Apa Kelebihan & Kekurangan Samsung Galaxy J5?

Setelah berjaya memperkenalkan siri Galaxy J melalui J1, Samsung kini mengeluarkan Galaxy J5 dengan spesifikasi yang lebih berkualiti daripada pendahulunya. Dengan pelancaran Galaxy J5, Samsung merasa bersedia untuk bersaing dengan pesaingnya di kelas kelas bawah, seperti Xiaomi atau Lenovo.

Samsung Galaxy J5 adalah telefon pintar berpatutan yang sudah serasi dengan rangkaian 4G LTE. Baik, ingin tahu mengenai spesifikasi, kelebihan dan kekurangan telefon pintar ini? Lihat ulasan Samsung Galaxy J5 berikut!

Spesifikasi

 • Skrin: 5 inci Super AMOLED, 720 x 1280 piksel (294 ppi)
 • Memori dalaman: 8GB, RAM 1.5GB
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 128GB
 • Chipset: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 "64-bit"
 • CPU: Quad Core 1.2 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Adreno 306
 • Sistem Operasi: OS Android v5.1 (Lollipop)
 • Kamera utama: 13 MP, 4128 x 3096 piksel
 • Ciri kamera: Lampu kilat LED, bukaan F / 1.9, penandaan geo, zoom digital, pengesanan wajah, panorama, fokus automatik, fokus sentuh, HDR
 • Kamera depan: 5 MP, denyar LED
 • Bateri: Bateri Li-ion 2600 mAh

Rekaan

Reka bentuk J5 hampir sama dengan reka bentuk siri Galaxy pendahulunya, seperti Grand, Core dan Ace. Berukuran 142 x 73 x 8.5 mm, telefon pintar ini bersaiz sederhana dan tidak terlalu besar atau kecil. Dengan bateri yang tertanam di dalamnya, Galaxy J5 hanya seberat 149 gram.

kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy J5

Untuk pilihan warna, J5 hadir dalam varian hitam, putih dan emas . Warna emas agak baru untuk siri telefon bimbit Samsung Galaxy kerana pengeluaran telefon pintar Samsung pada umumnya berwarna hitam, putih atau biru.

Skrin

Skrin dengan ukuran 5 inci juga disematkan di Galaxy J5. Layarnya adalah sejenis Layar Sentuh Kapasitif Super AMOLED dengan kedalaman warna hingga 16 juta warna. Resolusi skrin J5 cukup baik, iaitu 720 x 1280 piksel dengan ketumpatan 294 ppi.

Layar Galaxy J5 yang dilengkapi dengan teknologi Super AMOLED canggih mampu mengoptimumkan paparan layar dengan warna yang lebih jelas dan lebih kaya. Malangnya, skrinnya tidak dilapisi dengan pelindung Gorilla Glass.

Pemproses

Di sektor dapur pacu, J5 membawa pemproses Snapdragon Qualcomm MSM8916 64-bit. Prosesor ini juga disokong oleh adanya CPU Quad Core 1.2 GHz Cortex A-53 dan menggunakan GPU Adreno 306. Ini adalah gabungan yang sesuai untuk menyokong prestasi Galaxy J5 ketika digunakan untuk bermain permainan HD.

Ingatan

Samsung Galaxy J5

Tukar ke memori Samsung Galaxy J5. Malangnya, untuk telefon pintar yang cukup berkemampuan, J5 hanya dilengkapi dengan memori dalaman 8 GB. Sementara itu, kebanyakan pesaing lain telah memasang memori 16 GB pada telefon pintar utama.

Namun, anda tidak perlu putus asa, kerana anda masih dapat menyimpan foto, muzik, video dan data lain di telefon pintar ini menggunakan memori microSD. Terdapat slot microSD hingga 128 GB pada Samsung Galaxy J5.

Untuk mengimbangi prosesor yang digunakan, J5 juga dilengkapi dengan kapasiti RAM yang cukup besar, iaitu 1.5 GB. Jadi, anda boleh bermain permainan atau hanya melayari dengan telefon pintar ini tanpa perlu membersihkan fail cache atau sampah yang kerap .

