Kelebihan dan Kekurangan Xiaomi Redmi 2 Prime

Seri Redmi nampaknya sangat baik untuk Xiaomi di pasaran kelas menengah bawah. Dalam dua tahun terakhir, siri ini telah laris di pasaran. Kini, Xiaomi telah melancarkan telefon pintar terbarunya yang berlabel Xiaomi Redmi 2 prime.

Xiaomi Redmi 2 Prime adalah versi terbaru pendahulunya, Redmi 2. Jangan terkejut jika kedua-dua telefon pintar ini mempunyai beberapa persamaan kerana Redmi 2 Prime memang berdasarkan pada telefon pintar pendahulunya ..

Walaupun di beberapa sektor kedua-dua telefon pintar ini mempunyai persamaan, spesifikasi Redmi 2 Prime tentunya lebih unggul daripada pendahulunya. Ingin tahu apakah spesifikasi dan perbezaan siri pendahulunya ini? Segera, lihat ulasan Xiaomi Redmi 2 Prime dari sini, mari !

Spesifikasi

 • Skrin: IPS LCD 4,7 inci, 720 x 1280 piksel (312 ppi)
 • Memori dalaman: RAM 16GB, 2GB
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 32GB
 • Chipset: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 "64-bit"
 • CPU: Quad Core 1.2 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Adreno 306
 • Sistem Operasi: OS Android v4.4.4 (KitKat)
 • Kamera utama: 8 MP, 3264 x 2448 piksel
 • Ciri kamera: Lampu kilat LED, sensor OmniVision, sensor BSI, lensa 5 elemen, Aperture F / 2.2, penandaan geografi, fokus sentuhan, fokus automatik, zoom digital, pengesanan wajah / senyuman, mod HDR masa nyata, tetapan ISO, pemandangan pengesanan, pampasan pendedahan, tetapan keseimbangan putih, penembakan berterusan 10 saat, penapis masa nyata
 • Kamera depan: 2 MP, rakaman video [dilindungi e-mel]
 • Bateri: Li-Polymer 2200 mAh

Rekaan

Dari segi reka bentuk, Xiaomi Redmi 2 Prime kelihatan serupa dengan Redmi 2. Telefon pintar ini mempunyai panjang 134 mm, lebar 67.2 mm, dan ketebalan 9.4 mm. Seperti Redmi 2, telefon ini juga cukup ringan kerana beratnya hanya 133 gram.

ulas xiaomi redmi 2 prime

Telefon pintar yang baru dilancarkan Ogos 2015 lalu boleh didapati dalam pilihan warna hitam, putih, merah jambu, kuning, dan hijau. Belum diketahui sama ada semua varian warna akan memasuki Indonesia atau tidak.

Skrin

Masih sama dengan versi pendahulunya, Redmi 2 Prime membawa layar 4,7 inci dengan teknologi IPS dengan 16 juta warna. Untuk resolusi skrin itu sendiri cukup bagus, iaitu 720 x 1280 piksel dengan kepadatan skrin 312 ppi.

Telefon pintar ini juga dilengkapi dengan ciri antara muka MIUI 6 yang menjadikan paparan skrin lebih menarik. Di samping itu, skrin Redmi 2 Prime dilindungi oleh Dragon Trail Glass. Perlindungan ini mencegah kerosakan pada skrin telefon pintar kerana geseran dan calar.

Pemproses

kelebihan dan kekurangan Xiaomi Redmi 2 Prime

Bagi dapur pacu, Redmi 2 Prime dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 64-bit dengan CPU Quad Core 1.2 GHz Cortex-A53. Secara keseluruhannya, pemproses ini cukup hebat dan biasanya digunakan pada telefon pintar kelas menengah ke bawah.

Untuk paparan grafik, anda tidak perlu risau. Sebab, Redmi 2 Prime dilengkapi dengan kad grafik dari Adreno 306. Ini adalah menarik dari Redmi 2 Prime, kerana kebanyakan yang rendah-akhir telefon pintar tidak mempunyai GPU dengan kualiti yang berkelayakan. Oleh itu, paparan visual grafik yang ditawarkan oleh telefon pintar ini sama sekali tidak mengecewakan.

Ingatan

Dalam ulasan Xiaomi Redmi 2 Prime, ia pasti akan mengundang anda untuk membincangkan kapasiti memori telefon pintar ini. Sektor ini telah meningkat dari Redmi 2 yang hanya bergantung pada memori dalaman 8 GB dan 1 GB RAM.

