Berikut adalah 10 perbezaan antara Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy J6 +

Terdapat banyak nama produk Samsung yang ada di pasaran. Kadang kala, Samsung juga sering mengeluarkan varian produk dari siri sebelumnya dengan nama tambahan seperti "Plus," Pro "," Prime ", dan sebagainya. Samsung kadang-kadang mengeluarkan jenis telefon bimbit dengan nama yang sama tetapi ia dibentangkan pada tahun yang berbeza.

Salah satu telefon pintar Samsung yang mempunyai nama yang sama dan cenderung serupa dengan siri sebelumnya adalah Samsung Galaxy J6 Plus (Samsung Galaxy J6 +). Sebelum melancarkan Samsung Galaxy J6 Plus, Samsung terlebih dahulu mengeluarkan Samsung Galaxy J6. Hanya beberapa bulan kemudian Samsung Galaxy J6 Plus diperkenalkan bersama dengan Samsung Galaxy J4 Plus.

Kerana mempunyai nama yang hampir serupa, jelas ini akan membuat sebahagian besar dari anda bingung. Apa  adalah  perbezaan antara kedua-dua telefon bimbit? Baiklah, agar anda tidak bingung, lihat saja perbincangan mengenai perbezaan antara Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy J6 Plus di bawah. Sebelum ini, mari kita lihat spesifikasi terlebih dahulu.

Spesifikasi Samsung Galaxy J6 (2018)

Samsung Galaxy J6

  • Chipset : Exynos 7870 Octa (14 nm)
  • RAM & Memori : 4GB & 64GB
  • Kamera : 13 MP
  • Bateri : Li-Ion 3000 mAh
  • Julat harga : Rp.3.000.000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Samsung Galaxy J6 + (2018)

  • Chipset : Qualcomm MSM8917 Snapdragon 425 (28 nm)
  • RAM & Memori : 4GB & 64GB
  • Kamera : Dual 13 MP + 5 MP
  • Bateri : 3300 mAh Li-Ion
  • Julat Harga : Rp. 3.200.000

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy J6 +

1. Reka bentuk

Samsung Galaxy J6 dan J6 Plus

Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy J6 Plus keduanya dilengkapi dengan reka bentuk badan plastik. Ia hanya kelebihan untuk Samsung Galaxy J6 Plus yang tidak boleh kelihatan seperti telefon bimbit yang mempunyai reka bentuk badan plastik.

Walaupun kedua-duanya membawa badan plastik, kedua-dua telefon bimbit mempunyai ukuran badan yang berbeza. Samsung Galaxy J6 mempunyai panjang 149 mm, lebar 70 mm, dan ketebalan 8.2 mm. Beratnya, telefon bimbit ini seberat 154 gram.

Jadi, bagaimana dengan Samsung Galaxy J6 Plus? Samsung Galaxy J6 Plus ternyata mempunyai dimensi dan lebar yang lebih panjang, iaitu panjang 161 mm dan lebar 76 mm. Menariknya, Samsung Galaxy J6 Plus hadir dengan badan yang lebih nipis dengan ketebalan 7.9 mm tetapi mempunyai berat yang lebih berat 178 gram.

Dari data tersebut, dapat disimpulkan bahawa Samsung Galaxy J6 Plus hadir dengan badan nipis dengan ketebalan 7.9 mm sahaja. Manakala Samsung Galaxy J6 lebih unggul dalam berat yang lebih ringan.

2. Exynos vs Snapdragon Chipset

Exynos-vs-Snapdragon

Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy J6 Plus mempunyai chipset yang berbeza. Samsung Galaxy J6 hadir dengan chipset buatan Samsung, Exynos 7870. Chipset ini terdiri daripada pemproses octex-Cortex A53 1.6 GHz yang digabungkan dengan GPU Mali-T830 MP1.

Bagi prestasi, Exynos 7870 terasa tidak mencukupi tetapi masih cukup untuk memainkan permainan ringan yang popular. Secara semula jadi, Exynos 7870 tidak begitu pantas memandangkan nilai chipset Antutu ini pada Samsung Galaxy J6 hanya mencecah 58,345. Penjelasan lengkap mengenai Samsung Galaxy J6 juga dapat dilihat dalam artikel "Kekuatan dan Kelemahan Samsung Galaxy J6".

Samsung Galaxy J6 Plus tidak dilengkapi dengan Exynos. Yang satu ini hadir dengan Snapdragon 425. Chipset ini nampaknya tidak mempunyai prestasi yang lebih baik berbanding Exynos 7870. Sememangnya, kerana Snapdragon 425 masih menggunakan seni bina 28nm sementara Exynos 7870 sudah menggunakan seni bina 14nm.

