10 Aplikasi Pemain Video Terbaik untuk PC dan komputer riba

Menonton video, sama ada menggunakan telefon bimbit atau menggunakan komputer riba / PC telah menjadi aktiviti rutin dalam kehidupan seharian kita hari ini. Sebenarnya, kini banyak orang memainkan video atau filem di telefon pintar dengan pelbagai aplikasi pemain video terbaik yang boleh dimuat turun di Google Play Store.

Walaupun banyak telefon pintar sekarang menjamur, tetapi tidak sedikit dari kita masih menggunakan komputer riba / PC untuk menonton video dan filem kegemaran. Sebabnya berbeza-beza, salah satunya lebih berpuas hati kerana skrin komputer riba atau PC lebih besar dan lebih lebar daripada telefon pintar.

Menonton menggunakan PC tentunya memerlukan aplikasinya sendiri, kerana aplikasi pemain video lalai dari sistem operasi kadangkala ciri masih tidak memuaskan. Nah, kali ini, ia akan memberikan maklumat mengenai cadangan 10 aplikasi pemain video PC terbaik yang boleh anda muat turun dan gunakan untuk menonton. Kira-kira, apakah ada aplikasi yang dapat memutar video dengan sari kata sekaligus? Untuk mengetahui, baca artikel ini hingga akhir, ya.

 1. Pemain Media VLC

APLIKASI VIDEO PEMAIN PC VLC (Salin)

Yang pertama, terdapat Pemain Media VLC yang dibuat oleh VideoLAN. Pemain video ini sangat popular dan telah lama wujud. Pemain Media VLC juga boleh memainkan semua format video seperti AVI, MP4, FLV hingga MKV dan RMVB.

VLC Media Player mempunyai penampilan yang sederhana, tetapi dilengkapi dengan pelbagai penyesuaian untuk video yang pasti dapat merosakkan penggunanya. Selain pelbagai format video, anda boleh memainkan pelbagai jenis format fail audio yang berbeza dengan Pemain Media VLC. Antaranya MP3, WMA, ALAC to FLAC dan Real Audio.

Anda juga boleh memasang VLC Media Player pada pelbagai platform Windows. Bermula dari Windows XP SP3, Windows Vista, Windows 7, Windows 8.1 dan Windows 10. Muat turun VLC Media Player di sini sekarang.

2. Pemain 5K

Pemain 5K (Salin)

Seterusnya, ada pemain 5K. 5K Player bukan aplikasi pemain video 5K, kerana tidak ada istilah skrin 5K, ada skrin 4K dan skrin 8K. 5K Player hanyalah nama produk yang boleh memainkan video dengan mudah di komputer atau komputer riba.

Anda boleh memainkan pelbagai jenis format video dengan aplikasi pemain video ini. Antaranya FLV, MKV, WebM hingga VP8 / 9. 5K Player juga mempunyai penampilan yang sederhana dan bebas dari kerumitan, jadi anda dapat mempermudah anda sebagai pengguna,

Oh ya, anda boleh menggunakan 5K Player untuk memuat turun pelbagai video dan menukarnya menjadi bentuk audio dari laman web seperti YouTube, DailyMotion ke Vimeo.

5K Player juga dapat membantu anda, jika anda mempunyai peranti Apple dan ingin menyambungkan skrin dari peranti Apple ke PC / Laptop dengan ciri yang disebut AirPlay. Menarik kan? Anda boleh memuat turun Pemain 5K melalui pautan berikut.

3. Pawagam Rumah Klasik Pemain Media

mpc-hc.original.3432798d (Salin)

Media Player Classic Home Cinema adalah aplikasi pemain video legenda yang masih digunakan oleh kebanyakan orang hari ini. Media Player Classic Home Cinema atau biasanya disingkat MPC-HC dapat memainkan pelbagai format video dan audio, seperti MP4, MKV, FLV, AAC, WAV dan banyak lagi.

Media Player Classic Home Cinema juga mempunyai antara muka pengguna yang selesa dan sangat mudah digunakan. Perisian pemain video ini menawarkan ciri lengkap mulai dari kontrol GPU, penyahkod audio dan video, dan dapat digunakan untuk memainkan DVD pada PC / komputer riba dengan sistem operasi Windows 10.

Media Player Classic Home Cinema serasi untuk digunakan pada platform Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8.1 dan tentu saja Windows 10. Muat turun perisian secara langsung di sini.

4. Pemain KM

KMPLayer (Salin)

Seterusnya, terdapat Pemain KM. Pemain KM yang boleh anda gunakan untuk membuat, memproses dan bahkan penyahkodan video sesuka hati. Anda juga boleh memainkan pelbagai format video dengan aplikasi Pemain KM ini. Antaranya MPEG4, MKV, AVI, WMV hingga OGM dan sudah menyokong 4K dan UHD.

