11 Telefon Oppo Terkini dengan Skrin 6 inci (Julai 2020)

Oppo adalah pengeluar telefon bimbit yang mempunyai nama di Indonesia. Hampir ramai orang mengenali jenama Oppo. Ini disebabkan oleh kesedaran jenama Oppo yang cukup baik di Indonesia. Produk HP Oppo juga sering dibincangkan dan tidak sedikit pengguna Indonesia yang ingin memiliki Oppo walaupun harus diakui bahawa HP Oppo cenderung mahal.

Salah satu perkara yang menjadikan HP Oppo terkenal adalah bahawa vendor China cukup produktif dalam membawa telefon pintar Android setiap tahun. Walaupun di Indonesia tidak terlalu banyak yang resmi, tetapi di negara asalnya terdapat banyak jenama Oppo di pasaran.

Salah satu jenis HP Oppo yang meluas di pasaran adalah HP Oppo dengan skrin 6 inci ke atas. Layar jenis 6 inci ini sememangnya popular kerana menghadirkan skrin yang lebih luas. Jadi, apa telefon Oppo yang hadir dengan skrin 6 inci ke atas? Inilah senarai.

1. Realm 2 Pro

Oppo Realme 2 Pro

 • Chipset : Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm)
 • RAM & Memori : 8GB & 128GB
 • Kamera : Dual 16 MP + 2 MP
 • Bateri : Li-Ion 3500 mAh

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Mengapa Realm tergolong dalam kategori Oppo? Di GSMArena, HP Realme dihiasi dengan Oppo, sama seperti produk Honor dan Nubia di depannya diberi tambahan Huawei dan ZTE. Dan yang terbaru serupa dengan Pocophone di hadapannya yang ada nama Xiaomi. Dengan ini, wajarlah Oppo membuat  sub-jenama baru  bernama Realme.

Produk Realme yang dipersembahkan di Indonesia adalah Realme 2 siri. Salah satunya ialah Realme 2 Pro. Telefon bimbit ini dilengkapi dengan spesifikasi yang cukup menarik, iaitu Snapdragon 660, layar 6,3 inci 1080 x 2340 piksel, dan sokongan bateri 3,500 mAh.

Di bahagian kamera, telefon bimbit ini dilengkapi dengan dua kamera utama 16 MP + 2 MP. Kamera belakang ini dapat merakam video hingga 2160p 30 fps. Di bahagian depan, terdapat kamera 16 MP.

Dengan spesifikasi ini, sekiranya jenama Oppo harganya pasti cukup tinggi. Sementara Oppo mempersembahkan Realme sebagai  sub-jenama  dengan harga yang lebih berpatutan. Berminat dengan Realme 2 Pro?

Tetapi, sebelum memutuskan untuk membeli telefon bimbit ini, ada baiknya jika anda mengetahui 10 Kelebihan dan Kekurangan Realme 2 Pro sebagai pertimbangan anda.

2. Alam 2

Oppo Realme 2

 • Chipset : Qualcomm SDM450 Snapdragon 450 (14 nm)
 • RAM & Memori : 3GB & 32GB
 • Kamera : Dual 13 MP + 2 MP
 • Bateri : Li-Ion 4230 mAh
 • Julat Harga : Rp.1999.000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Realme 2 adalah siri lain dari siri Realme 2 yang pertama kali dipersembahkan di Indonesia. Realme 2 mempunyai spesifikasi yang lebih rendah daripada Realme 2 Pro. Dengan spesifikasi yang lebih rendah, harga telefon bimbit ini juga lebih rendah daripada Realme 2 Pro.

Realme 2 menawarkan skrin LCD IPS 6,2 inci dengan resolusi 1080 x 2280 piksel. Skrin mempunyai yang agak lama kedudukan  , berbeza daripada Realme 2 Pro yang dilengkapi dengan  kedudukan drop air. Untuk  perkakasan, telefon ini dilengkapi dengan Snapdragon 450 dengan varian RAM 4 GB atau RAM 3 GB.

Di bahagian kamera, terdapat kamera belakang 13 MP dan kamera depan 8 MP. Sementara di sektor bateri terdapat 4.230 mAh. Berminat dengan Realme 2? Tetapi, sebelum membeli telefon bimbit ini, ada baiknya kita mengetahui 10 kelebihan dan kekurangan HP Realme 2 ini.

Masih keliru dengan perbezaan antara Realme 2 dan Realme 2 Pro? Jangan risau, anda dapat mengetahui mana yang terbaik antara keduanya melalui artikel ini mengenai Difference Realm 2 dan Realm 2 Pro.