Untuk kapasiti memori dalaman yang ditawarkan oleh telefon pintar ini cukup standard, iaitu 16 GB. Dengan kapasiti 16 GB, anda dapat menyimpan pelbagai aplikasi kegemaran. Sementara itu, terdapat juga slot microSD untuk menggunakan memori luaran hingga 32 GB.

Nah, untuk ukuran RAM, Xiaomi melengkapkan Redmi 2 Prime dengan RAM 2 GB. Ini cukup menarik, memandangkan RAM 2 GB akan dapat menyeimbangkan prestasi landasan Redmi 2 Prime yang cukup mampu.

Kamera

Kamera adalah salah satu elemen penting dalam telefon pintar. Semakin baik kualiti kamera, pengguna telefon pintar lebih berpuas hati. Xiaomi Redmi 2 Prime mempunyai kamera belakang dengan resolusi 8 MP.

Selain dilengkapi dengan lampu kilat LED, kamera juga mempunyai beberapa ciri, seperti sensor OmniVision, sensor BSI, 5 elemen lensa, Aperture F / 2.2, penandaan geografis, autofokus, fokus sentuhan, zoom digital, pengesanan wajah / senyuman, tetapan ISO, pemandangan pengesanan, pampasan pendedahan, tetapan balace putih, tangkapan berterusan 10 saat, dan penapis masa nyata.

Wow, ciri kamera Xiaomi Redmi 2 Prime cukup lengkap, ya! Namun, anda seharusnya tidak berpuas hati, kerana telefon pintar ini juga menawarkan kamera selfie dengan resolusi yang cukup baik, iaitu 2 MP. Kamera kamera pintar ini juga mampu merakam video pada resolusi 1080p pada 30fps.

Kesalinghubungan

Sekiranya pendahulunya, Redmi 2, sudah serasi dengan rangkaian 4G LTE, maka Redmi 2 Prime juga dapat digunakan pada rangkaian tersebut. Telefon Dual SIM (GSM-GSM) ini dapat digunakan di rangkaian 4G LTE untuk memuat turun data dengan kelajuan hingga 150 Mbsp dan memuat naik hingga 50 Mbps.

Namun, jika penyedia dan wilayah anda tidak dilindungi oleh rangkaian 4G LTE, maka anda boleh menunggu dengan sabar semasa menggunakan Redmi 2 Prime pada rangkaian 2G dan 3G. Kesambungan lain yang ditawarkan oleh telefon pintar ini ialah Wi-Fi. Untuk menghantar data antara peranti, manfaatkan Bluetooth v4.0 dan microUSB v2.0 yang terdapat dalam Redmi 2 Prime.

Bateri

Redmi 2 Prime menggunakan bateri yang serupa dengan beberapa telefon pintar dari LG dan Sony. Xiaomi memasang bateri Li-Polymer 2200 mAh. Kebanyakan orang menganggap kapasiti bateri tidak begitu besar.

Namun, bateri ini mampu menghidupkan Redmi 2 Prime jika anda menggunakannya secara normal. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan telefon pintar ini secara intensif, kami mengesyorkan agar anda sentiasa menyediakan power bank.

Ciri

Malangnya, telefon pintar ini masih menggunakan sistem operasi Android KitKat v4.4.4, memandangkan banyak telefon pintar kelas rendah dari pesaing lain sudah menggunakan OS Android Lollipop.

Keistimewaan yang ditawarkan oleh telefon pintar ini termasuk Radio FM dan RDS. Ciri petunjuk yang dimiliki oleh Redmi 2 Prime cukup lengkap. Anda boleh menggunakan GPS, A-GPS, GLONASS, dan BeiDou.

Harga

Membincangkan harga adalah yang paling dinantikan oleh pembaca Caris Signal, bukan ? Sekiranya Redmi 2 dipasarkan dengan harga 1.6 juta rupiah ketika dilepaskan, maka Redmi 2 Prime dipasarkan dengan harga yang sedikit lebih mahal. Telefon pintar ini berharga 1.8 juta rupiah.

Kesimpulan dari tinjauan Xiaomi Redmi 2 Prime, ini adalah sejuta telefon pintar telefon pintar yang cukup berpatutan. Dengan harga yang mesra ini, anda boleh membawa pulang telefon pintar 4G LTE dengan spesifikasi yang cukup baik yang rendah-akhir telefon .

Kelebihan Xiaomi Redmi 2 Prime:

- Menyokong rangkaian 4G LTE

- RAM 2GB

Kelemahan Xiaomi Redmi 2 Prime:

- Masih menggunakan Android 4.4 KitKat OS

- Tidak ada fon telinga dalam pakej penjualan

Bagaimana? Berminat untuk membeli telefon bimbit ini? Anda boleh membelinya melalui kedai dalam talian di pautan ini.