Sebelum Membeli, Periksa Pertama Perbezaan 5 vivo S1 dan S1 Pro Ini

vivo S1 dan vivo S1 Pro adalah dua telefon pintar kelas menengah dari vivo yang dikeluarkan pada tahun 2019. Kedua-duanya kelihatan cukup menarik dengan harga yang kompetitif di pasaran alat di negara ini.

Sekiranya anda mempunyai rancangan untuk membeli salah satu telefon pintar ini, anda harus terlebih dahulu mengetahui lokasi perbezaan antara keduanya sehingga anda dapat memilih produk yang tepat dan sesuai dengan keperluan anda.

Sebagai bahan rujukan, kali ini kita akan membincangkan beberapa perbezaan utama antara vivo S1 dan S1 Pro. Sebelum ini, periksa parameter kedua-dua peranti di bawah.

Spesifikasi Vivo S1

vivo S1 Indonesia

  • Chipset : Helio P65
  • RAM & Memori : 4GB & 128GB
  • Kamera : Triple 16 MP + 8 MP + 2 MP
  • Bateri : Li-Po 4500 mAh

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi vivo S1 Pro

vivo S1 Pro Indonesia

  • Chipset : Snapdragon 665
  • RAM & Memori : 8GB & 128/256 GB
  • Kamera : Quad 48 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
  • Bateri : Li-Po 4500 mAh

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara vivo S1 dan S1 Pro

Berikut adalah beberapa perbezaan yang paling penting dalam vivo S1 dan S1 Pro yang diringkaskan.

1. Badan dan Reka Bentuk

Reka bentuk Vivo S1 Pro

Walaupun adik-beradik, sebenarnya vivo S1 dan S1 Pro dibuat dengan reka bentuk yang berbeza. Kedua-duanya menampilkan ukuran layar yang sama, tetapi dimensi keseluruhan mempunyai sedikit perbezaan.

  • Dimensi dan berat badan S1 vivo S1 : 159.5 x 75.2 x 8.1 mm, 179 gram
  • Dimensi dan berat badan vivo S1 Pro : 159.3 x 75.2 x 8.7 mm, 186.7 gram

Data di atas menunjukkan bahawa vivo S1 sedikit lebih kecil daripada vivo S1 Pro. Begitu juga dengan berat yang hanya beberapa gram lebih ringan. Perbezaan ini mungkin kerana bahan yang digunakan untuk membuat bahagian belakang kedua telefon bimbit itu berbeza.

Untuk makluman, bahagian belakang dan bingkai vivo S1 terbuat dari plastik, sementara bahagian belakang vivo S1 Pro terbuat dari kaca dan bingkai yang diperbuat daripada aluminium. Sekiranya pada pandangan pertama, tentu perbezaan ini akan sukar dirasakan. Tetapi ia akan terasa apabila peranti dipegang secara langsung.

vivo S1 dan S1 Pro juga membawa reka bentuk yang berbeza. vivo mengatakan bahawa mereka menggabungkan kesan pantulan warna dan cahaya yang digabungkan dengan reka bentuk 2.5D yang selesa dipegang untuk reka bentuk vivo S1. Sementara itu, mereka membawa reka bentuk berlian yang unik untuk vivo S1 Pro, jadi perbezaan reka bentuk dengan vivo S1 jelas terlihat.

Walaupun rekaannya tidak sama, tetapi kedua-dua telefon ini menawarkan pilihan warna yang menarik mengikut konsep masing-masing. vivo S1 menawarkan dua pilihan warna yang sejuk, iaitu Cosmic Green dan Skyline Blue . Manakala warna vivo S1 Pro kelihatan elegan dengan tiga pilihan, iaitu Glowing Black, Crystal Blue dan Fancy Sky .

2. Dapur Runway

Prestasi Vivo S1 Pro

Landasan pacu vivo S1 dan S1 Pro juga dikuasakan oleh chipset yang berbeza. vivo S1 diketahui bergantung pada chipset Mediatek Helio P65 yang dibuat dengan proses pembuatan 12 nm dan mampu memberikan kelajuan hingga 2 GHz.

Berbanding dengan RAM 4GB dan ROM 128 GB, prestasi yang ditawarkan oleh Vivo S1 lebih dari cukup untuk keperluan seharian. Multitasking dan bermain sejumlah permainan moden dengan pengaturan sederhana juga dapat dijalankan dengan baik dan lancar.

Sebaliknya, sebagai versi yang lebih tinggi, vivo S1 Pro hadir dengan chipset kelas menengah yang kuat dari Qualcomm, iaitu Snapdragon 665 yang dibuat dengan proses pembuatan 11 nm.