3. PELUANG F9

Oppo F9

 • Chipset : Mediatek MT6771 Helio P60 (12 nm)
 • RAM & Memori : 6GB & 64GB
 • Kamera : Dual 16 MP + 2 MP
 • Bateri : Li-Po 3500 mAh
 • Julat harga : Rp. 4,999,000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

OPPO F9 adalah telefon bimbit yang diperjuangkan oleh Oppo dengan harga kelas Rp 4 juta. Telefon ini hadir sebagai penerus OPPO F7, yang dikenali sebagai telefon bimbit berkualiti terbaik. OPPO F9 juga cukup bagus untuk selfie berkat kamera depan 25 MP pada HP. Walau bagaimanapun, OPPO tidak menampilkan "selfie" sebagai naratif  pemasaran  OPPO F9.

OPPO F9 sebenarnya diperkenalkan dengan memilih dua sektor. Yang pertama adalah layar dengan  takik  kecil yang disebut Oppo sebagai  takat titisan air  kerana serupa dengan air terjun. Skrin HP ini sendiri dilengkapi dengan IPS LCD 6,23 inci 1080 x 2340 piksel.

Sektor kedua yang diketengahkan pada OPPO F9 adalah teknologi VOOC Flash Charge. Teknologi pengecasan pantas ini dibawa kembali oleh OPPO dalam siri F, sesuatu yang tidak ada pada varian F sebelumnya.

Untuk spesifikasi lain, HP ini membawa  perkakasan  yang lebih kurang sama dengan Oppo F7. Jadi adakah OPPO F9 menarik? Pasti menarik, terutama bagi anda yang memerlukan HP dengan pengecasan yang sangat pantas. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perbincangan HP ini? Anda boleh menyemak artikel 10 Kelebihan dan Kekurangan OPPO F9.

4. OPPO A3s

Oppo A3S

 • Chipset : Qualcomm SDM450 Snapdragon 450 (14 nm)
 • RAM & Memori : 2GB & 16GB
 • Kamera : Dual 13 MP + 2 MP
 • Bateri : Li-Ion 4230 mAh
 • Julat harga : IDR 2,000,000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

OPPO A3s adalah telefon Oppo terbaru yang cukup menarik. Kerana, dengan julat harga hanya 2 juta, telefon ini dilengkapi dengan Snapdragon 450. Chipset ini diklasifikasikan sebagai mempunyai kemampuan yang baik dan untuk rakan sekelas Oppo, 2 juta telefon bimbit dengan Snapdragon 450 adalah sesuatu yang patut digemari.

Satu lagi perkara menarik yang perlu dihargai dari telefon bimbit ini ialah penggunaan RAM 3GB dan ROM 32GB untuk pasaran Indonesia. Sebenarnya, untuk pasaran India, kapasiti memori yang ditawarkan lebih kecil. Kapasiti bateri 4230 mAh juga merupakan kelebihan lain dari telefon ini.

OPPO A3s cukup menarik kerana ia menawarkan spesifikasi yang masih cukup berpatutan dengan harga yang ditawarkan. Lebih-lebih lagi, telefon ini mempunyai kamera belakang 13 MP + 2 MP yang dapat memberikan kesan bokeh. Berminat dengan OPPO A3s?

Kami mengesyorkan sebelum anda membeli telefon bimbit ini, juga mengetahui beberapa kelebihan yang ditawarkan oleh Oppo A3s. Untuk mengetahui, anda boleh mengunjungi artikel 10 Kelebihan dan Kekurangan Oppo A3s sebagai pertimbangan sebelum membelinya.

5. RRJP Cari X

Oppo Cari X

 • Chipset : Qualcomm SDM845 Snapdragon 845 (10 nm)
 • RAM & Memori : 8GB & 256GB
 • Kamera : Dual 16 MP (Pop-up) + 20 MP
 • Bateri : Li-Ion 3730 mAh
 • Julat harga : IDR 13,500,000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

OPPO Find X adalah HP Oppo terbaru yang menawarkan konsep mudah alih masa depan. Bayangkan, telefon ini menyajikan paparan skrin penuh dengan bezel yang sangat nipis dan tanpa lekukan . Skrin yang membawa panel AMOLED dengan resolusi Full HD + adalah kelebihan lain dari telefon ini.

Kelebihan lain dari telefon ini ialah inovasi kamera pop-up yang dapat muncul dari badan ketika pengguna akan menggunakan aplikasi kamera. Kamera juga agak jempol, depan dan belakang. Di samping itu, penggunaan chipset Snapdragon 845 dan pengembalian pengisian VOOC Flash adalah nilai lain untuk telefon ini.

OPPO Find X adalah telefon kelas atas kerana harganya agak tinggi. Oleh itu, telefon ini ditujukan untuk pengguna yang memerlukan telefon Oppo mewah dengan pelbagai ciri menarik. Berminat dengan OPPO Find X?

