Bagaimana Mengetahui Kelajuan Internet di PC dan Telefon Pintar

Ingin mengetahui seberapa pantas sambungan internet anda? Tidak perlu rumit untuk menghubungi penyedia internet, artikelnya sekarang Anda dapat memeriksa sendiri kecepatan internet yang Anda tahu. Cara mengetahui kelajuan internet yang akan kita bincangkan kali ini cukup mudah.

Tetapi sebelum ini, ia akan memberikan faedah memeriksa kelajuan internet. Anda boleh mengatakan bahawa mengetahui kelajuan internet sangat penting. Kerana, anda boleh mengira boleh memuat turun secara kasar dengan kelajuan internet semasa atau tidak. Baiklah, untuk itu kami akan memberikan tutorial bagaimana mengetahui kelajuan internet termudah . Nantikan artikel ini!

Bagaimana Mengetahui Kelajuan Internet di PC & Laptop

Mungkin ada di antara anda yang sering melayari internet melalui PC & Laptop. Baiklah, tidak jarang kadang-kadang internet tiba-tiba mengalami gangguan dan internet lambat. Oleh itu, anda boleh memeriksanya dengan cara berikut:

1. Melalui speedtest.net

1 melalui jaring speedtest bagaimana mengetahui kelajuan internet

Untuk memeriksa kelajuan internet yang disambungkan ke PC atau komputer riba, anda boleh menggunakan web dari speedtest.net. Tidak perlu rumit dan juga banyak langkah. Yang mesti anda buat hanyalah melayari laman web speedtest.net. Klik di sini untuk melawat speedtest.

Setelah anda melayari ujian kelajuan, perkataan "GO" akan muncul dengan huruf besar di tengah. Anda hanya perlu klik sekali pada perkataan "GO". Secara automatik, speedtest.net akan mengira kelajuan internet yang anda miliki.

Kemudian anda akan melihat ujian kelajuan memeriksa kelajuan internet anda. Anda hanya perlu menunggu hasilnya. Apabila anda ingin memeriksa kelajuan internet, disarankan untuk tidak membuka penyemak imbas web lain sehingga hasilnya lebih tepat.

Ujian jaring 3 kelajuan

Sekiranya speedtest selesai memeriksa kelajuan internet anda, maka speedtest akan memberikan hasil dari pemeriksaan internet. Di dalamnya tercatat ukuran muat turun dan muat naik. Jangan lupa, speedtest memberikan banyak ping pada kelajuan internet anda. Cukup lengkap dan senang bukan?

2. Melalui Indihome Speedtest

1 ujian kelajuan indihome

Kaedah untuk mengetahui kelajuan internet lain kini tersedia dari Indihome. Tidak jauh berbeza dengan speedtest.net, Indihome juga memberikan hasil yang cukup tepat untuk mengetahui seberapa pantas internet dimiliki oleh anda. Kaedahnya sangat mudah dan tidak rumit.

Pertama, anda hanya perlu melayari laman web Indihome Speedtest. Anda boleh klik di sini untuk melayari laman Indihome Speedtest. Apabila anda telah memasuki halaman Indihome Speedtest, ia akan memaparkan teks "GO" berwarna merah yang besar. Klik pada perkataan "GO" untuk memeriksa kelajuan internet anda.

Kemudian Indihome Speedtest akan secara automatik memeriksa seberapa pantas internet anda. Anda hanya perlu menunggu sehingga pemeriksaan selesai. Sama seperti Speedtest.net, anda disyorkan untuk tidak membuka penyemak imbas web lain untuk hasil yang lebih tepat.

3 ujian kelajuan indihome

Setelah memeriksa kelajuan internet, Indihome Speedtest akan segera memberikan hasilnya. Pada skrin komputer riba / PC anda akan disenaraikan seberapa cepat kelajuan memuat turun dan memuat naik. Anda juga dapat mengetahui kekacauan dan ping dari hasil kelajuan internet yang telah anda periksa. Mudah dan praktikal kan?

3. Melalui CBN Speedtest

1 Ujian Kelajuan CBN

Masih dengan mengetahui kelajuan internet dengan mudah menggunakan PC & komputer riba. Kali ini CBN Speedtest menjadi salah satu laman web yang menyediakan perkhidmatan untuk memeriksa kelajuan internet. Tidak jauh berbeza dengan Indihome Speedtest, anda hanya perlu melayari laman web CBN Speedtest.

