Ayuh, Ketahui 8 Perbezaan Xiaomi Mi 8, Mi 8 Lite, & Mi 8 Pro

Xiaomi Mi 8 adalah telefon bimbit Xiaomi yang mempunyai banyak varian. Sekurang-kurangnya telefon bimbit ini mempunyai 5 varian. Lima varian tersebut adalah Xiaomi Mi 8, Xiaomi Mi 8 Lite, Xiaomi Mi 8 Pro, Xiaomi Mi 8 SE, dan Xiaomi Mi 8 Explorer Edition. Kecuali untuk Xiaomi Mi 8 Lite dan Mi 8 SE, tiga telefon bimbit Xiaomi Mi 8 yang lain cenderung mempunyai jeroan yang serupa.

Di antara siri Xiaomi Mi 8, terdapat tiga telefon Xiaomi yang menarik untuk dibandingkan. Pertama adalah Xiaomi Mi 8 sebagai telefon bimbit utama  , Xiaomi Mi 8 Lite sebagai siri HP Mi 8 yang murah, dan Xiaomi Mi 8 Pro yang tentunya hiasan "Pro" nya menarik.

Jadi, bagaimana perbezaan antara ketiga-tiga telefon bimbit itu? Tanpa berlengah lagi, segera rujuk perbincangan mengenai perbezaan Xiaomi Mi 8, Xiaomi Mi 8 Lite, Xiaomi Mi 8 Pro di bawah.

Spesifikasi Xiaomi Mi 8

Xiaomi Mi 8

 • Chipset : Qualcomm SDM845 Snapdragon 845 (10 nm)
 • RAM & Memori : 6GB & 64GB
 • Kamera : Dual 12 MP + 12 MP
 • Bateri : Li-Po 3400 mAh
 • Julat harga : Rp. 4,900,000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Xiaomi Mi 8 Lite

 • Chipset : Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm)
 • RAM & Memori : 6GB & 128GB
 • Kamera : Dual 12 MP + 5 MP
 • Bateri : 3350 mAh
 • Julat Harga : Rp. 3.700.000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Xiaomi Mi 8 Pro

Xiaomi-Mi-8-Pro-1
 • Chipset : Qualcomm SDM845 Snapdragon 845 (10 nm)
 • RAM & Memori : 8GB & 128GB
 • Kamera : Dual 12 MP + 12 MP
 • Bateri : Li-Po 3000 mAh
 • Julat Harga : Rp. 7,300,000

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Xiaomi Mi 8, Mi 8 Lite, dan Mi 8 Pro

1. Reka Bentuk Badan Sedikit Berbeza

Xiaomi Mi 8 Lite

Xiaomi Mi 8, Xiaomi Mi 8 Lite, dan Xiaomi Mi 8 Pro pada dasarnya hadir dengan reka bentuk yang cenderung menyerupai satu sama lain. Ketiganya, dilengkapi dengan reka bentuk badan yang cantik dan berkilat, khas untuk telefon pintar masa kini. Pemilihan model warna dari ketiga telefon bimbit ini juga cenderung menarik.

Biasanya, telefon bimbit jenis ini dengan penampilan yang menarik ditutup dengan badan yang kelihatan seperti badan yang berkilat sedangkan sebenarnya polikarbonat. Sementara Xiaomi Mi 8, Xiaomi Mi 8 Lite, dan Xiaomi Mi 8 Pro tidak menggunakan polikarbonat sebagai lapisan badan. Ketiganya sebenarnya menggunakan bingkai aluminium yang dilapisi kaca di bahagian belakang.

Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Pro dikatakan mempunyai badan aluminium siri 7000. Sayangnya, secara khusus Xiaomi Mi 8 Lite tidak menyebutkan jenis aluminium yang digunakan. Yang jelas, ketiga-tiganya dilengkapi dengan kaca di bahagian depan dan belakang. Khusus untuk Xiaomi Mi 8, badan kaca telah dilapisi dengan Corning Gorilla Glass 5.

Untuk berat badan, Xiaomi Mi 8 Pro mempunyai berat yang lebih berat 177 gram dengan ketebalan badan hanya 7.6 mm. Xiaomi Mi 8 juga mempunyai ketebalan 7.6 mm tetapi beratnya 2 gram lebih ringan daripada Xiaomi Mi 8 Pro. Sementara itu, Xiaomi 8 Lite mempunyai berat paling ringan iaitu 169 gram dengan ketebalan badan 7.5 mm.

