Sebelum Membeli, Ketahui 8 Perbezaan Pertama antara Redmi 8 dan Redmi 8A

Xiaomi Redmi 8 dan Xiaomi Redmi 8A adalah dua telefon pintar Xiaomi yang dipasarkan di kelas peringkat permulaan . Dengan harga jualan yang cukup berpatutan, kedua-dua telefon ini menawarkan sejumlah ciri dan parameter menarik, beberapa di antaranya mungkin tidak dimiliki oleh pesaing.

Anda boleh membawa pulang Redmi 8 dan Redmi 8A dengan anggaran satu juta. Beberapa perkara menarik yang anda dapat termasuk kapasiti bateri 5000 mAh yang menyokong pengecasan 18W yang pantas, ciri tahan percikan api, dan skrin IPS dengan perlindungan Gorilla Glass 5.

Sekiranya anda bingung memilih mana, anda boleh membaca perbincangan ringkas berikut mengenai perbezaan antara Redmi 8 dan Redmi 8A. Sebelum ini periksa parameter kedua-dua peranti berikut.

Spesifikasi Redmi 8

Redmi 8 Biru

  • Chipset : Snapdragon 439
  • RAM & Memori : 3/32 GB, 4/64 GB
  • Kamera : Dual 12 MP + 2 MP
  • Bateri : Li-Po 5000 mAh

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Redmi 8A

Redmi 8A merah

  • Chipset : Snapdragon 439
  • RAM & Memori : 2GB & 32GB
  • Kamera : 12 MP
  • Bateri : Li-Po 5000 mAh

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Redmi 8 dan Redmi 8A

Xiaomi Redmi 8 dan Redmi 8A secara rasmi boleh didapati di pasaran negara. Agar tidak bingung ketika memilih, anda harus terlebih dahulu mengetahui perbezaan antara dua perkara berikut.

1. Kamera

Salah satu perbezaan yang paling mencolok antara Redmi 8 dan Redmi 8A terletak pada sektor kamera belakang. Sementara kamera depan mempunyai modul dan penempatan yang sama.

Redmi 8 dilengkapi dengan tetapan kamera belakang dua. Kedua-duanya terdiri daripada kamera sudut lebar 12 MP dan kamera dalam 2 MP untuk kesan bokeh. Sementara itu, kamera belakang Redmi 8A hanya terdiri daripada satu kamera sudut lebar 12 MP dengan tetapan yang sama dengan kamera utama Redmi 8.

Untuk gambar yang lebih baik, Xiaomi telah melengkapkan kamera Redmi 8 dan Redmi 8A dengan teknologi AI. Untuk merakam, kamera utama kedua telefon ini dapat menghasilkan video dengan kualiti Full HD pada 30fps.

Beberapa ciri kamera belakang Redmi 8 dan Redmi 8A termasuk PDAF, HDR, mod potret AI, pengecaman wajah, Al Beautify 4.0, dan pengesanan peristiwa AI. Manakala ciri sokongan kamera selfie adalah AI mempercantik mod AI potret 4.0, HDR, denyar skrin, pemasa selfie , dan pengecaman wajah.

2. Keselamatan

Perbezaan lain yang dapat dilihat antara Redmi 8 dan Redmi 8A adalah pada sensor cap jari. Di bahagian belakang Redmi 8, sensor cap jari dipasang untuk keselamatan peranti. Sayangnya Redmi 8A tidak mempunyai ciri itu.

Sebagai gantinya, Xiaomi menawarkan fungsi pengesanan wajah dengan bantuan AI untuk Redmi 8A. Fungsi yang sama juga boleh digunakan pada Redmi 8.

Sekiranya keselamatan peranti sangat penting bagi anda, maka anda harus memilih Redmi 8 kerana ia mempunyai ciri keselamatan yang boleh dipercayai. Anda hanya perlu membayar lebih banyak untuk peranti ini berbanding Redmi 8A.

3. Ingatan

RAM Android

Xiaomi Redmi 8 dipasarkan dalam dua varian memori. Varian pertama adalah RAM 3GB dengan ROM 32GB, sementara varian kedua adalah RAM 4GB dengan ROM 64 GB.

Sementara itu, Xiaomi Redmi 8A hanya hadir dalam satu varian, iaitu RAM 2 GB dan ROM 32 GB. Pengguna masih boleh memperluas ruang penyimpanan dalaman dengan microSD (juga berlaku untuk Redmi 8).

Oleh kerana kedua-dua peranti ini dikuasakan oleh pemproses yang sama, perbezaan RAM ini dapat mempengaruhi prestasi keseluruhan peranti.

