5 Cara Mengaktifkan WiFi pada Komputer riba dan Komputer

Hampir semua jenis komputer riba yang kini dilengkapi dengan penyesuai WiFi. Dengan rangkaian WiFi kita dapat melayari internet tanpa memerlukan kabel atau modem. Kita juga boleh berkongsi sambungan WiFi menggunakan aplikasi hotspot WiFi untuk komputer riba.

WiFi yang terdapat di komputer riba tidak semestinya aktif sepanjang masa. Bila tidak digunakan, kita dapat mematikannya sehingga dapat menjimatkan penggunaan bateri. Apabila kita memerlukannya lagi, maka kita boleh menghidupkan WiFi semula.

Baik untuk anda yang masih keliru bagaimana menghidupkannya, kali ini akan mengulas cara mengaktifkan WiFi pada komputer riba dan komputer. Terdapat beberapa cara yang boleh anda cuba bergantung pada peranti dan jenama komputer riba yang anda gunakan, sama ada Asus, Acer, Toshiba Neon, HP, Lenovo, Dell, Toshiba, dan lain-lain. Berikut adalah langkah-langkahnya:

Menggunakan Butang WiFi

bagaimana mengaktifkan wifi pada komputer riba

Cara pertama adalah kaedah termudah untuk mengaktifkan WiFi. Beberapa jenis komputer riba menyediakan butang khas untuk menghidupkan dan mematikan WiFi. Butang ini biasanya terletak di atas atau di sebelah papan kekunci bergantung pada komputer riba yang anda gunakan.

Untuk mengaktifkannya, yang perlu anda lakukan hanyalah menekan butang. Butang biasanya juga dilengkapi dengan lampu penunjuk yang akan menyala ketika WiFi aktif. Sementara itu, untuk mematikannya, anda juga tekan butang sekali lagi sehingga lampu mati.

Menggunakan Butang FN

wifi fn

Sekiranya komputer riba anda tidak dilengkapi dengan butang khas untuk WiFi, maka kaedah kedua ini kemungkinan besar boleh anda gunakan. Ya, hampir semua komputer riba telah menyediakan kunci fungsi khas untuk mengaktifkan WiFi. Kekunci fungsi adalah dalam bentuk kod F1 hingga F12 dan terletak di atas kekunci angka.

Pertama sekali, sila cari butang fungsi mana yang mempunyai simbol WiFi di atasnya. Sebagai contoh, jika ikon WiFi ada pada kekunci F10, maka anda hanya perlu mengaktifkannya dengan menekan kekunci Fn dan F10 secara serentak.

Kadang-kadang di atas butang fungsi terdapat lampu penunjuk yang menunjukkan bahawa WiFi dihidupkan dan ada yang tidak. Sekarang untuk mematikannya, anda juga hanya perlu menekan kekunci Fn dan F10 sekali lagi secara serentak.

Selain menekan dua butang ini, ada juga komputer riba yang dapat dihidupkan dengan menekan butang logo WiFi secara langsung selama beberapa saat tanpa perlu menekan bersama dengan tombol Fn. Sila cuba yang mana antara dua kaedah yang paling sesuai untuk komputer riba anda.

Melalui Pusat Mobiliti Windows

WiFi Pusat Mobiliti Windows

Sekiranya dua cara di atas tidak dapat dilaksanakan pada komputer riba anda, maka anda boleh mencuba kaedah ketiga ini. Kaedah ini juga dapat digunakan jika anda mempunyai komputer yang telah dipasang dengan kad tanpa wayar. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Untuk Windows 7, klik butang Mula di bar tugas kiri kemudian pilih pilihan Panel Kawalan.
 2. Sementara untuk Windows 8, sapu kursor ke sudut kanan skrin, pilih pilihan Tetapan, kemudian pilih Panel Kawalan.
 3. Setelah memasuki Panel Kawalan, pilih pilihan "Sesuaikan tetapan mobiliti yang biasa digunakan" di bawah kategori "Perkakasan dan Suara".
 4. Selanjutnya akan muncul tetingkap yang mengandungi pelbagai ikon seperti kelantangan, paparan dan lain-lain. Sekarang, di bahagian WiFi, klik butang "Hidupkan tanpa wayar".
 5. Lihat bar tugas di sebelah kanan, jika ada logo tanpa wayar bermakna sambungan WiFi anda aktif.