2. Panel LCD AMOLED Super IPS

Seri Mi 8

Xiaomi Mi 8, Xiaomi Mi 8 Lite, dan Xiaomi Mi 8 Pro hadir dengan formasi skrin yang hampir sama. Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Pro hadir dengan layar dimensi 6.21 inci sementara Xiaomi Mi 8 Lite hadir dengan skrin 6.26 inci. Walau bagaimanapun, ketiga-tiga dimensi membawa yang serupa, iaitu 6.2 inci.

Selain memiliki dimensi layar yang serupa, ketiga-tiga telefon ini hadir dengan resolusi yang sama, yaitu 1080 x 2280 piksel. Ketumpatan skrin juga sama iaitu 402 ppi, khususnya Xiaomi Mi 8 Lite kepadatan skrin adalah 403 ppi.

Yang membezakan sektor skrin pada ketiga telefon bimbit adalah panel yang digunakan. Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Pro hadir dengan panel Super AMOLED khas Samsung yang pastinya menjadikan skrin kelihatan lebih baik. Sementara Xiaomi Mi 8 Lite hadir dengan panel skrin LCD IPS.

3. Snapdragon 845 dan Snapdragon 660

Snapdragon

Qualcomm Snapdragon adalah "otak utama" yang tertanam di Xiaomi Mi 8, Xiaomi Mi 8 Lite, dan Xiaomi Mi 8 Pro. Bezanya, Xiaomi Mi 8 Lite hadir dengan Snapdragon 660 sementara Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Pro hadir dengan Snapdragon 845.

Jelas prestasi Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Pro lebih baik. Nilai Antutu juga menunjukkan bahawa Snapdragon 845 pada Xiaomi Mi 8 hampir dua kali ganda, iaitu 270 ribu. Manakala Xiaomi Mi 8 Lite berada dalam lingkungan 140 ribu.

Perbezaan prestasi juga dipengaruhi oleh faktor teknologi. Snapdragon 845 dibina dengan fabrikasi 10nm sementara Snapdragon 660 mempunyai seni bina 14nm. Di samping itu, kenyataan bahawa Xiaomi Mi 8 Lite berada di kelas menengah menunjukkan perkara yang wajar sekiranya prestasinya lebih rendah daripada adik-beradiknya yang berada di kelas  perdana. 

4. Sektor Kamera yang berbeza

kamera mi 8

Xiaomi Mi 8 adalah telefon bimbit yang diklasifikasikan sebagai mempunyai kamera yang bagus. DxOMark sahaja memberikan nilai 99, nilai yang cukup baik walaupun tidak mencapai 100. Tangkapan kamera Xiaomi ini cukup bagus kerana HP ini dilengkapi dengan kamera belakang dua 12 MP + 12 MP yang berfungsi sebagai telefoto.

Kamera telefoto mempunyai keupayaan zoom optik 2x. Di samping itu, kamera belakang ini dilengkapi dengan pelbagai ciri, seperti OIS 4-paksi, PDAF dua piksel, flash ual-LED, HDR, dan panorama.

Ciri dan spesifikasi kamera di Xiaomi Mi 8 juga diterapkan di Xiaomi Mi 8 Pro. Semua spesifikasi serupa, termasuk kamera depan yang juga membawa 20 MP yang sama dengan ciri HDR. 

Xiaomi Mi 8 Lite tidak dilengkapi dengan kamera canggih seperti Xiaomi Mi 8. Kamera utama pada telefon bimbit ini hanya dilengkapi dengan kamera 12 MP dan 5 MP yang berfungsi sebagai kesan alias untuk memberi kesan bokeh. Ciri ini juga terhad kepada PDAF dua piksel. Tidak ada paksi OIS tetapi telefon bimbit ini mempunyai ciri gyro-EIS.

Di bahagian depan, Xiaomi Mi 8 Lite dilengkapi dengan kamera depan 24 MP. Sensor kamera depan lebih besar daripada adik-beradiknya. Sebenarnya, kamera depan ini sudah mempunyai ciri Auto HDR.

5.  Cap Jari  dan Sensor Lain

Sensor Mi 8

Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Pro dilengkapi dengan sensor lengkap. Sensor kedua HP terdiri daripada pecutan, giro, jarak, barometer,  dan kompas . Sementara itu, Xiaomi Mi 8 Lite hanya dilengkapi dengan sensor pecutan, giro, jarak dan kompas. 