Sebagai contoh, jika anda termasuk orang yang suka melakukan multitasking, maka memilih varian Redmi 8 4/64 GB lebih digalakkan. Sebaliknya, peranti dengan RAM 2 GB sesuai untuk penggunaan cahaya setiap hari.

4. Reka bentuk

Reka bentuk Redmi 8

Redmi 8 dan Redmi 8A juga mempunyai sedikit perbezaan dalam reka bentuk. Walaupun kedua-duanya mempunyai reka bentuk badan yang melengkung, kedua-dua peranti ini menawarkan tekstur sentuhan yang berbeza.

Xiaomi Redmi 8 menawarkan badan melengkung dengan tekstur halus seperti kaca dan pilihan warna berkilat yang menarik. Sementara itu, Xiaomi Redmi 8A menawarkan nuansa berbeza dengan embossment berbentuk S yang kelihatan cukup elegan.

Secara keseluruhan, reka bentuk kedua-dua peranti tidak mempunyai perbezaan yang ketara. Reka bentuknya agak ringkas, tetapi Redmi 8 dan Redmi 8A tetap kelihatan bergaya dan segar .

5. Warna

Redmi 8A Hitam

Kedua-dua Redmi 8 dan Redmi 8A keduanya hadir dalam tiga varian warna yang berbeza. Warna yang ditawarkan oleh Redmi 8 adalah onyx black, ruby ​​red, dan safir blue .

Seperti disebutkan di atas, Redmi 8 mempunyai pilihan warna berkilau. Dua warna yang muncul adalah merah ruby  dan biru nilam. Sekiranya anda lebih berminat dengan warna pepejal, anda boleh memilih Redmi 8 onyx black.

Sementara itu, tiga pilihan warna yang ditawarkan oleh Redmi 8A adalah hitam tengah malam, merah matahari terbenam , dan biru laut . Warnanya kelihatan lebih padat dan santai daripada warna Redmi 8.

6. Inframerah

Inframerah

Suka bertengkar dengan alat kawalan jauh televisyen dengan ahli keluarga yang lain? Sekiranya demikian, anda mungkin dapat menggunakan peranti Redmi 8 yang dilengkapi dengan sensor inframerah. Ciri ini tidak dimiliki oleh Redmi 8A.

Anda boleh berfungsi sebagai pengganti alat kawalan jauh televisyen (pastikan jenama televisyen anda disokong). Bukan hanya untuk televisyen, tetapi fungsi alat kawalan jauh Redmi 8 juga dapat digunakan untuk mengendalikan perkakas rumah yang disokong lain.

7. WiFi

Di laman web rasminya, Xiaomi menulis bahawa Redmi 8 menyokong protokol WiFi 802.11 a / b / g / n, sementara Redmi 8A menyokong protokol 802.11 b / g / n. Lalu adakah perbezaan antara kedua protokol itu? Sudah tentu.

Telefon bimbit dengan sokongan WiFi 802.11 boleh berfungsi pada frekuensi 5 GHz. Telefon bimbit yang menyokong rangkaian ini mempunyai kelajuan pemindahan data hingga 58 Mbps. Anda boleh membaca artikel mengenai jenis WiFi untuk jawapan yang lebih jelas.

8. Harga

Harga

Sebagai varian yang lebih rendah, Redmi 8A memiliki harga jual yang lebih rendah daripada Redmi 8. Di Indonesia, Xiaomi Redmi 8A berharga Rp 1,4 juta. Sementara itu, Anda bisa mendapatkan Xiaomi Redmi 8 versi 3/32 GB dengan anggaran Rp 1,7 juta dan Rp 1,8 juta untuk varian 4/64 GB.

Untuk makluman, harga yang ditawarkan di atas termasuk penyesuai pengecas 10W. Sekiranya anda mahukan kecekapan pengecasan terbaik, anda boleh membeli pengecas pantas yang menyokong pengecasan pantas 18W secara berasingan.

Itulah beberapa perbezaan antara Redmi 8 dan Redmi 8A yang perlu anda ketahui jika anda merancang untuk membeli telefon bimbit siri Xiaomi tetapi bingung memilih.

Berita baik untuk anda kerana saya telah membincangkan lebih lanjut mengenai Xiaomi Redmi 8 dan Xiaomi Redmi 8A. Sekiranya anda memilih untuk membeli Redmi 8, anda boleh membaca topik lain dalam artikel kelebihan dan kekurangan Redmi 8. Sekiranya anda memilih Redmi 8A, anda boleh membaca kelebihan dan kekurangan Redmi 8A.

Maka adakah berbaloi untuk membeli Redmi 8 atau Redmi 8A mengikut harga yang ditawarkan? Ayuh, teruskan membaca perbincangan mengenai kelebihan dan kekurangan Redmi 8 dan Redmi 8A melalui pautan di atas.