Qualcomm mengatakan bahawa satu chipset mereka dibuat untuk meningkatkan ciri mudah alih, termasuk prestasi kamera, keselamatan dan permainan yang lebih baik . Seperti yang kita semua ketahui, ketiga-tiga segmen ini adalah penjualan utama Vivo S1 Pro, jadi penggunaan chipset ini memang sesuai untuk telefon ini.

Chipset berkuasa digabungkan dengan RAM 8GB yang pastinya dapat membantu mengekalkan prestasi yang kukuh. Sementara itu, Vivo menawarkan simpanan yang luas untuk Vivo S1 Pro. Terdapat dua pilihan ROM untuk telefon ini, iaitu 128 GB untuk varian warna Crystal Blue dan Glowing Black dan 256 GB untuk varian warna Crystal Blue dan Fancy Sky .

Ringkasnya, prestasi dapur landasan Vivo S1 Pro lebih mesra permainan daripada Vivo S1 dan pastinya lebih dipercayai untuk pengkomputeran sederhana hingga berat. Lebih-lebih lagi, Vivo telah melengkapkannya dengan fitur Game Center untuk pengalaman permainan yang lebih menarik.

3. Kamera

Kamera Vivo S1

Walaupun kedua-duanya dilengkapi dengan modul kamera depan yang sama, vivo S1 dan S1 Pro mempunyai perbezaan di sektor kamera belakang. Dapat dipastikan bahawa kemampuan kamera belakang vivo S1 Pro lebih tinggi daripada kamera belakang saudara kandungnya.

vivo S1 mempunyai tiga tetapan kamera belakang yang terdiri daripada kamera sudut lebar 16 MP dalam bentuk sensor Sony IMX499, kamera sudut ultra lebar 8 MP, dan kamera kedalaman 2 MP untuk kesan bokeh.

Dengan sokongan AI yang canggih, kemampuan kamera belakang vivo S1 cukup bagus di kelasnya, sehingga momen indah dapat ditangkap dengan baik melalui setiap tangkapan.

Kamera Vivo S1 Pro pastinya mampu bersaing di kelas harga. Oleh itu, vivo melengkapkannya dengan persediaan empat kamera yang baik.

Empat modul kamera vivo S1 Pro terdiri daripada kamera utama dengan sensor 48 MP yang dikatakan sensitif terhadap cahaya, kamera sudut ultra lebar 8 MP yang menawarkan bidang pandangan 108 darjah, kamera makro 2 MP, dan sensor kedalaman 2 MP untuk kesan bokeh.

Secara keseluruhan, prestasi kamera vivo S1 Pro yang juga disokong oleh AI dapat diandalkan dengan baik untuk mengambil gambar dalam keadaan cahaya yang cukup rendah, sehingga sesuai untuk pengguna muda yang suka fotografi.

4. USB

USB vivo S1 Pro

Dari segi USB, vivo S1 Pro hadir dengan teknologi yang lebih maju daripada vivo S1. Telefon ini dilengkapi dengan USB Type-C yang praktikal dan menawarkan kelajuan yang lebih baik dalam memindahkan data.

Sementara itu, Vivo S1 membawakan teknologi microUSB 2.0 yang boleh dikatakan sudah agak usang untuk ukuran telefon pintar moden. Lebih-lebih lagi, jumlah telefon pintar peringkat permulaan dengan USB Type-C terus mengalami pertumbuhan.

5. Jenis slot SIM

kad SIM

vivo S1 terdapat dalam varian Nano-SIM Tunggal dan Dual Nano-SIM. Oleh itu, terdapat slot khas untuk microSD sekiranya storan dalaman tidak mencukupi.

Sebaliknya, vivo S1 Pro menawarkan tetapan Nano-SIM Hybrid Dual. Ini bermaksud bahawa dua slot yang tersedia boleh digunakan untuk dua kad Nano-SIM atau satu kad Nano-SIM dengan satu kad microSD.

Nah, itu adalah beberapa perbezaan utama antara vivo S1 dan vivo S1 Pro yang telah diringkaskan. Mungkin mereka masih mempunyai perbezaan kecil yang tidak disebutkan di sini. Tetapi lima perbezaan di atas dapat sangat membantu dalam membuat pilihan.

Lalu berapakah harga jualan rasmi Vivo S1 dan S1 Pro? Dilaporkan dari laman web rasmi VIVO Indonesia, VIVO S1 yang hadir hanya dalam satu varian (4/128 GB) dijual dengan harga Rp 2.999 juta. Sementara itu, vivo S1 Pro versi 8/128 GB berharga Rp3,699 juta dan Rp3,999 juta untuk versi 8/256 GB.

Masih tidak pasti untuk memilih mana? Tenang, anda boleh membaca perbincangan yang lebih lengkap mengenai dua telefon pintar di atas, iaitu mengenai kelebihan dan kekurangan Vivo S1 dan Vivo S1 Pro yang dibincangkan secara berasingan.