6 Perbezaan pada Samsung Galaxy S20, S20 +, dan S20 Ultra

Pada suku pertama 2020, Samsung mengeluarkan telefon pintar terbaru mereka dalam keluarga Galaxy S20. Siri ini terdiri daripada tiga model, iaitu Samsung Galaxy S20 (4G dan 5G), Samsung Galaxy S20 + (4G dan 5G), dan Samsung Galaxy S20 Ultra (4G dan 5G). Kesemua varian 4G ketiga-tiga telefon pintar ini secara rasmi boleh didapati di pasaran Indonesia.

Sekiranya anda memiliki varian Samsung Galaxy S10 dan merancang untuk menaik taraf ke varian Samsung Galaxy S20, maka anda perlu mengetahui lokasi perbezaan antara Samsung Galaxy S20, S20 +, dan S20 Ultra. Oleh itu, anda boleh memilih produk yang sesuai dan mengikut keperluan anda. Sebelum ini, periksa dahulu spesifikasi ketiga-tiga telefon pintar ini.

Spesifikasi Samsung Galaxy S20

Samsung Galaxy S20

 • Chipset : Exynos 990
 • RAM & Memori : 8GB & 128GB
 • Kamera : Triple 12 MP + 64 MP + 12 MP
 • Bateri : Li-Po 4000 mAh

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Samsung Galaxy S20 +

Samsung Galaxy S20 +

 • Chipset : Exynos 990
 • RAM & Memori : 8GB & 128GB
 • Kamera : Quad 12 MP + 64 MP + 12 MP + 0.3 MP
 • Bateri : Li-Po 4500 mAh

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

 • Chipset : Exynos 990
 • RAM & Memori : 12GB & 128GB
 • Kamera : Quad 108 MP + 48 MP + 12 MP + 0.3 MP
 • Bateri : Li-Po 5000 mAh

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Samsung Galaxy S20, S20 +, dan S20 Ultra

Berikut adalah beberapa perbezaan antara Samsung Galaxy S20, S20 +, dan S20 Ultra. Sebelum anda bersedia untuk mengundi, anda harus mengetahui maklumat ini terlebih dahulu.

1. Dimensi Badan

Samsung Galaxy S20 dan 20+ dan 20 Ultra

Telefon bimbit abang ini pastinya tidak dilahirkan sama. Mereka mempunyai beberapa perbezaan yang perlu diketahui oleh pengguna sebelum mereka bersedia untuk menggunakannya.

Satu perbezaan yang ketara terletak pada sektor badan. Sekiranya disusun, Samsung Galaxy S20 adalah yang pertama, sementara yang terakhir adalah Samsung Galaxy S20 Ultra.

Semua peranti dilengkapi dengan dimensi layar enam inci, tepat 6,2 inci untuk Samsung Galaxy S20, 6,7 inci untuk Samsung Galaxy S20 +, dan 6,9 inci untuk Samsung Galaxy S20 Ultra.

Teknologi yang digunakan dan ciri yang ditawarkan oleh ketiga-tiga telefon bimbit ini adalah sama. Walau bagaimanapun, kerana dimensinya tidak sama, ia hanya sedikit mempengaruhi kepadatan piksel setiap telefon bimbit.

Samsung Galaxy S20 pastinya mempunyai kepadatan piksel tertinggi kerana saiz skrinnya yang paling kecil. Walaupun begitu, kualiti paparan sukar dibezakan kerana ketumpatan piksel ketiganya berada pada 500 ppi (sangat tidak biasa).

Dengan paparan berkualiti tinggi, ketiga-tiga telefon ini tentunya sangat selesa digunakan untuk pelbagai keperluan, terutamanya untuk hiburan seperti menonton video Full HD dan bermain permainan dengan grafik yang tinggi.

2. Ingatan

RAM Android

Untuk masalah memori, Samsung Galaxy S20 dan Samsung Galaxy S20 + hadir dengan komposisi yang sama. Ia dilengkapi dengan RAM 8 GB dan storan dalaman 128 GB. Pengguna masih boleh memperluas ruang penyimpanan sehingga 1 TB menggunakan microSD (tersedia slot SIM bersama).

Sementara itu, Samsung Galaxy S20 Ultra hadir lebih agresif dengan RAM 12 GB. Tetapi simpanan dalamannya sama dengan dua adik beradik yang lain.

Dengan lebih banyak RAM, Samsung Galaxy S20 Ultra pastinya lebih dipercayai dalam beberapa cara. Walaupun begitu, siri Galaxy S20 dikuasakan oleh pemproses yang sama yang sangat berkuasa. Jadi, prestasi yang ditawarkan oleh ketiga mereka dijamin tidak akan mengecewakan pengguna.

3. Kamera

Kamera Samsung Galaxy S20

Dari depan, ketiga-tiga telefon ini kelihatan serupa antara satu sama lain kerana mempunyai reka bentuk yang serupa. Tetapi dari belakang, perbezaannya dapat dilihat dengan jelas kerana ketiga-tiga telefon ini dilengkapi dengan tetapan kamera belakang yang tidak sama.

Sebagai varian terendah, Samsung Galaxy S20 mempunyai tiga tetapan kamera di bahagian belakang. Ketiga kamera tersebut terdiri daripada kamera sudut lebar 12 MP, kamera telefoto 64 MP, dan kamera sudut ultra lebar 12 MP.