Di bahagian keselamatan  , Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Pro sudah menjalankan pengecaman wajah dengan inframerah atau juga disebut pengecaman wajah inframerah . Sementara Xiaomi Mi 8 Lite hanya menggunakan sensor pengecam wajah biasa.

Untuk sensor cap jari alias  cap jari,  kali ini Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Lite ringkas kerana mereka membawa sensor cap jari di bahagian belakang. Sementara Xiaomi Mi 8 Pro membawa sensor cap jari di alias layar yang  dipamerkan. 

6. Kapasiti dan Ketahanan Bateri

Xiaomi-Mi-8-Pro-UI-tangkapan skrin-bateri-768x512

Xiaomi Mi 8, Xiaomi Mi 8 Lite, dan Xiaomi Mi 8 Pro hadir dengan kapasiti bateri yang berbeza. Xiaomi Mi 8 hadir dengan kapasiti bateri 3,400 mAh. Xiaomi Mi 8 Lite dilengkapi dengan kapasiti 3.350 mAh dan Xiaomi Mi 8 Pro mempunyai bateri berkapasiti terkecil, iaitu 3,000 mAh.

Walaupun ketiga-tiganya dilengkapi dengan kapasiti bateri yang berbeza. Ketiga-tiga telefon menyokong teknologi pengecasan pantas 18W. Cuma Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Pro disokong dengan teknologi Quick Charge 4+ sementara Xiaomi Mi 8 Lite disokong dengan teknologi Quick Charge 3.0.

7. Varian RAM dan ROM

MI 8

Ketiga-tiga telefon bimbit siri Xiaomi MI 8 ini hadir dengan varian RAM dan ROM yang berbeza. Berdasarkan data perbandingan GSMArena, ketiga-tiga telefon bimbit ini mempunyai RAM paling banyak 4GB dan maksimum 8GB. Sementara untuk ROM, yang terbesar ialah 256 GB dan yang terkecil ialah 64 GB.

Di kedai dalam talian , kebanyakan varian RAM yang ada ialah RAM 6 GB dengan ROM 128 GB. Khusus untuk Xiaomi Mi 8 Lite, telefon bimbit ini mempunyai varian ROM 4GB RAM 64GB, yang mempunyai jaminan rasmi dari Xiaomi Indonesia.

Sementara itu, tidak sedikit juga Xiaomi Mi 8 Lite yang bukan alias rasmi versi global dengan RAM yang besar. Xiaomi Mi 8 dan Mi 8 Pro jelas tidak memberikan jaminan rasmi alias antarabangsa. Ini kerana mereka tidak dibawa secara rasmi oleh Xiaomi Indonesia.

8. Perbezaan Perbezaan Harga

harga mi 8

Xiaomi Mi 8 Lite dengan Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Pro mempunyai perbezaan harga yang ketara. Xiaomi Mi 8 Lite dijual pada kisaran harga hanya Rp 3 juta, baik versi jaminan rasmi dan global.

Jadi bagaimana dengan Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Pro? Xiaomi Mi 8 dijual pada harga Rp 5 juta dan Xiaomi Mi 8 Pro dijual pada harga Rp 7 hingga Rp 8 juta, hampir dua kali lipat dari harga Xiaomi Mi 8 Lite.

Kesimpulannya

Setelah melihat perbezaan ini, nampaknya Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Pro memang unggul dalam pelbagai sektor. Harga yang tinggi juga menjadi bukti bahawa kedua-dua telefon bimbit tersebut memang berada dalam kelas yang berbeza dari Xiaomi Mi 8 Lite. Lebih-lebih lagi Xiaomi Mi 8 Pro hadir dengan sensor cap jari di skrin.

Satu perkara yang menarik ialah kamera depan Xiaomi Mi 8 Lite lebih baik dari segi bilangan dan ciri jika dibandingkan dengan Xiaomi Mi 8 dan Xiaomi Mi 8 Pro. Ditambah lagi kerana Xiaomi Mi 8 Lite hadir secara rasmi di Indonesia.

Berminat untuk membelinya? Anda boleh terus mengunjungi kedai dalam talian di pautan ini untuk membeli Xiaomi Mi 8 Lite, klik pautan ini untuk Xiaomi Mi 8, dan klik pautan ini untuk membeli Xiaomi Mi 8 Pro.