Anda boleh klik di sini untuk melayari laman web ini. Tetapi sebelum itu, pastikan komputer riba & PC anda menggunakan Adobe Flash Player. Kerana, CBN Speedtest hanya dapat digunakan untuk PC & Laptop yang telah dipasang Adobe Flash Player.

Selepas anda melayari laman web CBN Speedtest, perkataan "Begin Test" akan muncul. Anda hanya boleh klik pada "Begin Test" dan secara automatik CBN Speedtest akan melakukan tugasnya untuk memeriksa seberapa pantas kekuatan internet anda.

2 Kepantasan CBN

Sekiranya CBN Speedtest selesai memeriksa kekuatan internet anda, CBN secara automatik akan memaparkan hasil pemeriksaan internet. Hasilnya akan memperlihatkan kecepatan muat turun, muat naik, dan PING di internet anda. Sama mudah dan tidak rumit bukan?

4. Melalui Fast Com

1 com cepat

Sedikit berbeza dan sederhana, Fast Com tidak perlu mengklik apa-apa untuk menguji kelajuan internet anda. Anda hanya perlu melayari laman web ini, kemudian Fast Com secara automatik akan memeriksa kelajuan internet yang anda miliki.

2 com cepat

Anda hanya perlu menunggu tanpa mengklik apa-apa. Sekiranya anda ingin menyemak semula internet, anda boleh mengklik simbol "refresh" di sebelah kanan. Cuma Fast Com hanya memaparkan hasil kelajuan muat turun, tidak ada PING, kelajuan muat naik atau IP yang anda gunakan. Klik di sini untuk melawat Fast Com.

5. Melalui Jaring Meter

Jaring 1 meter

Meter.net adalah salah satu cara untuk mengetahui kelajuan internet. Meter.net adalah laman web, jadi anda tidak perlu memuat turun aplikasi. Pertama, anda boleh melayari laman web dari Meter Net dengan mengklik di sini. Kemudian, anda boleh mengklik "Mula Uji."

Jaring 2 meter

Selepas anda mengklik "Mula Uji" maka Meter Net seterusnya akan memeriksa kelajuan internet secara automatik. Anda hanya perlu menunggu hasilnya dan hasilnya akan dipaparkan dalam bentuk muat turun, muat naik dan ping speed. Mudah dan mahu mencubanya?

6. Melalui Tempat Jalur Lebar

1 tempat lebar jalur

Cara mengetahui kelajuan internet menggunakan Bandwidth Place juga cukup mudah. Anda hanya perlu mengunjungi laman Tempat Jalur Lebar dengan mengklik di sini. Selepas anda memasuki laman web, perkataan "Mula." Klik "mulakan."

Selepas anda mengklik "Mula" anda hanya perlu menunggu hasilnya. Bandwidth Place akan memberikan hasil dalam bentuk muat turun, muat naik dan kecepatan ping di internet anda.

7. Melalui jaring ujian Ping

1 jaring pingtest

Jaring ujian ping juga menyediakan kemudahan di mana anda dapat memeriksa kelajuan internet anda dengan mudah. Laman web ini memberikan hasil kelajuan internet dalam bentuk muat turun, muat naik dan kecepatan ping. Anda hanya perlu klik di sini untuk memeriksa kelajuan internet anda.

Untuk mengetahui kelajuan internet, anda boleh langsung klik pada simbol "power" di tengahnya. Nah, di sini anda hanya menunggu hasil pemeriksaan kelajuan internet yang dilakukan oleh Ping-Test net.

Sekiranya hasilnya keluar, maka jaring Ping-Test akan menunjukkan kelajuan muat turun dan muat naik. Tidak ketinggalan, Ping-Test juga akan menunjukkan jumlah PING yang tersedia pada kelajuan internet. Cukup lengkap dan senang, anda berjaya mencubanya?

