9 Cara Mengetahui Jenis Fon dengan Mudah dan Cepat

Adakah anda pernah ingin tahu jenis fon? Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mencari jenis fon yang ingin anda ketahui, sekarang anda tidak perlu mengalaminya lagi. Kerana, kali ini akan memberikan petua dan trik bagaimana mengetahui jenis fon dengan mudah.

Petua dan trik ini dapat menjadi aplikasi pengesanan fon untuk mengetahui jenis font dalam PDF atau jenis fon apa pun. Bolehkah kita mengetahui nama fon yang digunakan pada imbasan? Anda akan mengetahui semua jawapan dalam artikel berikut. Jadi, simpan tinggal ditala !

Cara Mengetahui Jenis Fon Menggunakan Aplikasi

Bagi anda yang mempunyai telefon pintar atau PC / komputer riba, sekarang anda tidak perlu bingung mencari nama fon yang ingin anda ketahui. Kerana, sekarang aplikasi untuk mengetahui jenis fon ada untuk peranti teknologi anda. Cara mengetahui jenis fon menggunakan aplikasi ini cukup mudah. Ini adalah aplikasi yang boleh anda gunakan.

1. WhatTheFont - iTunes

bagaimana untuk mengetahui jenis fon fon1

Bagi pengguna telefon pintar iPhone, anda boleh bernafas dengan mudah. Kerana aplikasi WhatTheFont adalah aplikasi yang tersedia di iTunes untuk mengetahui jenis dan nama fon. Anda hanya perlu memuat turun aplikasi di iTunes atau klik di sini.

Cara kerja aplikasi ini juga sangat mudah. Pertama, anda hanya perlu menangkap fon yang ingin anda ketahui. Sebaiknya hanya mengambil fon dan jelas. Kemudian, anda boleh membuka aplikasi dan memasukkan gambar anda ke dalam aplikasi.

Nah, aplikasi WhatTheFont ini secara automatik akan mencari jenis fon yang ingin anda ketahui mengikut pangkalan data yang ada dalam aplikasi tersebut. Sangat mudah dan ringkas kan? Namun, untuk menggunakan aplikasi ini, anda mesti memastikan untuk menyambung ke internet. Malangnya, aplikasi ini hanya tersedia untuk pengguna iPhone sahaja.

2. Photoshop

Photoshop

Sekiranya anda mengetahui aplikasi penyuntingan foto yang satu ini, mungkin anda boleh menggunakannya untuk mencari jenis fon. Sebabnya, Photoshop mempunyai banyak fon dan anda boleh mengetahui jenis fon dari Photoshop. Tetapi jika anda menggunakan Photoshop untuk mencari jenis fon, maka anda mesti melakukannya di PC / komputer riba.

Sangat mudah, buka aplikasi Photoshop terlebih dahulu. Selepas anda membuka aplikasi, anda boleh mengklik pada fail dan pilih terbuka atau anda boleh menekan butang ctrl + O dengan segera. Untuk langkah seterusnya, anda boleh segera mencari "taip" dan memilih "Match Font."

Selepas itu, anda akan menemui paparan untuk memilih fon yang ingin anda ketahui. Gunakan alat pemangkasan untuk memilih bahagian fon yang ingin anda ketahui. Nah, Photoshop seterusnya akan berfungsi untuk mencari nama atau jenis fon yang anda ingin ketahui. Bagi anda yang mahukan aplikasi Photoshop di PC / komputer riba, sila klik di sini.

Cara Mengetahui Jenis Fon dengan Menggunakan Penyemak Imbas Web

Itulah cara untuk mengetahui jenis fon menggunakan aplikasi. Sekiranya anda sukar untuk mengetahui jenis fon menggunakan aplikasi, maka ada penyelesaian lain untuk mengetahui jenis fon. Ialah? Ya, anda boleh memanfaatkan beberapa laman web dalam talian yang menawarkan perkhidmatan carian fon. Berikut adalah senarai laman web dalam talian:

1. WhatTheFont

apa yang 2

Sekiranya anda bukan pengguna telefon pintar iPhone, anda tidak perlu risau kerana tidak dapat menikmati aplikasi WhatTheFont. Kerana aplikasi WHatTheFont juga tersedia dalam bentuk laman web dalam talian. Tidak jauh berbeza dengan aplikasi di iTunes, laman web WhatTheFont ini juga akan membantu anda mengetahui jenis fon.

Caranya sangat mudah, pertama anda hanya perlu masuk ke whatTheFont di sana dengan mengklik di sini. Tetapi sebelum ini, kami cadangkan mengambil jenis foto jenis fon yang ingin anda ketahui. Sebagai contoh, anda berminat dengan jenis fon di brosur, sekarang anda boleh mengambil gambar fon di brosur.

Pastikan anda mengambil gambar yang jelas dan hanya fon. Selepas itu, anda menyimpan foto dalam bentuk JPG, JPEG, atau PNG. Seterusnya, kemudian anda memasuki laman WhatTheFont. Kemudian, anda boleh memuat naik foto ke laman web ini. Secara automatik, WhatTheFont akan menemui jenis dan nama fon yang ingin anda ketahui. Sangat canggih dan senang bukan?

2. Identifont

identifont

Sekiranya WhatTheFont menawarkan carian menggunakan gambar, kali ini Identifont menawarkan carian fon dengan mengajukan beberapa soalan. Oleh itu, dengan menggunakan Identifont ini anda hanya perlu menjawab beberapa soalan mengenai jenis fon yang anda lihat atau ingin tahu.

