat dari bahan plastik atau polikarbonat yang dibuat menyerupai kaca, dengan kesan penampilan berkilat yang menggoda. Jika dilihat dari depan, kedua-dua HP nampaknya tidak mempunyai perbezaan yang bermakna. Kedua-dua Redmi Note 7 dan Redmi 7 keduanya membawa layar besar dengan bezel nipis, dihiasi dengan poni berbentuk titisan air yang indah.

Oh ya, perbezaan lain dari segi rekaan adalah, lensa kamera Redmi Note 7 nampak lebih menonjol daripada lensa kamera Redmi 7. Hayo , mana yang anda lebih suka?

2. Saiz dan Resolusi Skrin

CATATAN REDMI 7 3

Kedua-dua telefon bimbit yang dilancarkan melalui sub-jenama Xiaomi juga mempunyai saiz skrin yang sedikit berbeza. Redmi Note 7 dilengkapi dengan layar berukuran 6,3 inci, sementara layar Redmi 7 berukuran 6,26 inci. Kedua-duanya menggunakan teknologi panel LCD IPS. Tetapi, anda boleh mengatakan paparan skrin Redmi Note 7 lebih baik daripada adiknya, Redmi 7.

Kenapa? Walaupun perbezaan ukurannya tidak terlalu ketara, layar Redmi Note 7 mempunyai resolusi HD penuh + 1080 x 2340 piksel dengan kepadatan layar mencapai ~ 409 ppi. Maksudnya, layar Redmi Note 7 lebih jelas dan pembiakan warna lebih baik daripada Redmi 7 yang layarnya masih tersekat dalam resolusi HD + 720 x 1520 piksel.

Tetapi, itu tidak bermakna skrin Redmi 7 benar-benar jelek, ya. Dengan resolusi yang lebih rendah, ini juga secara automatik mempengaruhi kelancaran dan ketahanan bateri HP.

Untuk makluman anda , skrin HP kedua ini telah dilindungi dengan pelindung Corning Gorilla Glass generasi kelima, jadi anda tidak perlu menambahkan calar skrin tambahan.

3. Chipset Siri Qualcomm yang berbeza

snapdragon_chip_845

Selain berbeza dari segi reka bentuk hingga resolusi layar, Redmi Note 7 dan Redmi 7 juga ternyata memiliki perbezaan dalam sektor dapur pacu. HP dari China ini menggunakan chipset Qualcomm, Snapdragon.

Cuma siri ini berbeza. Ya, Redmi Note 7 menggunakan cip Snapdragon 660, sementara Redmi 7 dikuasakan oleh Snapdragon 632. Pembuatan cip adalah sama, iaitu 14 nm.

Kedua-dua Redmi Note 7 dan Redmi 7 kedua-duanya mempunyai prestasi yang baik di kelas mereka. Kedua-duanya sesuai jika digunakan untuk menjalankan aplikasi ringan, seperti media sosial Instagram untuk streaming video melalui aplikasi YouTube. Telefon bimbit yang keren ini juga dapat digunakan untuk memainkan permainan berjuta-juta orang, PUBG Mobile. Tetapi tentu saja dengan tetapan grafik yang disesuaikan.

4. Sektor Kamera

Redmi Catatan 7 (13)

Sekarang, kita beralih ke sektor kamera. Redmi Note 7 dilengkapi dengan dua lensa kamera utama, lensa 48 MP dengan fokus auto pengesanan fasa untuk fokus mengunci yang lebih baik pada foto, dan lensa 5 MP lain untuk sensor kedalaman atau kesan bokeh. Bagi kamera selfie, Redmi Note 7 dilengkapi dengan lensa kamera 13 MP yang mempunyai sokongan HDR.

Foto-foto yang diambil menggunakan kamera Redmi Note 7 Pro mempunyai kualiti yang baik, walaupun tidak sebagus kebanyakan telefon utama saat ini. Terutama dengan sokongan mod pro yang mampu menghasilkan foto dengan kualiti setara dengan lensa 48 MP, anda akan mendapat gambar dengan terperinci. Kamera Redmi Note 7 juga dapat diandalkan untuk foto dalam keadaan cahaya rendah pada waktu malam.

Lalu, bagaimana dengan sektor kamera Redmi 7? Adik dari Redmi Note 7 sama-sama dilengkapi dengan dua kamera utama, iaitu 12 MP dengan fokus auto pengesanan fasa dan juga satu lensa 2 MP untuk kesan bokeh. Redmi Note 7 juga mempunyai kamera selfie berukuran 8 MP, yang tentunya masih boleh diandalkan untuk mengambil gambar.

Foto dari Redmi 7 sama baiknya. Menurut NubiGadget, foto yang diambil menggunakan kamera utama Redmi 7 mempunyai julat dinamik yang seragam. Kualiti foto dari kamera selfie juga bagus, terutama ketika diambil dalam kondisi cahaya yang memadai.

