Berikut adalah 7 perbezaan antara Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 +

Samsung Galaxy J4 diperkenalkan bersama dengan Samsung Galaxy J6. Tetapi, beberapa bulan kemudian masih dalam jangka waktu yang sama (2018), Samsung mengeluarkan Samsung Galaxy J4 Plus (Samsung Galaxy J4 +) dan Samsung Galaxy J6 Plus (Samsung Galaxy J6 +).

Perkara yang dilakukan oleh Samsung adalah perkara biasa. Samsung cukup produktif dalam menghadirkan pelbagai telefon bimbit dalam jangka masa satu tahun. Cuma kadang-kadang terdapat beberapa siri produk yang mempunyai nama yang cenderung serupa.

Akibatnya, bakal pembeli keliru ketika memilih jenis telefon bimbit dengan nama yang serupa. Soalan seperti "Apakah perbezaan antara siri ini dan siri ini?" Ini jelas membuatkan calon pembeli merasa ingin membandingkan.

Untuk menjawab rasa ingin tahu, artikel perbandingan ini hadir sebagai jalan penyelesaian. Seperti yang saya tulis mengenai perbandingan Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy J6 Plus, kali ini giliran Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 Plus dibincangkan.

Saya membuat perbandingan ini untuk membantu bakal pelanggan, atau anda yang sememangnya bingung memilih salah satu unit produk Samsung. Jadi, apa perbezaan antara Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 Plus? Segera rujuk perbincangan di bawah. Tetapi sebelumnya, mari kita lihat dua spesifikasi HP berikut.

Spesifikasi Samsung Galaxy J4 (2018)

  • Chipset : Exynos 7570 Quad (14 nm)
  • RAM & Memori : 2GB & 32GB
  • Kamera : 13 MP
  • Bateri : Li-Ion 3000 mAh
  • Julat harga : IDR 1,750,000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Samsung Galaxy J4 + (2018)

  • Chipset : Qualcomm MSM8917 Snapdragon 425 (28 nm)
  • RAM & Memori : 2GB & 32GB
  • Kamera : 13 MP
  • Bateri : 3300 mAh Li-Ion
  • Julat harga : IDR 1,750,000

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 +

1. Ukuran Badan yang berbeza

Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 Plus sudah kelihatan sama jika anda melihat seluruh badan. Cuma bahagian depan badan membuat mereka kelihatan berbeza. Samsung Galaxy J4 mempunyai dagu dan dahi yang lebih lebar sementara Samsung Galaxy J4 Plus kelihatan sedikit lebih nipis.

Di bahagian belakang, Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 Plus kelihatan seperti mereka mempunyai reka bentuk yang cantik tetapi bahagian belakangnya masih ditutup dengan badan plastik. Khusus untuk Samsung Galaxy J4 Plus, penampilan reka bentuknya kelihatan seperti menggunakan kaca ketika masih menggunakan plastik polikarbonat.

Untuk ukuran, Samsung Galaxy J4 hadir dengan panjang 151.7 mm, lebar 77.2 mm, dan ketebalan 8.1 mm. Untuk beratnya, Samsung Galaxy J4 mempunyai berat 175 gram. Sementara Samsung Galaxy J4 Plus hadir dengan panjang 161 mm, lebar 76.9 mm, dan ketebalan 8.1 mm. Mengenai beratnya, Samsung Galaxy J4 Plus mempunyai berat 178 gram.

Sekiranya anda melihat ukurannya, Samsung Galaxy J4 mempunyai berat yang sedikit lebih ringan dan ketebalan yang lebih nipis. Namun, data tersebut tidak semestinya bermaksud bahawa Samsung Galaxy J4 Plus terasa lebih tebal dan lebih berat kerana perbezaannya tidak jauh dari Samsung Galaxy J4.

2. Skrin 16: 9 vs Paparan Paparan Penuh 

galaksi j4 tambah

Perbezaan yang paling jelas antara Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 Plus terdapat di skrin. Di sektor ini, layar menjadi sektor yang bertentangan walaupun keduanya membawa resolusi HD + 720 x 1480 piksel. 