Langkah pertama, anda hanya perlu memasukkan laman web Identifont dengan mengklik di sini. Kemudian beberapa lajur kosong akan muncul dengan soalan. Anda hanya menjawab satu persatu. Untuk menggunakan Identifont, mungkin anda perlu mengetahui sedikit tentang jenis fon.

Anda akan ditanya persamaan jenis fon yang anda ingin ketahui dengan fon yang sudah anda ketahui. Atau anda juga boleh mencari jenis fon dari pembuat fon. Bagaimana anda lebih suka mencari fon menggunakan kaedah Identifont?

3. Pemadan Font

Pencocokan Fon

Laman web lain yang menyediakan perkhidmatan carian jenis fon kali ini dilengkapi dengan nama Font Matcherator. Laman web dalam talian ini mempunyai cara kerja yang tidak jauh berbeza dengan laman web WhatTheFont. Anda hanya perlu memasuki laman Font Matcherator dengan mengklik di sini.

Kemudian, anda boleh memuat naik gambar atau fon foto secara langsung yang anda ingin ketahui dengan mengklik "muat naik gambar." Baiklah, selepas itu biarkan Font Matcherator berfungsi untuk mencari fon yang ingin anda ketahui. Sangat mudah bukan? Namun, Font Matcherator juga mempunyai kelebihan lain, anda tahu.

Bukan hanya mencari jenis fon dengan memuat naik foto, tetapi anda juga dapat menyalin pautan URL jenis fon yang ingin anda ketahui. Sangat mudah, anda hanya perlu mengklik "gambar URL" kemudian masukkan pautan. Selepas itu anda segera klik "Dapatkan URL." Mudah dan tidak rumit kan?

4. WhatFontIs

whatfontis

Masih mengenai laman web dalam talian yang menyediakan perkhidmatan carian fon. Kali ini laman web atau laman web yang dipanggil WhatFontIs boleh menjadi salah satu pilihan terbaik untuk anda. Laman web dalam talian ini mempunyai cara kerja yang tidak jauh berbeza dengan Font Matcherator.

Dengan WhatFontIs, anda dapat mengetahui jenis fon yang ingin anda ketahui. Caranya tidak sukar. Anda hanya perlu memuat naik gambar atau fon foto yang ingin anda ketahui. Kemudian, biarkan WhatFontIs menjalankan tugasnya dengan mengetahui jenis fon.

Anda juga boleh menyalin dan menampal pautan URL Gambar untuk mencari jenis fon. Mahu? Pergi terus ke laman web WhatFontIs dengan mengklik di sini.

5. FontFaceNinja

FontFaceNinja

Berbeza dengan WhatFontIs, penyemak imbas web atau laman web dalam talian FontFaceNinja akan menemui jenis fon di internet. Cara kerjanya cukup unik, anda hanya perlu melayari laman web FontFaceNinja dengan mengklik di sini. Kemudian anda akan diminta untuk memasang Plugin dari FontFaceNinja.

Selepas anda memuat turun dan memasang Plugin, FontFaceNinja akan mengetahui secara automatik setiap jenis fon dari laman web yang anda lawati. Jadi penggunaan FontFaceNinja adalah untuk mencari jenis fon dari penyemak imbas yang kami lawati.

Malangnya, jika anda menemui fon di jalan raya dan ingin mengetahui jenisnya, anda tidak boleh menggunakan FontFaceNinja ini. Kerana, FontFaceNinja hanya akan mencari jenis fon di internet.

6. Mata air

mata air

Laman web dalam talian yang disebut Fount ini juga menyediakan perkhidmatan carian fon. Laman web dalam talian Fount ini mempunyai cara kerja yang serupa dengan FontFaceNinja. Pertama, anda hanya perlu memasuki laman web Fount dengan mengklik di sini.

Kemudian, anda boleh memasang pemalam dari Fount. Selepas itu anda boleh menikmati kemudahan yang disediakan oleh Fount. Anda hanya boleh mencari jenis fon yang terdapat di penyemak imbas web. Jadi, anda tidak dapat mengetahui jenis fon yang tidak disenaraikan di internet.

7. Pengenalan Jenis Huruf Flickr

Pengenalan Jenis Huruf Flickr

Laman dalam talian ini bukan penyedia perkhidmatan untuk mencari jenis fon. Sebelum ini, kami akan memberikan sedikit maklumat mengenai Flickr. Flickr adalah laman web yang menyediakan pelbagai gambar. Orang atau pengguna Flickr boleh memuat naik foto di laman web ini.

Tetapi sebenarnya, Flickr bukan hanya mengenai gambar. Kerana, di Flickr ini terdapat forum perbincangan yang akan membantu anda mencari jenis fon yang ingin anda ketahui. Nama forum perbincangan adalah Flickr Typeface Identification.

Di sini anda boleh bertanya jenis fon yang ingin anda ketahui. Anda hanya perlu bertanya. Sekiranya ada ahli yang tahu, mereka dengan senang hati akan membantu menjawabnya. Adakah anda ingin mencuba mencari jenis fon dalam Flickr Typeface Identification? Cukup klik di sini dan sertai forum.

Itulah 9 petua dan trik bagaimana mengetahui jenis fon dengan mudah. Anda dapat menggunakan aplikasi, menggunakan laman web dalam talian, dan bahkan dapat bergabung dengan halaman perbincangan untuk mencari jenis fon. Nah, mana yang anda mahu cuba?