Cara Mencari Kelajuan Internet di Telefon Bimbit

Selain Anda dapat menggunakan berbagai situs web untuk mengetahui kecepatan internet, ternyata PlayStore juga menyediakan berbagai aplikasi untuk memeriksa kecepatan internet. Anda hanya perlu memuat turun dan memasang aplikasi. Berikut ini adalah senarai aplikasi untuk mengetahui kelajuan internet di telefon bimbit:

1. Speedtest oleh Ookla

Ujian laju oleh Ookla

Seperti diketahui bahawa Speedtest juga ada di laman web untuk memeriksa kelajuan internet di PC / komputer riba. Nah, kali ini Speedtest hadir dalam bentuk aplikasi Android. Anda boleh mengetahui kelajuan muat turun dan muat naik.

Sebenarnya, hasil yang dipaparkan adalah hasil masa nyata. Jangan lupa, Speedtest.net juga memberikan hasil berapa banyak ping di internet anda. Anda hanya perlu mengklik "Begin Test" dan membiarkan Speedtest memeriksa hasil kelajuan internet anda. Muat turun aplikasi di sini.

2. Ujian Kelajuan V-SPEED

Ujian Kelajuan V-SPEED

V-SPEED Speed ​​Test juga hadir sebagai aplikasi untuk memeriksa kelajuan internet di telefon bimbit anda. Aplikasi ini, yang telah dimuat turun lebih dari 200,000 kali di PlayStore, menawarkan kemudahan dalam memeriksa kelajuan internet mudah alih anda.

Dengan aplikasi ini, anda akan menerima keputusan ujian kelajuan internet dalam bentuk kelajuan muat turun dan muat naik. Sebenarnya, aplikasi Uji Kelajuan V-SPEED menyediakan kemudahan untuk mencari isyarat WiFi juga. Adakah anda mahu menggunakan aplikasi ini? Dapatkan permohonan terus di sini.

3. Ujian Kelajuan

Ujian Kelajuan

Tidak ketinggalan, Cheetah Mobile juga mengembangkan aplikasi untuk mengetahui kecepatan internet. Aplikasi ini dinamakan Speed ​​Test. Dalam aplikasinya, Speed ​​Test dapat memeriksa kelajuan internet dalam masa nyata.

Anda akan mendapat hasil dari kelajuan internet dalam bentuk kelajuan muat turun, kelajuan muat naik dan juga berapa banyak ping yang dilakukan oleh internet. Di samping itu, Speed ​​Test dapat memeriksa kelajuan internet WIFi yang ada di sekitar anda. Tidak cukup canggih? Mari gunakan aplikasi dengan mengklik di sini.

4. Ujian Kelajuan CEPAT

Ujian Kelajuan CEPAT

Ingat laman web di atas disebut Fast net? Nah, Fast net kini hadir sebagai aplikasi untuk mengetahui kelajuan internet. Aplikasi ini diarahkan oleh Netflix sebagai FAST Speed ​​Test. Tidak jauh berbeza dengan versi web.

Dengan aplikasi FAST Speed ​​Test ini, anda tidak perlu mengklik apa-apa. Anda hanya perlu menunggu keputusan ujian kelajuan internet. Secara automatik, hasil kelajuan internet akan muncul dalam bentuk kelajuan muat turun. Sekiranya anda ingin menggunakan aplikasi ini, anda boleh klik di sini.

5. Ujian Kelajuan Internet

Ujian Kelajuan Internet

Dengan satu klik anda dapat mengetahui seberapa pantas internet anda. Ya, itulah cara aplikasi Internet Speed ​​Test berfungsi. Aplikasi ini dibuat oleh Yuhi Development, LLC menawarkan kemudahan dalam bentuk memeriksa kelajuan internet.

Kaedahnya sangat mudah, sudah tentu anda mesti terlebih dahulu memasang aplikasi Internet Speed ​​Test di sini. Kemudian anda boleh memasukkan aplikasi dan klik "Perform" untuk mengetahui kelajuan internet. Anda hanya perlu menunggu dan Ujian Kelajuan Internet akan memberikan hasil dengan cepat.

Itu adalah pelbagai cara untuk mengetahui kelajuan internet di PC / komputer riba & HP. Semua kaedah yang telah dibincangkan sangat mudah dan tidak rumit. Rata-rata hanya memerlukan satu ketukan dan hasil kelajuan internet segera muncul. Nah, dengan cara mana anda mahu mencuba?