Kamera

Resolusi kamera yang ditawarkan oleh Galaxy J5 agak besar. Anda boleh menggunakan kamera belakang dengan resolusi 13 MP yang dilengkapi dengan lampu kilat LED. Bukan hanya itu, kamera belakang J5 juga telah diimbangi oleh autofokus, penandaan geografis, pengesanan wajah, zoom digital, panorama, HDR, dan fokus sentuh. Kamera belakang ini juga mempunyai resolusi video yang sangat baik, iaitu 1080p.

Samsung juga memberikan kejutan menarik pada Galaxy J5. Kerana kamera depan telefon pintar ini mempunyai resolusi 5 MP dan juga dilengkapi dengan LED flash. Jadi, anda bukan sahaja boleh menggunakan lampu kilat LED semasa menggunakan kamera belakang sahaja.

Dengan kamera depan beresolusi tinggi dan lampu kilat LED di sebelahnya, anda boleh mengambil gambar selfie di tempat paling gelap. Selain itu, telefon pintar ini juga dilengkapi dengan fitur Quick Launch untuk membuka kamera dengan menekan butang home 2 kali.

Kesalinghubungan

Samsung Galaxy J5 serasi dengan rangkaian 4G LTE. Inilah yang menjadikan telefon pintar ini dicuri oleh salah satu penyedia pencipta rangkaian 4G LTE di Indonesia, Bolt. Bolt menawarkan sekumpulan Galaxy J5 yang tidak terkunci , yang bermaksud anda masih boleh menggunakan pengendali lain pada telefon pintar ini.

Harga yang ditawarkan dari paket bundling dari Bolt adalah sekitar 2.8 juta rupiah, termasuk kuota data 14 GB. Ciri 4G ganda yang terdapat pada telefon pintar ini juga membolehkan anda menggunakan 2 kad 4G pada satu masa.

Namun, jika anda masih tidak menggunakan operator yang melayani rangkaian 4G LTE, anda masih boleh menggunakan telefon pintar ini dengan rangkaian 2G / 3G. Seperti telefon pintar pada umumnya, J5 juga menawarkan sambungan Wi-Fi. Namun, J5 tidak dilengkapi dengan teknologi NFC untuk mempercepat proses penghantaran data.

Bateri

Kapasiti bateri yang digunakan pada J5 cukup berkualiti. Galaxy J5 menggunakan bateri Li-ion dengan kapasiti 2600 mAh yang juga disokong oleh ciri penjimat bateri lalai dari OS Android Lollipop 5.1.

Jadi, walaupun kapasiti bateri tidak terlalu besar, ciri ini dapat menjimatkan kuasa bateri sehingga tidak habis dengan mudah. Dengan kapasiti baterinya, telefon pintar ini dapat bertahan sehingga 8 jam masa bercakap di rangkaian 3G dan 62 jam untuk mendengar muzik.

Ciri

Samsung Galaxy J5 menggunakan sistem operasi Android Lollipop 5.1 yang mempunyai antara muka yang cukup baik dan sangat responsif ketika menukar skrin. OS ini juga serasi dengan ribuan aplikasi dan ciri unggul.

Telefon pintar ini juga dapat digunakan untuk mendengar radio FM atau merakam siaran radio kegemaran anda. Tidak ketinggalan, fitur GPS juga memudahkan anda mencari lokasi tertentu dengan telefon pintar ini. J5 juga disokong oleh beberapa ciri lain, seperti Sokongan ANT +, integrasi SNS, Xvid, Photo Editor, Document Viewer dan banyak lagi.

Harga

Bercakap tentang harga, Galaxy J5 memasuki barisan telefon pintar kelas menengah di bawah 3 juta yang boleh dibeli di pautan ini. Harga ini cukup berpatutan memandangkan telefon pintar ini cukup mampu dan serasi dengan rangkaian 4G LTE. Anda boleh membeli telefon pintar ini dengan atau tanpa penggabungan dari operator, seperti Bolt.

Kelebihan Samsung Galaxy J5:

- Menyokong rangkaian 4G

- Lampu kilat pada kamera depan

- Ciri Quich Launh untuk kamera

Kekurangan Samsung Galaxy J5:

- Memori dalaman kecil

- Tidak ada pelindung skrin