10 Aplikasi & Laman Web untuk Membaca Komik Indonesia

Bagaimana anda membaca komik dalam talian percuma? Begitu mudah. Untuk membaca komik atau manga (sebagai komik dari Jepun) dalam talian, tidak diperlukan teknik yang rumit. Yang mesti anda buat hanyalah membuka laman web penyedia komik dalam talian dan anda dapat menikmati pelbagai komik dengan mudah dan percuma.

Selain dapat membaca komik melalui laman dalam talian, anda juga dapat membaca komik hanya dengan menggunakan aplikasi. Aplikasi untuk membaca komik ini juga terdapat dalam bahasa Indonesia. Oleh itu, sangat senang bagi anda yang gemar membaca komik. Kemudahan ini tentunya berkat kemajuan teknologi yang berkembang pesat.

Sebenarnya, pada masa lalu untuk menikmati komik, kita terpaksa mengeluarkan wang untuk membeli komik. Berkat perkembangan internet dan kemudahan akses, membaca komik sekarang tidak perlu lagi sukar. Anda hanya membuka beberapa laman web penyedia komik dan anda boleh membaca pelbagai tajuk komik. Modal, tentu saja, hanya sambungan internet.

Sesungguhnya kehadiran komik di internet sebenarnya memberi kesan negatif memandangkan komik tersebut mempunyai hak cipta dan sudah tentu kita mesti menghormati hak cipta itu. Tetapi di sini kita tidak akan membincangkan masalah hak cipta. Apa yang kita bincangkan adalah masalah membaca komik di internet. Kes itu salah atau tidak, ia bergantung pada setiap sudut pandangan.

10 Cara Membaca Komik Dalam Talian secara Percuma

Baiklah, bagi anda yang gemar membaca komik atau manga  dalam talian, anda  boleh segera menyemak sepuluh cadangan berikut.

1. KomikFox

baca komik dalam talian Naruto

Laman web dengan alamat atcomfox.net adalah laman web komik yang cukup lengkap. Komik popular dan beberapa komik genre lain terdapat di laman web ini seperti komik Naruto Online, One Piece Online, Fairy Tale, Magi, dan banyak lagi.

Cara membaca juga cukup mudah, anda hanya perlu memilih tajuk komik yang anda suka, kemudian pilih bab yang ingin anda baca. Memandangkan kebanyakan komik Jepun menggunakan sistem bab, anda juga harus membaca bab per bab dan bukan buku. Sekiranya anda ingin membacanya, sila klik di sini untuk melayari laman web.

2. Komik

Komik

Laman web komik adalah salah satu laman komik dalam talian terbesar di Indonesia. Laman web ini menyediakan pelbagai komik paling popular dan terkini. Beberapa komik lama juga terdapat di laman web ini. Apa yang menarik, selain menyediakan komik untuk dibaca, laman web ini juga menyediakan tajuk anime popular yang boleh anda muat turun setiap episod terbaru.

Baiklah, anda juga mencari komik yang ingin dibaca mengikut tajuk. Kaedahnya sangat mudah dan  ringkas,  pembaca hanya perlu mengklik simbol "kaca pembesar" dan taipkan tajuk manga yang ingin anda baca. Selepas itu, Comicid akan memaparkan hasil carian secara automatik. Mudah kan? Lawati Komik di sini.

3. Ibu saya

mangga saya

Ingin membaca manga melalui laman web? Nah, Mangaku adalah salah satu pilihan terbaik bagi anda yang ingin membaca manga dengan menggunakan penyemak imbas web. Di laman webnya, Mangaku mempunyai  antara muka  yang cukup mudah difahami.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh mencari mengikut tarikh  kemas kini,  atau tajuk komik. Setiap komik atau manga yang baru dikemas kini  akan selalu muncul di halaman utama laman web. Selain menyediakan koleksi manga, anda juga dapat menonton Anime yang anda kenal. Mahu? Mari lawati Mangaku.web.id di sini.

4. Mangacanblog

baca komik dalam talian satu bahagian

Laman web ini adalah laman web komik yang secara khusus menyajikan tajuk komik Jepun atau manga popular. Manga seperti Detective Conan, Fairy Tale, Naruto, One Piece, Bleach, dan Hunter X Hunter boleh didapati di laman web ini. Beberapa tajuk manga lain juga terdapat di laman web ini tetapi tidak terlalu banyak seperti laman web komik dalam talian yang lain.

Cara membaca komik dalam talian percuma di sini juga cukup baik. Apabila anda memilih tajuk komik pilihan, anda boleh memilih bab dengan mudah. Di samping itu, anda juga boleh membaca komik dengan dua cara. Pertama, bagaimana membaca satu halaman, iaitu membaca komik setiap halaman.