KM Player juga dilengkapi dengan alat menu cepat, di mana Anda dapat menyesuaikan putaran layar untuk video untuk menyesuaikan sari kata yang digunakan. Dengan KM Player anda juga dapat menggunakan mod VR untuk pengalaman menonton yang lebih memuaskan. Adakah anda ingin mencubanya? Sila muat turun Pemain KM di sini.

5 . Pemain GOM

GOM_Player_Default_Skin_Screenshot (Salin)

Gretech Online Movie Player atau GOM Player boleh memainkan pelbagai jenis format video dari AVI, MP4 hingga MOV. Selain itu, aplikasi pemain video percuma ini juga sangat kaya dengan ciri-ciri yang dapat memudahkan anda. Antara ciri-ciri tersebut ialah tangkapan skrin untuk video, kawalan kelajuan untuk menambahkan kesan pada audio atau video.

Pemain GOM juga membolehkan anda menukar tema pada antara muka pengguna sehingga anda dapat merasakan pengalaman yang berbeza ketika menggunakannya. Sekiranya anda berminat memuat turun Pemain GOM, sila klik pautan berikut.

6. Pemain Pot

pemain pot (Salin)

Seterusnya, terdapat Pot Player. Anda boleh menikmati pelbagai ciri menarik seperti output video 360 darjah, mod 3D, pixel shader untuk menonton Blu-Ray menggunakan pemain video ini. Bagi anda peminat drama Korea, Pot Player adalah aplikasi pemain video yang sangat sesuai kerana disatukan dengan laman streaming Viki yang memainkan pelbagai tajuk siri TV Asia.

Pot Player juga mempunyai pelbagai kawalan mulai dari main semula hingga kawalan sari kata yang dapat mempermudah anda ketika menggunakannya. Penampilan minimalis dan sederhana juga menjadikan anda lebih selesa untuk menonton video atau filem ke drama Korea kegemaran anda dengan Pot Player. Ayuh, muat turun Pot Player melalui pautan berikut.

7. Pemain ACG

PEMAIN ACG (Salin)

Sebagai tambahan kepada enam perisian di atas, anda juga boleh menjadikan ACG Player sebagai pilihan. Pemain ACG membolehkan anda memainkan semua jenis format video dengan mudah melalui PC / komputer riba. Perisian ini hanya serasi dengan sistem operasi Windows 10.

Terdapat pelbagai ciri yang ditawarkan oleh aplikasi pemain video ini. Antaranya ialah menetapkan nisbah aspek untuk video, menetapkan font untuk sari kata yang anda gunakan untuk menambahkan kesan visual pada video. Di samping itu, anda juga boleh melakukan streaming dalam talian menggunakan ACG Player. Mahu? Muat turun ACG Player di sini.

8. Pemain DivX

DivXplayer (Salin)

Baiklah, maka ada Pemain DivX. Aplikasi pemain video ini membolehkan pengguna menonton semua jenis format video mulai dari MP4, AVI, DivX untuk memainkan video Ultra HD aka 4K. Dengan DivX Player, anda juga dapat memainkan semua jenis format fail audio untuk melihat galeri foto.

DivX Player mempunyai pelbagai ciri menarik termasuk TrickPlay dan Bab Points, di mana anda dapat dengan serta-merta menonton pelbagai pemandangan yang berbeza dalam video dengan mudah. Ingin mencuba DivX Player? Sila muat turun aplikasi pemain video yang hebat ini melalui pautan berikut.

9. Pemain SM

Pemain SM (Salin)

SM Player adalah pemain video untuk PC yang dapat memainkan semua jenis format video dan audio. Tidak ketinggalan, anda dapat menggunakan SM Player untuk streaming video dari YouTube melalui URL video. Selain itu, Pemain SM juga menyokong main balik DVD Blu-Ray.

Oleh itu, jika anda mempunyai koleksi DVD Blu-Ray yang banyak, anda boleh menontonnya menggunakan aplikasi pemain video yang satu ini. Sekarang, berminat memuat turun SM Player? Sila klik di sini untuk memuat turunnya.

10. Pemain Video Parma

parmavideo (Salin)

Akhir sekali, terdapat Parma Video Player yang tidak kurang hebatnya daripada rangkaian aplikasi pemain video di atas. Anda boleh menonton pelbagai format video yang berbeza dengan Parma Video Player yang mempunyai penampilan yang sangat sederhana tetapi kaya dengan ciri-ciri seperti alat kawalan audio hingga alat pengekodan

Anda juga dapat menonton video dari YouTube melalui URL video dengan aplikasi Pemain Video Parma. Ingin tahu? Muat turun Pemain Video Parma di sini.

Hampir semua aplikasi pemain video di atas serasi dengan platform Windows, malah MacOS. Semuanya mempunyai ciri dan kelebihan tersendiri, hanya anda yang memilih dan menyesuaikan dengan keperluan sudah tentu.

Secara purata, semua aplikasi di atas boleh dimuat turun secara percuma, anda tahu. Nah, bagaimana, anda berminat menggunakan aplikasi pemain video dalam senarai?