Perbezaan ketara dilihat dari bahagian depan Samsung Galaxy J4 yang tidak kelihatan memanjang. Ini kerana Samsung Galaxy J4 masih membawa nisbah skrin lama, iaitu nisbah 16: 9. Skrin itu sendiri dilengkapi dengan ukuran 5.6 inci dengan panel Super AMOLED. Kehadiran panel Super AMOLED tentunya merupakan kelebihan tersendiri yang ditawarkan oleh HP ini.

Samsung Galaxy J4 Plus hadir dengan layar yang sudah ada. Telefon bimbit ini menawarkan dimensi skrin 6 inci dengan nisbah 18.5: 9. Dengan nisbah yang lebih memanjang, menjadikan telefon bimbit ini mempunyai paparan yang lebih luas jika dibandingkan dengan Samsung Galaxy J4. Malangnya, Samsung Galaxy J4 Plus tidak menggunakan panel Super AMOLED.

Walaupun mempunyai dimensi layar yang berbeza, ketika disandingkan, Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 Plus melihat ukurannya. Kerana nisbah skrin lebih memanjang, Samsung Galaxy J4 Plus dapat menyajikan layar 6 inci pada badan 5,6 inci. Ini adalah salah satu kelebihan nisbah skrin yang lebih panjang atau paparan paparan penuh istilah yang terkenal 

3. Chipset Exynos 7570 vs Snapdragon 425

Exynos-vs-Snapdragon

Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 Plus hadir dengan chipset yang berbeza. Samsung Galaxy J4 membawa chipset buatan Samsung, Exynos 7570. Chipset ini terdiri daripada pemproses empat teras 1.4 GHz Cortex-A53 dan pemproses grafik Mali-T720 MP2. Chipset ini bukan yang terpantas tetapi untungnya sudah mempunyai seni bina 14nm.

Bandingkan dengan Samsung Galaxy J4 Plus yang dilengkapi dengan Snapdragon 425 yang masih mempunyai seni bina 28nm. Chipset ini sama dengan Exynos 7570 yang mempunyai pemproses empat teras 1.4 GHz Cortex-A53. Bezanya, pemproses grafik pada chipset ini adalah Adreno 308.

Dilengkapi dengan chipset yang berbeza, tidak menjadikan kedua-dua telefon ini mempunyai prestasi yang berbeza. Sebenarnya, prestasi keseluruhan kedua-dua HP ini mempunyai prestasi yang sama. Ini dapat dilihat dari nilai Antutu Samsung Galaxy J4 yang hanya 40 ribu. Anda boleh membaca perincian prestasi Samsung Galaxy J4 dalam artikel "Kekuatan dan Kelemahan Samsung Galaxy J4".

Walaupun Samsung Galaxy J4 Plus menggunakan seni bina 28nm, prestasinya cukup untuk mengimbangi Samsung Galaxy J4 yang mempunyai chipset fabrikasi berasaskan 14nm. Bahkan lebih sedikit jika anda melihat nilai Antutu Samsung Galaxy J4 Plus yang mencecah 45 ribu.

4. Perbezaan Sektor Bateri

Samsung Galaxy J4 dilengkapi dengan bateri Li-Ion 3,000 mAh. Kapasiti bateri cukup mencukupi. Sebenarnya, hayat bateri HP ini boleh bertahan hingga satu hari lebih kurang atau sekitar 36 jam. Menariknya, bateri di telefon bimbit ini juga boleh dikeluarkan, sesuatu yang jarang berlaku pada telefon pintar masa kini.

Samsung Galaxy J4 Plus mempunyai kapasiti bateri yang lebih besar, iaitu Li-Ion 3300 mAh. Hayat bateri ini dapat bertahan lama. Seperti yang didedahkan oleh saluran GontaGantiHP yang menyatakan bahawa hayat bateri HP ini dapat bertahan hingga satu setengah hari dengan layar pada waktu hingga 4 jam

5. Teknologi Pembesar suara

Samsung Galaxy J4 hadir dengan kualiti audio yang cenderung normal. Tidak teruk dan kualiti suara yang dihasilkan cukup mampu. Cuma, jika dibandingkan dengan kualiti suara Samsung Galaxy J4 Plus, jelas kualiti suara Samsung Galaxy J4 semakin menurun.