Dan yang kedua adalah bagaimana membaca halaman penuh. Kaedah ini menggunakan lebih banyak lebar jalur kerana memaparkan satu bab pada satu masa. Kelebihan lain dari laman web ini ialah kemas kini yang lebih pantas untuk setiap bab terbarunya. Klik di sini untuk membaca komik di Mangacanblog.

5. MangaToon

MangaToon

Sekiranya anda ingin membaca komik lengkap dengan  kemas kini  seminggu sekali, maka anda mesti memuat turun aplikasi MangaToon. Sebabnya, aplikasi ini menyediakan banyak koleksi komik percuma yang selalu dikemas kini secara berkala, biasanya seminggu sekali.

Selain kemas kini yang tekun  komik yang mempunyai aplikasi ini juga tersedia  dalam talian  dan  luar talian. Bagi mereka yang ingin membaca komik di  luar talian,  anda boleh memuat turun komik yang ingin anda baca. Bagi  dalam talian,  anda boleh membaca secara langsung dalam aplikasi. Ringkas,  bukan?

6. LINE Webtoon

LAMAN WEB LINE

Anda biasa dengan salah satu aplikasi untuk membaca komik paling popular ini? Ya, LINE Webtoon boleh menjadi alat membaca komik paling lengkap di telefon Android. Aplikasi ini dibuat dan dikembangkan oleh  pemaju  NAVER WBTOON CORP. Sudah tentu, LINE Webtoon menyediakan pelbagai  genre  komik yang menarik.

Dalam aplikasinya, anda dapat mencari cerita dengan  genre  Action, Romance, Comedy, Horror, Superheroes dan banyak lagi. Jangan takut terlepas cerita, LINE Webtoon akan sentiasa mengemas kini kisah terbarunya. Mari baca komik di LINE Webtoon dengan memuat turun aplikasinya di sini.

7. Komikcast

Komikcast

Satu lagi aplikasi komik berbahasa Indonesia yang perlu anda cuba, Komikcast. Dalam aplikasi ini terdapat banyak komik yang boleh anda baca  dalam talian. Anda boleh memilih semua komik di sini berdasarkan  genre  mengikut citarasa setiap pembaca. Tercatat, terdapat puluhan  genre yang  dapat dipilih, mulai dari 4Koma, aksi, pengembaraan, hingga komik dengan cerita khas tentang vampir.

Selain banyak  genre  untuk dipilih, Komikcast juga aktif untuk selalu  mengemas kini  kisah komik terkini. Nah, untuk melihat episod terbaru komik kegemaran anda boleh dilihat di bahagian Terkini. Manakala komik yang paling popular ada di bahagian  Daftar. Tetapi, jika anda mempunyai komik kegemaran anda, tandakan dengan segera di akaun Komikcast kegemaran anda, ya!

8. WebComics

Ingin mencari komik dengan  genre  romantik, seram, thriller, dan lain-lain, semuanya di WebComics. Sama seperti aplikasi lain, WebComics juga menyajikan pelbagai kisah komik yang senang dibaca  dalam talian dan luar talian.

Apa yang menarik mengenai aplikasi ini ialah, anda boleh  berkongsi atau berkongsi pendapat dengan pembaca WebComics yang lain. Terdapat ciri khas forum untuk anda berkongsi pendapat dan idea anda. Di samping itu, aplikasi ini juga menjamin bahawa ia akan sentiasa  diperbaharui  setiap manga dan komik.

9. Komik CIAYO

Komik CIAYO

Seterusnya ialah Komik CIAYO. Aplikasi ini juga siap memberikan pelbagai kisah komik yang menarik. Setiap kisah komik dalam Komik CIAYO akan sentiasa dikemas kini  secara berkala. Jadi, anda tidak perlu risau menunggu berita  kemas kini. 

Sebagai tambahan kepada kisah yang selalu  dikemas kini,  paparan membaca Komik CIAYO juga lebih mudah dan senang. Apa yang menarik lagi, Komik CIAYO mempunyai pelbagai ciri yang sangat membantu pembaca, seperti  berkongsi, melanggan, mencabar, berhubung,  dan banyak lagi. Ingin membaca komik di Komik CIAYO?

10. Bahasa Indonesia

Seperti namanya, Bahasa Indonesia Mangasan menyediakan komik dalam bahasa Indonesia. Menariknya, aplikasi ini juga mempunyai ciri-ciri yang cukup lengkap. Anda boleh membacanya  dalam talian  atau  luar talian. Kemudian, Mangasan Indonesia juga mempunyai antara muka yang sederhana, sehingga pengguna merasa selesa ketika membaca komik. Dan yang pasti, komik di sini selalu dikemas kini secara berkala.