Kerana prestasi yang lebih rendah, jelas bahawa Samsung Galaxy J6 Plus tidak begitu senang menjalankan pelbagai aplikasi dan permainan. Sekurang-kurangnya hanya untuk permainan yang ringan. Kekurangan prestasi HP ini juga cukup wajar memandangkan nilai Antutu Samsung Galaxy J6 Plus berdasarkan ulasan Technologue.id hanya mencecah 40 ribu.

3. Super AMOLED vs TFT

Samsung Galaxy J6 +

Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy J6 Plus mempunyai spesifikasi layar yang berbeza. Samsung Galaxy J6 hadir dengan dimensi layar 5,6 inci HD + 720 x 1480 piksel dengan kepadatan skrin 293 ppi. Skrin pada Samsung Galaxy J6 sudah menggunakan panel Super AMOLED yang merupakan panel skrin terbaik dari Samsung kerana mampu menampilkan warna yang lebih cerah. 

Samsung Galaxy J6 Plus sendiri hadir dengan resolusi yang sama iaitu HD + 720 x 1480 piksel. Ketumpatan skrin hanya 274 ppi dengan dimensi skrin yang lebih luas, iaitu 6 inci.

Sektor skrin pada Samsung Galaxy J6 Plus tidak lebih baik daripada Samsung Galaxy J6. Kerana skrin Samsung Galaxy J6 Plus dilengkapi dengan panel Super AMOLED. Di GSMArena, ditulis bahawa panel skrin yang digunakan adalah IPS LCD. Walau bagaimanapun, di laman web rasmi Samsung, maklumat mengenai skrin Samsung Galaxy J6 Plus ditulis menggunakan panel TFT. Keliru kan? 

Kekeliruan itu terjawab juga. Berdasarkan pelbagai pencarian dan pelbagai sumber, ternyata panel layar yang digunakan oleh Samsung Galaxy J6 Plus adalah TFT tetapi TFT khusus dari Samsung. 

4. Kapasiti Bateri

Samsung Galaxy J6 dilengkapi dengan bateri Li-Ion 3,000 mAh. Kerana membawa panel Super AMOLED yang lebih tahan lama, hayat bateri HP ini cukup baik dan tahan lama. Ini dibuktikan oleh saluran Youtube Tech Updates yang menguji Temple Run 2 selama 60 minit. Setelah bermain selama satu jam, penggunaan bateri HP ini dikurangkan sebanyak 7%.

Samsung Galaxy J6 Plus sendiri dilengkapi dengan Li-Ion 3300 mAh. Berdasarkan tinjauan Telset.id, jangka hayat bateri HP ini cukup baik. Telefon bimbit ini boleh digunakan untuk menonton 10 jam menonton Youtube dan meninggalkan bateri 20% 96%.

5. Sektor Kamera Belakang

Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy J6 Plus hadir dengan kamera belakang yang sedikit berbeza. Samsung Galaxy J6 Plus dilengkapi dengan kombinasi dua kamera dengan kamera 1 3 MP dan kamera  dept sensor 5 MP. Kamera ini menyokong flash LED, panorama, HDR, dan juga kemampuan untuk merakam video hingga 1080p. 

Samsung Galaxy J6 juga mempunyai sektor kamera belakang yang agak serupa. Cuma telefon bimbit ini tidak mempunyai dua kamera. Di bahagian belakang hanya terdapat kamera 13 MP dengan ciri yang sama dengan kamera belakang Samsung Galaxy J6 Plus. Perbezaannya jelas, Samsung Galaxy J6 Plus dapat menghasilkan foto bokeh berkat kamera 5 MP kedua.

Pada bahagian kamera, nampaknya Samsung Galaxy J6 Plus lebih unggul, sedangkan di sektor layar dan prestasi, Samsung Galaxy J6 lebih unggul daripada Samsung Galaxy J6 Plus. Untuk kamera depan itu sendiri, keduanya seimbang kerana kedua-duanya membawa kamera 8 MP dengan bukaan f / 1.9.

6. Kedudukan  Cap Jari 

Cap jari sisi Samsung Galaxy J6 Plus

Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy J6 Plus mempunyai sensor cap jari . Cuma kedudukan sensor cap jari di kedua telefon bimbit itu berbeza. Samsung Galaxy J6 hadir dengan sensor cap jari di bahagian belakang badan, tepat di bawah kamera utama.