Ini kerana Samsung Galaxy J4 Plus sudah menyokong teknologi Dolby Atmos, sama seperti adik-beradiknya yang lain, Samsung Galaxy J6 Plus. Dengan teknologi ini, Samsung Galaxy J4 Plus dapat menghasilkan kualiti suara yang jelas dan kuat.

mempunyai teknologi pembesar suara yang baik. Bunyi yang dikeluarkan oleh telefon bimbit ini kedengaran kuat, lebih jelas, dan agak kuat. Suara yang baik dapat dihasilkan kerana Samsung Galaxy J6 sudah menyokong teknologi Dolby Atmos.

Jadi, bagaimana dengan Samsung Galaxy J6 Plus? Adakah telefon bimbit ini menyokong teknologi Dolby Atmos? Nampaknya, Samsung Galaxy J6 Plus tidak menyokong teknologi Dolby Atmos. Hasilnya, suara yang dihasilkan dari pembesar suara Samsung Galaxy J6 Plus tidak lebih baik daripada Samsung Galaxy J6.

6. Sokongan Penyimpanan Luaran

Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 Plus kedua-duanya menawarkan konsep slot khusus . Ini bermakna anda boleh memasang dua kad SIM aktif dan microSD pada masa yang sama pada Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 Plus.

Walau bagaimanapun, kedua-dua telefon ini mempunyai perbezaan dalam sektor sokongan maksimum untuk memori luaran. Samsung Galaxy J4 membolehkan anda menambahkan memori luaran melalui microSD hingga 256 GB. Sementara Samsung Galaxy J4 Plus menyokong storan luaran hingga 512 GB.

7. Perbezaan Harga Tidak Terlalu Jauh

HARGA J4 dan J4 Plus

Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 Plus mempunyai dua varian. Kedua-duanya hadir dengan varian RAM 2GB dengan ROM 16GB dan RAM 2GB dengan ROM 32GB. Kedua-dua varian ini mempunyai tanda harga yang tidak jauh berbeza. Sebenarnya, tanda harga cenderung sama.

Sebagai contoh, Samsung Galaxy J4 dengan ROM 32 GB dijual pada harga Rp 1.5 juta. Sementara Samsung Galaxy J4 Plus dengan ROM 32 GB dijual dengan harga Rp1.6 juta. Perbezaan antara keduanya hanya sekitar Rp. 100,000.

Kesimpulannya

Samsung Galaxy J4 dan Samsung Galaxy J4 Plus nampaknya mempunyai 7 perbezaan. Tujuh perbezaan itu pastinya boleh menjadi rujukan bagi anda yang masih keliru tentang apa yang terbaik untuk anda.

Sekiranya anda melihat harga jual yang mempunyai sedikit perbezaan, Samsung Galaxy J4 Plus patut dipilih. Telefon bimbit ini sudah mempunyai reka bentuk yang lebih moden dan mempunyai teknologi bunyi yang baik. Bagi layar, ini bukan panel Super AMOLED tetapi layarnya masih baik-baik saja. Anda yang berminat dengan Samsung Galaxy J4 Plus boleh membeli di kedai dalam talian melalui pautan ini.

Samsung Galaxy J4 tidak teruk tetapi reka bentuknya sudah ketinggalan zaman. Selain panel AMOLED, tidak ada yang lain yang dapat diturunkan dari telefon bimbit ini. Sektor kamera dan ciri lain juga serupa dengan Samsung Galaxy J4 Plus.

Namun, jika anda menyukai telefon bimbit dengan bateri yang boleh ditanggalkan dan panel AMOLED, tidak ada salahnya juga melirik telefon bimbit ini. Ya, mungkin ia boleh digunakan untuk penggunaan media sosial dan aplikasi sembang yang terhad. Berminat? Sekiranya berminat, beli Samsung Galaxy J4 di kedai dalam talian melalui pautan ini.