Aplikasi dan Laman Membaca Komik Lain

Sebagai tambahan kepada 10 aplikasi yang telah disebutkan di atas, kami juga mempunyai cadangan lain untuk anda yang gemar membaca komik. Tetapi sayangnya, aplikasi dan laman web yang kami cadangkan tidak lagi dapat diakses.

1. MangaZone

MangaZone

WSV mengembangkan aplikasi membaca komik dalam talian percuma yang disebut MangaZone. Aplikasi yang satu ini dibuat dan dikembangkan dengan kerjasama pencinta manga. MangaZone dibuat sebagai aplikasi membaca komik termudah dan terlengkap.

Sebanyak 15,000 komik telah dirakam di MangaZone. Bukan itu sahaja, MangaZone juga mempunyai ciri di mana pembaca dapat menyesuaikan kecerahan komik yang dibaca. Oleh itu, pembaca dapat menyesuaikan tahap kecerahan sehingga pembaca dapat membaca komik di MangaZone dengan selesa.

2. Ngomik.com

baca komik dalam talian percuma

Tidak seperti laman web komik dalam talian yang lain, Ngomik.com bukan penyedia komik dalam talian untuk tajuk manga yang popular. Laman web ini adalah medium kreativiti bagi mereka yang gemarkan komik. Sekiranya anda mempunyai kemampuan membuat komik, anda boleh memaparkan karya anda di laman web ini.

Anda juga boleh membaca komik dari pengarang indie di laman web ini. Anda boleh membaca secara percuma atau dengan harga yang sangat murah. Walaupun tidak ada tajuk manga yang popular, laman web ini lebih digalakkan kerana anda dapat melihat karya komik anak bangsa serta tidak merasa bersalah ketika membaca komik di laman web ini. Tetapi sekarang, Ngomik.com tidak lagi dapat diakses di mana sahaja.

3. Pembaca Mangaa

Pembaca Mangaa

Masih ada aplikasi dan laman web untuk membaca komik dalam talian percuma. Kali ini Mangaa Reader hadir sebagai aplikasi membaca komik menggunakan peranti Android.

Dalam aplikasinya, Mangaa Reader mempunyai koleksi komik yang boleh dianggap cukup lengkap. Bukan itu sahaja, Mangaa Reader juga mempunyai ciri komik membaca luar talian. Untuk membaca komik di luar talian, anda boleh memuat turun komik yang ingin anda baca sebelum dapat menikmati komik tersebut tanpa perlu menyambung ke internet.

4. ZingBox

ZingBox

Konsep aplikasi yang ditawarkan oleh ZingBox tidak jauh berbeza dengan Mangaa Reader. Salah satu aplikasi membaca komik dalam talian percuma juga menawarkan koleksi komik yang cukup komprehensif. Pada kali pertama anda membuka aplikasi, ZingBox akan menunjukkan beberapa sumber koleksi komik seperti KomikID dan MangaShiro.

Apa yang membuat ZingBox dan Mangaa Reader berbeza, adalah  antara muka  . Sekiranya Mangaa Reader memberikan warna gelap, maka ZingBox menonjolkan  antara muka  berwarna terang. Tidak jauh berbeza dengan aplikasi membaca komik lain, ZingBox juga membolehkan anda memuat turun komik yang ingin anda baca di luar talian.

5. Bulu Manga

bulu manga

Bulu Manga adalah aplikasi membaca komik seterusnya yang kami cadangkan untuk anda. Bulu Manga sangat bagus untuk anda yang gemar membaca komik. Bulu Manga siap memberikan pelbagai komik, mulai dari Bleach, Naruto, Tokyo Ghoul, Shokugeki no Soma, dan banyak lagi.

Bukan hanya itu, Bulu Manga terkenal dengan kelebihannya tanpa iklan yang mengganggu. Di samping itu,  antara muka  Bulu Manga relatif bersih dan selesa untuk dilihat. Anda juga boleh memilih untuk membaca komik secara langsung atau memuat turunnya terlebih dahulu.

Berikut ini adalah koleksi aplikasi dan laman web yang membaca komik Indonesia secara percuma dalam talian. Semua aplikasi dan laman web di atas boleh anda gunakan secara percuma. Jadi, adakah anda bersedia untuk memakan semua komik? Aplikasi dan laman web mana yang membaca komik kegemaran anda?