Cara Memasang Semula Windows 10 dengan Mudah tanpa DVD

Memasang semula adalah salah satu penyelesaian yang dilakukan oleh kebanyakan pengguna Windows jika komputer mereka mempunyai masalah. Dengan memasang semula, sistem Windows akan kembali normal sehingga kita akan terbebas dari pelbagai masalah seperti virus dan lain-lain.

Secara tradisinya, proses pemasangan semula biasanya memerlukan CD, DVD, fail ISO, atau pemacu kilat yang mengandungi fail pemasangan mentah atau Windows. Tetapi pada Windows 8 dan 10, itu tidak lagi diperlukan kerana Windows telah memperkenalkan fitur refresh dan reset.

Cara memasang semula Windows 10 dengan kedua-dua ciri ini sangat mudah dan cepat. Anda juga boleh menggunakan kaedah ini di mana-mana komputer riba, seperti di ASUS, Lenovo, Acer, dll. Anda hanya perlu menentukan ciri mana yang ingin anda gunakan kerana kedua-duanya mempunyai kelebihan dan tidak perlu memuat turun fail pemasangan Windows 10. Adakah petua untuk dapat memasang semula tanpa menghapus data? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut.

Perbezaan antara Refresh dan Reset

Menu permulaan Windows 10

Secara umum, muat semula dan tetapkan semula adalah ciri yang serupa, di mana mereka akan mengembalikan Windows pada komputer anda ke keadaan semasa mereka dipasang. Tetapi kedua-duanya mempunyai perbezaan mendasar yang mesti anda perhatikan.

Ciri penyegaran tidak akan menghapus program moden dan fail peribadi, sementara tetapan semula akan menghapus semuanya. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa perkara yang akan berlaku sekiranya anda menyegarkan semula:

 • Windows tidak akan menghapus fail peribadi, tetapan pemperibadian, dan aplikasi moden yang dimuat turun dari Windows Store.
 • Windows akan mengembalikan semua tetapan PC ke lalai.
 • Windows akan menghapus semua program desktop dan akan memaparkan senarai program yang dihapus setelah proses penyegaran selesai.

Dapat disimpulkan bahawa proses penyegaran ini hanya akan menghapus tetapan dan program desktop yang telah kita pasang. Program desktop adalah program yang biasa kita gunakan sejak zaman Windows sebelumnya, sedangkan program Modern adalah program yang tersedia di Windows Store sejak Windows 8.

Sementara itu, jika anda memilih fitur reset, Windows akan memasang semula dan memformat hard disk yang ada di komputer anda. Ini bermaksud bahawa semua program desktop, program moden, tetapan, dan fail peribadi semuanya akan dihapus dari komputer anda.

Pilih Muat semula atau Tetapkan Semula?

cara memuat semula tetapan semula windows 10

Sekiranya anda mengalami masalah dengan komputer anda dan ingin memperbaikinya, sangat disarankan untuk memuat semula terlebih dahulu. Dengan begitu, masalah dalam sistem dan program desktop dapat diselesaikan tanpa menghapus data peribadi.

Tetapi jika setelah proses penyegaran masalah masih ada, maka gunakan fitur set semula. Dengan begitu, semua data yang ada di dalam cakera keras komputer anda akan dihapus sehingga komputer anda menjadi seperti baru lagi.

Tetapi ingat, bagaimana memasang semula Windows 10 mana yang dipilih, anda mesti tetap membuat sandaran data sebelum melakukannya. Ini supaya anda tidak kehilangan data penting jika berlaku ralat semasa proses memuat semula atau menetapkan semula.

Cara menyegarkan dan menetapkan semula melalui desktop

cara memasang semula windows 10

Terdapat dua cara yang boleh anda lakukan untuk menyegarkan dan menetapkan semula ini, iaitu melalui desktop dan melalui menu pilihan but. Sekiranya komputer anda masih berjalan dengan baik, gunakan kaedah tersebut melalui desktop. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka Menu Mula> Tetapan.
 2. Di tetingkap yang terbuka, pilih pilihan "Kemas kini & Keselamatan"
 3. Klik pilihan "Pemulihan" di lajur sebelah kanan
 4. Klik butang "Mulakan" di bahagian Tetapkan semula PC ini
 5. Pilih pilihan "Simpan fail saya" jika anda ingin memuat semula, dan pilih pilihan "Hapus semuanya" jika anda ingin menetapkan semula
 6. Proses penyegaran atau penyetelan semula akan berlaku tidak lama lagi, tunggu sehingga akhir selesai.

Sekiranya komputer anda mempunyai beberapa partisi cakera keras, biasanya soalan akan muncul "PC anda mempunyai lebih dari satu pemacu. Adakah anda mahu membuang semua fail dari semua pemacu? " yang bertanya sama ada anda mahu memadam semua partisi atau tidak.

Sekiranya anda tidak mahu menghapus semua partisi, pilih pilihan "Hanya pemacu tempat Windows dipasang". Dengan cara itu, proses menetapkan semula hanya akan menghapus data pada pemacu C atau partisi lain di mana Windows 10 dipasang.

Cara menyegarkan dan menetapkan semula melalui Menu Boot

pasang semula windows 10 tanpa cd

Cara seterusnya untuk mencuba menyegarkan atau menetapkan semula adalah mengakses menu pilihan but. Untuk mengaksesnya, ada tiga cara yang boleh anda cuba. Untuk cara pertama, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka Menu Mula> Kuasa
 2. Klik Mulakan semula sambil menekan kekunci Shift
 3. Pilih Selesaikan Masalah
 4. Pilih "Refresh PC anda" untuk memuat semula, dan "Reset PC anda" untuk menetapkan semula.
 5. Tunggu sehingga proses penyegaran atau tetapan semula selesai

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, Anda juga dapat mengakses menu pilihan but melalui tetingkap tetapan di Windows 10. Berikut adalah langkah-langkah seperti yang dikutip dari How to Geek:

 1. Buka Menu Mula> Tetapan
 2. Pilih Pilihan Kemas kini & Keselamatan
 3. Klik pilihan "Pemulihan" di lajur sebelah kanan
 4. Klik butang "Mulakan Semula Sekarang" di bahagian Permulaan lanjutan
 5. Selepas itu anda akan memasuki peringkat seperti di atas.

Cara terakhir adalah menggunakan command prompt (CMD). Caranya, sila buka CMD kemudian ketik "shutdown.exe / r / o" tanpa tanda petik kemudian tekan enter. Sekiranya mesej muncul yang menyatakan bahawa anda akan log keluar, klik butang tutup. Langkah seterusnya adalah sama dengan langkah di atas.

Bagaimana jika komputer mempunyai ralat dan tidak dapat memasuki desktop untuk melakukan langkah-langkah di atas? Anda tidak perlu risau kerana Windows 10 mempunyai ciri "restart automatik selepas kegagalan". Maksudnya, Windows 10 akan masuk terus ke menu pilihan boot jika ada masalah semasa proses boot. Dengan cara itu, anda boleh segera memutuskan untuk menyegarkan atau menetapkan semula.

Inilah langkah bagaimana memasang semula Windows 10 dengan mudah tanpa CD / DVD atau flash. Satu perkara yang perlu anda ingat, pastikan Windows 10 diaktifkan sebelum memuat semula atau menetapkan semula sehingga anda tidak perlu lagi memasukkan nombor siri setelah prosesnya selesai. Semoga berjaya!