Modul kamera yang sama juga ditawarkan oleh Samsung Galaxy S20 +. Tetapi peranti ini dilengkapi dengan kedalaman modul kamera 0.3 MP tambahan dengan teknologi 3D TOF (Time-of-Flight). Kehadiran teknologi 3D TOF (Time-of-Flight) pada kamera belakang Samsung Galaxy S20 + menjadikan kemampuan kamera kamera ini lebih unggul daripada adiknya.

Sebaliknya, Samsung Galaxy S20 Ultra menawarkan keupayaan kamera yang lebih berkemampuan. Peranti ini dilengkapi dengan empat tetapan kamera di bahagian belakang, tetapi dengan teknologi yang unggul.

Kamera utama adalah lensa sudut lebar dengan resolusi yang sangat besar, iaitu 108 MP! Manakala kamera sekunder adalah kamera periskop 48 MP dengan zoom optik hibrid 10x ! Sementara itu, modul kamera ketiga dan keempat sama dengan Samsung Galaxy S20 +.

Untuk selfie, Samsung Galaxy S20 dan Samsung Galaxy S20 + dilengkapi dengan modul kamera yang setara. Manakala kamera depan Samsung Galaxy S20 Ultra cukup unggul dengan sensor sudut lebar 40 MP.

Secara keseluruhan, kemampuan kamera ketiga telefon ini cukup luar biasa. Selain selesa digunakan untuk menembak dalam pelbagai keadaan, ketiga kamera ini juga mampu merakam video dengan kualiti hingga 8K!

4. Bateri

Bateri Galaxy S20

Di sektor kuasa, Samsung Galaxy S20, S20 +, dan S20 Ultra dilengkapi dengan bateri dengan kapasiti yang berbeza. Bateri juga menyokong pengecasan pantas dan dilengkapi dengan sejumlah teknologi unggul.

Perbezaan dalam sektor kuasa semestinya berlaku kerana Samsung Galaxy S20, S20 +, dan S20 Ultra mempunyai dimensi skrin yang berbeza. Semakin besar ukuran skrin, semakin banyak penggunaan tenaga yang mungkin meningkat.

Bateri Samsung Galaxy S20 berkapasiti 4000 mAh yang menyokong pengecasan pantas 25W. Kapasiti tersebut dianggap mencukupi untuk menghidupkan peranti setiap hari.

Sementara itu, Samsung Galaxy S20 + menawarkan bateri berkapasiti 4500 mAh dengan teknologi pengecasan yang sama dengan Samsung Galaxy S20. Namun, kerana kapasiti yang lebih besar, pengisian Samsung Galaxy S20 + dari kosong hingga penuh mungkin memerlukan sedikit masa tambahan daripada ketika mengecas Samsung Galaxy S20.

Sebagai versi tertinggi, Samsung Galaxy S20 Ultra hadir dengan kapasiti bateri 5000 mAh. Telefon ini juga menyokong pengecasan pantas 45W yang dikatakan dapat mengecas bateri dari kosong hingga penuh 100% dalam masa kira-kira 58 minit!

Untuk ciri tambahan, semua peranti bersama-sama menyokong pengecasan tanpa wayar 15W, Penghantaran Kuasa USB 3.0, dan menyokong fungsi bank kuasa tanpa wayar 9W! Hebat, bukan?

5. Warna

Warna Samsung Galaxy S20

Samsung Galaxy S20, S20 +, dan S20 Ultra juga menawarkan varian warna yang berbeza, walaupun tema warnanya sama. Terdapat varian warna yang sesuai untuk pengguna lelaki dan ada juga varian warna yang sesuai untuk pengguna wanita. Di samping itu, beberapa varian warna sesuai untuk pengguna lelaki dan wanita.

Samsung Galaxy S20 hadir dalam varian warna kelabu kosmik, biru awan , awan merah jambu , dan kosmik putih . Sementara Samsung Galaxy S20 + hadir dengan warna tambahan, seperti biru dan merah. Sementara itu, Samsung Galaxy S20 Ultra hanya hadir dalam dua varian warna, iaitu kelabu kosmik dan hitam kosmik.

Varian warna yang terdapat di setiap negara mungkin berbeza. Menurut laman web rasmi Samsung Indonesia, Samsung Galaxy S20 tersedia dalam tiga pilihan warna untuk pasaran Indonesia, yaitu abu-abu kosmik, biru awan, awan merah jambu. Sementara Galaxy S20 + tersedia dalam warna kelabu kosmik, biru awan dan hitam kosmik. Sementara versi Ultra boleh didapati dalam warna kelabu kosmik dan warna hitam kosmik.

6. Harga

Harga

Semua perbezaan antara Samsung Galaxy S20, S20 + dan S20 Ultra pastinya mempengaruhi harga jualan peranti tersebut. Tetapi satu perkara yang pasti, harga penjualan ketiga-tiga peranti ini agak mahal, melebihi sepuluh juta.

Di halaman pra-pesanan Samsung Indonesia, Samsung Galaxy S20 berharga Rp 12.9 juta. Sementara Samsung Galaxy S20 + dijual dengan harga Rp 14.5 juta. Sementara itu, Samsung Galaxy S20 Ultra dijual dengan harga Rp 18,5 juta.

Nah, itu adalah beberapa perbezaan antara Samsung Galaxy S20, S20 + dan S20 Ultra yang perlu diketahui sebelum siap dibeli. Perbezaan dalam keluarga Samsung Galaxy S20 tentunya adalah sesuatu yang baik sehingga pengguna dapat memilih produk yang tepat dan sesuai dengan keperluan mereka. Bersedia untuk membeli produk di atas?