Jadi, di manakah kedudukan sensor cap jari Samsung Galaxy J6 Plus? Adakah di bahagian belakang? Ternyata Samsung Galaxy J6 Plus mempunyai kedudukan sensor cap jari yang unik, yang berada di sebelah kanan badan HP. Sensor cap jari ini adalah  alias slaid  dengan menggeser sensor bukan dengan menekannya (ketuk) .

7. Teknologi Pembesar suara

Samsung Galaxy J6 Plus mempunyai teknologi pembesar suara yang baik. Bunyi yang dikeluarkan oleh telefon bimbit ini kedengaran kuat, lebih jelas, dan agak kuat. Suara yang baik dapat dihasilkan kerana Samsung Galaxy J6 Plus yang sudah menyokong teknologi Dolby Atmos.

Jadi, bagaimana dengan Samsung Galaxy J6? Adakah telefon bimbit ini menyokong teknologi Dolby Atmos? Nampaknya, Samsung Galaxy J6 tidak menyokong teknologi Dolby Atmos. Walaupun begitu kualiti suara Samsung Galaxy J6 bagus.

8. Sokongan Penyimpanan Luaran

Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy J6 Plus keduanya dilengkapi dengan tiga slot langsing. Maksudnya, Samsung Galaxy J6 atau Samsung Galaxy J6 Plus boleh menggunakan dua kad SIM dan menambah microSD secara serentak.

Hanya terdapat perbezaan sokongan slot microSD antara keduanya. Samsung Galaxy J6 hanya menyokong penambahan memori microSD hingga 256 GB. Sementara Samsung Galaxy J6 Plus menyokong penambahan memori microSD hingga 512 GB.

9. Kelengkapan Sensor

Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy J6 Plus mempunyai sensor cap jari dan pengecam wajah ( Face Unlock ). Kedua-duanya juga menyokong sensor pecutan dan sensor jarak. Cuma Samsung Galaxy J6 tidak mempunyai sensor gyro dan kompas .

Tidak seperti Samsung Galaxy J6 Plus yang sudah menyokong sensor gyro dan kompas yang pastinya berguna untuk bermain permainan yang memerlukan sensor gyro. Kompas jelas berguna untuk Peta Google yang lebih tepat.

10. Harga Berbeza Tapi Tidak Terpaut

HARGA J6

Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy J6 Plus kedua-duanya membawa dua varian RAM. Varian pertama adalah versi RAM 3GB dengan ROM 32GB. Varian kedua ialah versi RAM 4GB dengan ROM 64GB.

Menariknya, kedua-dua telefon bimbit itu mempunyai harga yang sedikit berbeza. Sebagai contoh, RAM Samsung Galaxy J6 4GB dijual pada harga Rp2,4 juta sementara RAM 4 GB Samsung Galaxy J6 Plus dijual pada harga Rp2,5 juta. Perbezaan harga yang tidak terlalu jauh pastinya menarik tetapi pada masa yang sama akan membingungkan bakal pengguna.

Kesimpulannya

Dengan perbezaan harga yang tidak terlalu jauh, agak sukar untuk menentukan segmen kedua produk ini. Kerana kedua-dua telefon bimbit itu mempunyai kelebihan dan kekurangan yang sebenarnya dapat saling melengkapi.

Namun, tentu tidak semua orang memerlukan spesifikasi yang baik kerana keperluannya berbeza. Oleh itu, jika anda masih keliru, anda harus menentukan keperluan anda sendiri. Sekiranya anda memerlukan telefon bimbit dengan kualiti layar yang baik dan memerlukan telefon bimbit yang menyokong aktiviti anda yang agak berat, maka Samsung Galaxy J6 adalah pilihannya.

Sekiranya anda tidak terlalu peduli dengan prestasi, yang penting untuk digunakan dengan lancar untuk berbagai aplikasi dasar, memerlukan telefon bimbit dengan sensor lengkap, maka Samsung Galaxy J6 Plus adalah jawabannya. Anda yang memerlukan telefon bimbit Samsung dengan kesan foto bokeh juga boleh lirik Samsung Galaxy J6 Plus.

Jadi, mana yang anda minati? Bagi mereka yang berminat dengan Samsung Galaxy J4, sila beli di kedai dalam talian melalui pautan ini. Sementara itu, bagi mereka yang berminat dengan Samsung Galaxy J6 Plus, sila beli terus di kedai dalam talian melalui pautan ini.