6. Pemuda OPPO F7

Oppo F7 Belia

 • Chipset : Mediatek MT6771 Helio P60 (12 nm)
 • RAM & Memori : 4GB & 64GB
 • Kamera : 13 MP
 • Bateri : Li-Ion 3410 mAh
 • Julat harga : Rp.3.000.000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

OPPO F7 Youth menawarkan spesifikasi yang hampir serupa dengan OPPO F7 tetapi dengan pelbagai pemangkasan di sisi kamera. Lihat sahaja kamera HP ini yang hanya membawa kamera depan 8 MP dan 13 MP kamera belakang, sebenarnya jumlahnya lebih banyak berbanding dengan OPPO F7.

Nasib baik, telefon bimbit ini masih dilengkapi dengan Mediatek MT6771 Helio P60 yang diklasifikasikan mempunyai prestasi yang cukup baik dalam HP kelas pertengahan. Skrin telefon bimbit ini yang membawa dimensi Full HD + 6 inci dan tidak mempunyai takik adalah alternatif bagi anda yang memerlukan HP OPPO terbaru tanpa kedudukan.

Menariknya, HP ini dilengkapi dengan bateri 3410 mAh. Kapasiti bateri sedikit lebih besar daripada kakak. Walaupun sudah tentu ia tidak akan terlalu banyak. Berminat dengan OPPO F7 Youth?

Namun, sebelum membeli telefon bimbit ini, ada baiknya jika anda mengetahui 10 kelebihan dan kekurangan Oppo F7 Youth sebagai pertimbangan dan rujukan sebelum membelinya.

7. PELUANG F7

PELUANG F7

 • Chipset : Skrin sentuh kapasitif LCD LTPS IPS
 • RAM & Memori : 6GB & 128GB
 • Kamera : 16 MP
 • Bateri : Li-Ion 3400 mAh
 • Julat harga : IDR 4,000,000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

OPPO F7 adalah sel Oppo yang membawa skrin 6.23 inci. Badan HP tidak akan terasa besar memandangkan skrin Oppo F7 mempunyai nisbah skrin-ke-badan 82.5%. Di samping itu, skrin HP ini mempunyai nisbah 18: 9 yang bermaksud lebih panjang dan lebih penuh . Skrin pada telefon bimbit ini mempunyai dahi atau takik yang nampaknya menjadi trend.

Skrin Oppo F7 menggunakan jenis skrin LCD LTPS IPS dengan resolusi skrin Full HD + 1080 x 2280 piksel. Skrin mempunyai ketumpatan 405 ppi dan sudah menyokong multitouch. Apa yang menjadikan skrin HP ini begitu istimewa adalah pelindung skrin Corning Gorilla Glass 5.

HP yang dilengkapi dengan sokongan Mediatek Helio P60 dan 4 GB RAM sesuai untuk anda yang memerlukan HP Oppo dengan skrin 6 inci dengan nisbah 18: 9. Berminat dengan Oppo F7?

Sekiranya anda merasa tidak berpuas hati dengan penjelasan di atas, maka anda boleh membaca artikel 10 kelebihan dan kekurangan Oppo F7 untuk dipertimbangkan sebelum membelinya.

8. OPPO R15 Pro

Edisi Cermin Impian Oppo R15

 • Chipset : Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm)
 • RAM & Memori : 6GB & 128GB
 • Kamera : Dual 16 MP + 20 MP
 • Bateri : Li-Po 3430 mAh
 • Julat harga : IDR 8,500,000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

OPPO R15 Pro adalah HP Oppo lain yang hadir dengan skrin 6 inci ke atas. Telefon bimbit ini sendiri dilengkapi dengan skrin 6,28 inci dengan pelindung Corning Gorilla Glass 5. Skrin telefon bimbit ini dilengkapi dengan skrin AMOLED dengan resolusi skrin Full HD + 1080 x 2280 piksel dengan kepadatan skrin 401 ppi.

Oleh kerana resolusi skrinnya adalah Full HD +, jelas telefon bimbit ini mempunyai nisbah skrin yang luas. Kali ini nisbahnya ialah 19: 9 aka skrin yang lebih panjang daripada 18: 9. Di samping itu, layar HP ini mempunyai layar yang kelihatan penuh kerana skrin mempunyai nisbah skrin-ke-badan 84.9%. Oh ya, jangan lupa bahawa skrin telefon bimbit ini juga mempunyai dahi atau kedudukan.

Telefon itu sendiri dilengkapi dengan Snapdragon 660 dan 6 GB RAM yang pastinya menjadikan prestasi HP ini agak baik. Oleh itu, anda yang memerlukan HP Oppo dengan skrin 6 inci ke atas dan mempunyai prestasi yang baik boleh menyanyikan HP ini.