Aktifkan WiFi pada Windows 8

aktifkan wifi pada windows 8

Laptop dengan sistem operasi Windows 8 sudah mempunyai tetapan untuk mematikan dan menghidupkan WiFi mereka sendiri, jadi anda mungkin tidak menghidupkannya dari tetapan ini. Berikut adalah langkah-langkah untuk mengaksesnya:

 1. Geser kursor ke kanan layar sehingga bar pesona muncul, kemudian pilih Tetapan.
 2. Pilih pilihan "Ubah Tetapan PC", kemudian pilih "Rangkaian".
 3. Sekiranya bahagian "Mod Pesawat" dihidupkan, matikan dulu kerana WiFi tidak dapat dihidupkan ketika Mod Pesawat dihidupkan.
 4. Di bahagian "Peranti Tanpa Wayar", hidupkan pilihan "WiFi".

Aktifkan WiFi pada Windows 10

Mengaktifkan WiFi pada Windows 10

Sama seperti Windows 8, sistem operasi Windows 10 juga mempunyai tetapan WiFi sendiri yang cukup mudah diakses. Sekarang bagi anda yang komputer riba sudah menggunakan Windows 10, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Klik ikon rangkaian di Taskbar (biasanya dalam bentuk logo isyarat wifi).
 2. Sekiranya Mode Pesawat dihidupkan, matikan terlebih dahulu dengan mengklik ikon Mod Pesawat.
 3. Hidupkan WiFi dengan mengklik ikon WiFi.

Aktifkan Penyesuai WiFi

panel kawalan wifi

Sekiranya dengan cara di atas sambungan WiFi belum aktif, maka anda boleh mencuba mengaktifkan WiFi pada komputer riba dan komputer berikut. Kaedah ini boleh digunakan untuk komputer dengan sistem operasi Windows 7, Windows 8, dan Windows 10. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka Menu Mula dan pilih Panel Kawalan.
 2. Buka kategori "Rangkaian dan Internet" kemudian pilih pilihan "Pusat Rangkaian dan Perkongsian".
 3. Di menu di lajur kiri, pilih pilihan "Ubah tetapan penyesuai".
 4. Cari ikon wayarles yang anda gunakan, klik kanan, kemudian pilih pilihan "Aktifkan".
 5. Kini sambungan WiFi anda boleh digunakan.

Pasang Pemacu Tanpa Wayar

Pemandu Tanpa Wayar

Sekiranya pelbagai cara di atas tidak dapat mengaktifkan WiFi, kemungkinan besar pemacu penyesuai wayarles belum dipasang. Untuk memasangnya, anda hanya perlu memasukkan Pemacu DVD yang biasanya disediakan dalam pakej penjualan komputer riba atau pakej penjualan penyesuai rangkaian.

Sekiranya tidak ada, anda boleh memuat turun pemacu di laman web vendor komputer riba atau penyesuai wayarles. Di samping itu, anda juga boleh mencarinya secara automatik dengan bantuan Windows. Bagaimana:

 1. Buka Menu Mula dan pilih Panel Kawalan.
 2. Pilih kategori "Perkakasan dan Bunyi".
 3. Pilih pilihan "Pengurus Peranti" di bawah kategori "Peranti dan Pencetak".
 4. Cari penyesuai wayarles yang anda gunakan, klik kanan, kemudian pilih pilihan "Kemas kini perisian pemacu"
 5. Di tetingkap yang muncul, pilih pilihan "Cari secara automatik ..."
 6. Tunggu beberapa saat sehingga Windows menjumpainya dan memasangnya di komputer anda.

Sekarang itulah pelbagai cara untuk mengaktifkan WiFi pada PC atau komputer riba yang menggunakan sistem operasi Windows 7, Windows 8 dan Windows 10. Cuba satu persatu yang sesuai untuk komputer riba anda. Sekiranya anda mempunyai kaedah lain yang belum kami kaji di sini, sila kongsi dengan pembaca lain melalui ruangan komen di bawah.

Sekiranya setelah mencuba pelbagai cara untuk mengaktifkan WiFi pada komputer riba dan komputer di atasnya masih tidak berfungsi, maka anda mungkin perlu membawanya ke bengkel terdekat. Terdapat pelbagai kemungkinan yang boleh berlaku sehingga perlu dilakukan pemeriksaan lebih lanjut oleh juruteknik komputer.