Malangnya, jika foto diambil dalam keadaan cahaya belakang-ke-belakang, warnanya akan berubah menjadi sangat pucat. Selain itu, hasil foto dari kamera Redmi 7 boleh dikatakan sangat bagus, deh. Oh ya, kedua-dua telefon bimbit kedua-duanya disokong oleh teknologi AI atau kecerdasan buatan yang dapat membuat kamera membezakan dan membuat penyesuaian pada objek foto yang disasarkan.

5. Kelengkapan Sensor

nota redmi 7 2

Satu perbezaan lain yang dimiliki oleh kedua telefon bimbit terletak pada kelengkapan sensor. Ya, kedua-duanya sama-sama dilengkapi dengan sensor biometrik dalam bentuk sensor cap jari di bahagian belakang badan dan sensor buka kunci muka.

Namun, ternyata sensor Redmi Note 7 ini lebih lengkap daripada Redmi 7 kerana mempunyai sensor gyro, berdekatan dengan kompas. Sementara Redmi 7 tidak dilengkapi dengan sensor giroskop yang cukup penting bagi sebilangan pengguna telefon bimbit.

6. USB Mikro vs USB Jenis-C

Redmi Catatan 7 (11)

Perbezaan lain yang dimiliki oleh Redmi 7 dan Redmi Note 7 adalah pada jenis port USB yang digunakan. Redmi 7 masih menggunakan port USB jenis mikro yang diklasifikasikan sebagai sekolah lama, sementara Redmi Note 7 sudah membawa port USB jenis-C yang banyak digunakan oleh telefon bimbit hari ini.

7. Triple Slot vs Hybrid

Redmi Note 7 yang menjadi hit selepas itu ternyata mempunyai slot jenis hibrid yang hanya berjumlah dua unit. Sementara Redmi 7 mempunyai slot tiga kali ganda yang membolehkan anda memasang dua kad SIM yang berbeza, bersama dengan kad microSD. Sementara itu, jika anda menggunakan Redmi Note 7, anda mesti bersedia memasang hanya satu Kad SIM jika anda ingin menggunakan kad SD.

8. Pengecasan Pantas

Redmi Catatan 7 (5)

Redmi 7 dan Redmi Note 7 sudah disokong oleh teknologi pengecasan pantas. Walau bagaimanapun, kedua-dua telefon bimbit yang dilengkapi dengan bateri 4000 mAh yang terkenal sebagai tahan lama nampaknya disokong oleh teknologi pengecasan pantas yang berbeza. Redmi Note 7 telah dilengkapi dengan fitur pengecasan pantas 9V / 2A 18 W (Quick Charge 4).

Namun, menurut GSMArena, pengecas tidak termasuk dalam kotak pembelian dan mesti dibeli secara berasingan. Anda mesti berpuas hati menggunakan pengecas 5V / 2A standard yang dapat membantu mengecas bateri dari 0 hingga 30% selama 30 minit. Cukup lama, bukan? Sekiranya anda hanya menggunakan pengecas lalai, kelajuan pengecasan tidak jauh berbeza dengan Redmi 7.

Nah, Redmi Note 7 juga dilengkapi dengan pengecasan pantas, tetapi bukan Pengecasan Pantas , tetapi pengecasan pantas hanya 10 W. Menurut NubiGadget, memerlukan masa 2 jam untuk mengecas bateri HP dari 0% hingga penuh.

9. Pemantapan Imej Elektronik

Redmi Catatan 7 (14)

Harap maklum, kedua-dua telefon ini boleh merakam resolusi video [dilindungi e-mel] dan tidak menyokong rakaman video dengan resolusi 4K. Bezanya, Redmi Note 7 dilengkapi dengan teknologi Penstabilan Imej Elektronik atau EIS yang dapat membantu merakam gegaran video minimum. Walaupun Redmi 7 tidak mempunyai EIS, maka akan ada banyak kejutan pada video kerana ketiadaan teknologi penstabilan ini.

10. Varian RAM

Redmi Catatan 7 (4)

Varian RAM dan memori dalaman dari dua telefon bimbit juga berbeza, anda tahu. Redmi Note 7 tersedia dalam varian RAM 3GB dengan memori dalaman 32GB dan varian RAM 4/6 GB dengan memori dalaman 64GB. Manakala Redmi 7 tersedia dalam varian RAM 4 GB dengan memori dalaman 64 GB, varian RAM 3 GB dengan kapasiti ROM atau memori dalaman 32 GB dan RAM 2 GB dengan memori dalaman 16 GB.

Kesimpulannya

Sekiranya anda memerlukan telefon bimbit Redmi yang dapat merakam video tanpa kejutan ke kamera dengan foto yang bagus dan skrin dan badan yang tahan calar, anda boleh memilih Redmi Note 7. Namun, jika anda mahukan versi Redmi Note 7 yang murah, anda dapat melihat Redmi 7 yang bukan kurang kecewa.

Itulah 10 perbezaan antara Redmi Note 7 dan Redmi 7 yang harus anda ketahui. Setelah mengetahui perbezaannya, telefon bimbit mana yang ingin anda bawa pulang? Redmi 7 atau Redmi Note7? Anda boleh membeli Redmi 7 melalui kedai dalam talian di pautan ini. Dan untuk Redmi Note7 anda boleh membelinya melalui kedai dalam talian di pautan ini.