9. OPPO R15

Oppo R15

 • Chipset : Mediatek MT6771 Helio P60 (12 nm)
 • RAM & Memori : 6GB & 128GB
 • Kamera : Dual 16 MP + 5 MP
 • Bateri : Li-Po 3450 mAh
 • Julat harga : IDR 7.500.000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Oppo R15 adalah versi Oppo R15 Pro yang murah. Telefon bimbit ini mempunyai spesifikasi berbeza di bahagian chipset, kamera, dan bateri. Untuk skrin, Oppo R15 menggunakan jenis skrin yang sama dengan Oppo 15 Pro. Kedua-duanya membawa dimensi 6,28 inci dengan nisbah 19: 9 dan resolusi skrin Full HD + 1080 x 2280 piksel.

Skrin telefon bimbit ini juga mempunyai kepadatan skrin 401 ppi dan keduanya mempunyai takik. Skrin ini juga dilengkapi dengan pelindung Corning Gorilla Glass 5. Yang sedikit berbeza ialah  nisbah skrin-ke-badan. Telefon bimbit ini, yang peratusannya 84.8% dan hanya 0.1% berbeza, boleh dianggap sama.

Oppo R15 masih menggunakan RAM 6 GB tetapi chipset yang digunakan adalah Mediatek Helio P60. Dari spesifikasi, jelas bahawa telefon bimbit ini ditujukan untuk mereka yang memerlukan HP Oppo unggulan dengan skrin 6 inci ke atas tetapi harganya lebih murah. Mahu?

10. Pemuda OPPO F5

OPPO F5 Belia

 • Chipset : Mediatek MT6763T Helio P23 (16 nm)
 • RAM & Memori : 3GB & 32GB
 • Kamera : 13 MP
 • Bateri : 3200 mAh Li-Ion
 • Julat Harga : Rp.2999.000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Oppo F5 Youth adalah telefon Oppo yang membawa skrin 6 inci. Telefon bimbit ini mempunyai nisbah skrin 18: 9 yang bermaksud ini adalah paparan paparan penuh HP. Skrin Oppo F5 Youth menggunakan LTPS IPS LCD dengan resolusi skrin Full HD + atau 1080 x 2160 piksel.

Skrin pada telefon bimbit ini mempunyai nisbah skrin-ke-badan 78.1% dengan kepadatan skrin 402 ppi. Tidak ada pelindung Corning Gorilla Glass pada skrin HP ini. Oleh itu, telefon ini tidak akan lebih disukai bagi anda yang tergolong berhati-hati dan lebih memerlukan HP Oppo dengan skrin Corning Gorilla Glass 5.

Telefon bimbit itu sendiri dilengkapi dengan Mediatek MT6763T Helio P23 sebagai alat pacu jantung dan di bahagian bateri berkapasiti bateri 3200 mAh. Dikelilingi dengan Oppo F5 Youth?

11. Oppo F3 Plus

Oppo F3 Plus

 • Chipset : Qualcomm MSM8976 Pro Snapdragon 653 (28 nm)
 • RAM & Memori : 4GB & 64GB
 • Kamera : 16 MP
 • Bateri : 4000 mAh Li-Ion
 • Julat Harga : -

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Oppo F3 Plus adalah telefon Oppo lain yang membawa skrin 6 inci. Spesifikasi skrin HP ini serupa dengan spesifikasi skrin pada Oppo R11 Plus. Lihat sahaja skrin yang keduanya membawa skrin 6 inci dengan resolusi Full HD dan membawa nisbah skrin 16: 9.

Bukan hanya itu, telefon bimbit ini mempunyai nisbah skrin-ke-badan 73% yang sama dengan Oppo R11 Plus. Untuk kepadatan skrin, telefon bimbit ini mempunyai kepadatan skrin 367 ppi. Skrin pada telefon bimbit ini sendiri telah diberi pelindung Corning Gorilla Glass 5. Di landasan dapur, telefon bimbit ini dilengkapi dengan Snapdragon 653 dengan RAM 4 GB.

Telefon bimbit ini sudah mempunyai ciri cap jari dan pengecasan pantas. Oleh itu, telefon bimbit ini sesuai untuk anda yang memerlukan HP Oppo dengan skrin 6 inci yang masih mempunyai ciri pengecasan pantas. Berminat?

Mana antara skrin Oppo 6 inci yang anda suka? Apa sahaja jenis yang anda suka, jangan membuat pembelian yang salah. Jangan biarkan anda membeli HP Oppo palsu. Ketahui perbezaan antara HP Oppo asli dan palsu sebelum membuat keputusan untuk membeli HP Oppo. Jadilah pembeli yang bijak!